Paleoskafferiet

Benbuljong

undervarttak , ,

Author: undervarttak

Ingredienser

Benbuljong

För c:a 2 liter

Benbuljong steg 1
3-4 st märgben
1 msk himalayasalt/havssalt
1 msk hela svartpepparkorn
2 liter vatten*
1 st saften från citron

*Fyll upp med vatten så att det täcker märgbenen.

Benbuljong steg 2
4-5 st köttben/benknotor/revben
3 st gul lök
1 st ingefära (5-10 cm)
5 st vitlöksklyftor
0,5 msk himalayasalt/havssalt
4 st lagerblad
1 st knippe persilja
0,5 liter vatten*

*Fyll upp med vatten så att det täcker alla ben.

Benbuljong på sked

Benbuljong

Vi använder en Crock-Pot till detta recept.

Så här gör du

Steg 1

  • Lägg märgbenen i grytan och fyll upp med vatten så att benen täcks. Pressa en citron och häll saften i vattnet, lägg i salt och pepparkorn.
  • Låt sjuda försiktigt under c:a 10 timmar.

Benbuljong steg 1

Steg 2

  • Lägg i köttben/benknotor/revben och fyll på med vatten så att alla ben täcks.
  • Skala och dela löken, skala och skiva ner ingefäran, krossa vitlöksklyftorna, hacka persiljan och lägg ner allt i vattnet bland benen.
  • Tillsätt salt och lagerblad.
  • Låt sjuda försiktigt under ytterligare c:a 10 timmar.
  • Stäng av värmen och låt svalna.
  • Sila buljongen.
  • Kyl ner buljongen under (t.ex.) natten – nu kommer fettet att separera och lägga sig som ett lock uppe på buljongen, ta av detta och spara.
  • Sleva upp den ”geléaktiga” buljongen på glasburkar och ställ i kylen.

Benbuljong steg 2

Nu har du underbart fin buljong som kan drickas som den är, användas i soppor, gratänger eller grytor. Buljongen håller i 4 – 5 dagar i kylen, vill du ha längre hållbarhet så frys ner buljongen.
 
Fettet som lägger sig som ett lock över buljongen, när man kylt den första gången, är utmärkt att steka i (även detta går att frysa ner, men det håller sig även betydligt längre i kylen än buljongen).
 
Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus buljong Paleo paleorecept recept Sverige långkok
 
PS: vissa av ingredienserna är länkade till webbutiken Bodystore och husgeråden är länkade till webbutiken Bagaren & Kocken

Anna 21 september, 2015 14:55 - Svara

Hej!
Var hittar jag ben?! Bor i Stockholm.
Kan en köpa det i en saluhall tror ni?
Ngn som läser detta som kan tipsa om bra gård söder om Sthlm att handla bra kött och grönsaker?
Tack för en jättebra sida!
Vänlig hälsning
Anna

undervarttak 29 september, 2015 10:01 - Svara

Hej Anna

Det går säkert att hitta i en saluhall. Kan även tipsa om http://www.gronagardar.se som säljer över nätet – de har utkörning i Stockholm :)

Magnus & Jenny

Goran 13 oktober, 2015 16:18 - Svara

Gå inpå gröna gårdar, där kan du beställa från gräsbetande kor

undervarttak 20 oktober, 2015 19:28 - Svara

Hej Goran

Gröna Gårdar har fantastiskt fina produkter, vi handlar i princip allt vårt kött där.

Magnus & Jenny

Helena 14 oktober, 2015 11:10 - Svara

Hej
Jag undrar om ni tar upp märgbenen från ”steg 1″ innan ni går vidare med ”steg 2″? Eller de får koka med under hela tillagningstiden?
Och en fråga till: luktar det mycket när man kokar buljong?
Mvh / Helena

undervarttak 20 oktober, 2015 19:27 - Svara

Hej Helena

Märgbenen ska koka med under hela tiden. Det luktar typ köttsoppa, men du kan ha på köksfläkten så att ”oset” går ut.

Magnus & Jenny

Susanne 5 november, 2015 12:54 - Svara

Hej!
Är jättesugen på att testa göra benbuljong men har en fundering….
Spelar det någon roll från vilket djur benen kommer ifrån? Blir det bra/gott med vilt typ ren/älg?

undervarttak 6 november, 2015 09:29 - Svara

Hej Susanne

Vad roligt att du är nyfiken på att göra egen buljong. Ben från vilt fungerar jättebra!

Magnus & Jenny

Susanne 9 november, 2015 09:05 - Svara

Hej igen =)

Måste också fråga hur stor Crock pot ni har när ni gör buljongen?

undervarttak 24 november, 2015 16:15 - Svara

Hej Susanne

Vår Crock-Pot är på 5,7 liter.

Magnus & Jenny

Karolina 16 november, 2015 00:41 - Svara

Hej! Brukar ni även göra kycklingbuljong? Om så är fallet kan ni inte göra ett inlägg om det med? :)

Ida 18 november, 2015 00:52 - Svara

Har läst nån stans att man ska rosta benen innan koket, men minns inte vilket gradtal eller tid. Vet ni? Är det nödvändigt?

Monika 3 januari, 2016 10:13 - Svara

Ska buljongen göras i 2 steg? Innebär det att det första kokvattnet ska slängas? Undrar eftersom det står på steg 2 att man ska lägga i köttben och fylla på med vatten.

undervarttak 3 januari, 2016 14:09 - Svara

Hej Monika

Vad härligt att du gör buljong, så välgörande och gott!

Man ska ha kvar vattnet och fyller enbart på med mer om det behövs för att täcka varorna i grytan. Så häll ABSOLUT INTE ut vattnet – det är vätskan som är själva buljongen när allt är klart.

Magnus & Jenny

Sara 3 januari, 2016 21:24 - Svara

Hej!
Jag har precis köpt en slow cooker (6,5 l) och inviger den med att koka benbuljong! Men det står att grytan måste vara fylld till minst hälften och då blir ju två liter för lite, även i er gryta.. Kan man koka med mindre vatten än hälften av grytan ändå? Sen går temperaturen i vattnet upp till 100 grader både när jag använder high och low som inställning. Nu har jag low och en sticka under locket så det bildas en glipa och det är ändå 99 gr. Är det för att det är så mycket vätska i förhållande till innehåll? Kanske blir annorlunda om man kokar en gryta med mycket grönsaker mm? Sjudning innebär väl lägre temperatur? För buljongen ska väl inte koka utan sjuda? Man vill ju få ut alla näringsämnen rätt!
Tack för bra hemsida!
Mvh Sara

undervarttak 5 januari, 2016 19:24 - Svara

Hej Sara

Vad roligt att du skaffat en Crock-Pot och tänker koka benbuljong!

När vi lagt i alla ingredienser och sedan fyller på med vatten så brukar två liter bli ganska lagom, det täcker benen och fyller nästan grytan. Om du har en större gryta kanske du får ta mer vatten. När det gäller funktioner så är det bara att läsa instruktionerna till just din Crock-Pot och se vad som rekommenderas.

Magnus & Jenny

Matilda 19 januari, 2016 21:36 - Svara

Hej! Jag funderar på att laga buljong, men om man inte har en crockpot gör man i vanlig gryta då? Gäller samma tider i så fall? Jag har halsben av rådjur i frysen, det borde man väl kunna använda som märgben?

undervarttak 30 januari, 2016 19:42 - Svara

Hej Matilda

Ja det går i vanlig gryta, MEN man behöver ha lite mer koll på grytan då – det ska bara puttra och man får se till att inte ”gå tort” (det är helt ok att stänga av under natten och starta upp igen på morgonen). Ja märgben från rådjur är utmärkt!

Magnus & Jenny

Gunnar 15 mars, 2016 12:35 - Svara

Hej,
kan man spara första koket och fortsätta nästa kok dagen efter? 20 tim kok är ju länge, så jag vill gärna dela upp det på två dagar. Grytan står förstås kallt över natten.

Gunnar 15 mars, 2016 17:15 - Svara

Hej,
går det att dela upp koket på två dagar? Första koket ena dagen, vänta (i kyl) till nästa dag och sedan kok två?
Det är ju långa kok…

undervarttak 15 mars, 2016 17:38 - Svara

Hej Gunnar

Ja det går att ta buljongkoket i två olika omgångar, inga konstigheter.

Magnus & Jenny

Kristina 19 mars, 2016 09:40 - Svara

Tack för en inspirerande och bra sida- sätter igång NU! Har gjort buljong och tänkte dricka på morgonen för att läka min tarm. Hur mycket och hur länge kan/bör man hålla på? Finns det dom som gör det år ut o år in?

undervarttak 21 mars, 2016 11:09 - Svara

Hej Kristina

Tack snälla för dina fina ord.

Vi brukar ta ungefär en (1) deciliter per dag och börjar helt enkelt dagen med detta. Det är något som man alltid kan (och enligt oss bör) hålla på med.

Magnus & Jenny

Karina 5 april, 2016 10:04 - Svara

Hej! Kanonsida, vill
bara kolla om det är ok med fläskben till buljongen?

undervarttak 5 april, 2016 10:23 - Svara

Hej Karina

Ja det fungerar bra, försök få med olika typer av ben – speciellt bra men benknotor/leder och liknande då det är primärt dessa som bilda gelatinet (vilket man vill åt). Det går också bra att lägga ner hela grisfötter i buljongkoket :)

Magnus & Jenny

Gunnar 11 april, 2016 12:06 - Svara

Tack för mycket inspirerande recept!!
En fråga; det står i receptet att man ska ha märgben i första koket och köttben i andra.. Jag har gjort detta 3 ggr nu och det har blivit riktigt bra. Det har dock varit besvärligt att få tag på köttbenen. Går det att använda bara märgben som är betydligt lättare att få tag i? Och i så fall kan jag göra det i ett kok 10 tim?
Eller har ni förslag på andra ben som är lättare att få tag i?

undervarttak 13 april, 2016 17:10 - Svara

Tack Gunnar

Ja det går att enbart använda märgben, men man får då inte lika mycket gelatin (vilket man kanske önskar). Vi hade kokat märgbenen under en längre tid för att få ut alla nyttigheter.

Man kan använda vilka ben som helst egentligen, anledningen till att man använder benknotor och leder är att dessa ger mer gelatin.

Magnus & Jenny

Matilda 23 april, 2016 16:22 - Svara

Hej! Jag har kokat buljongen och har en massa fett över som jag försöker använda på olika sätt.
Funderar på att använda i t.ex. leverpastej. Tror ni det funkar?
Och en viktig fråga till, ungefär hur länge håller sig fettet i kylen respektive frysen.
Mvh
Matilda

undervarttak 25 april, 2016 14:30 - Svara

Hej Matilda

Vad roligt att du har gjort egen buljong. Fettet kan man använda när man steker och det fungerar säkert även i leverpastej.

Buljong håller kanske 4-6 dagar i kylen och fett minst det dubbla. Ska du förvara det längre så bör du frysa ner det.

Magnus & Jenny

Angelica 2 juni, 2016 14:26 - Svara

Hej! Funderar på det här med köttben, vad rekommenderas att använda? Missade att köpa… Mvh Angelica

undervarttak 2 juni, 2016 15:46 - Svara

Hej Angelica

När man gör en benbuljong så vill man ha en mix av olika ben. Märgben, revben, knotor och leder. Allt tillsammans bidrar till att få ut mesta möjliga ur buljongen.

Magnus & Jenny

Malin 18 juli, 2016 14:22 - Svara

Hej! Jag har planerat att göra eran buljong och sen frysa in den och använda i matlagning. Vill försöka ” styckefrysa” buljongen men vet inte riktigt vilken mängd man ska ta per ”bit”. Har ni nåt bra förslag på mängd??
Mvh Malin

undervarttak 2 augusti, 2016 13:27 - Svara

Hej Malin

Underbart att göra egen buljong och perfekt att frysa ner så att man har lättillgängligt. Det beror ju på vad du använder buljongen till men 0,5-1 dl brukar vara bra.

Magnus & Jenny

Carina 21 oktober, 2016 22:10 - Svara

Hej
Jag ska försöka få tag på ben men har bara en vanlig gryta att koka i. Läste att man kunde stänga av plattan över natten och fortsätta koka nästa dag. Undrar om grytan kan stå framme i köket under natten?

undervarttak 22 oktober, 2016 12:10 - Svara

Hej Carina

Ja det går jättebra, inga problem.

Magnus & Jenny

Grabben 26 oktober, 2016 19:01 - Svara

Jag har en kanske konstig fråga, men när man kört färdig hela processen har man buljongen men också en del annat kvar i silen. Inte kastar ni väl bort lök-, ingefärabitarna? Jag är inte där än men det känns ju på ett sätt bättre att dela upp resten i buljongburkarna, eller? Hur gör ni?
Jag läste inget om när persiljan ska läggas till. Är inte det bäst när man ska konsumera buljongen?

undervarttak 31 oktober, 2016 18:33 - Svara

Hej

Ja absolut, vi tar hand om köttet som sitter på benen och även grönsakerna.

Persilja kan du både ha i vid ”koket” i steg två men smakar riktigt gott med lite extra vid servering.

Magnus & Jenny

Kristina 2 november, 2016 17:26 - Svara

Hej! Ska börja koka benbuljong och har ett par frågor: Kan man koka buljongen i en tryckkokare eller ger det några nackdelar? Min vännina lägger i alla benen från början och kokar 2 timmar i tryckkokaren eller 10 timmar i vanlig gryta, missar man mycket näring på det sättet?
Tacksam för svar

undervarttak 3 november, 2016 15:49 - Svara

Hej Kristina

Kul att du ska koka benbuljong, har väldigt många och fina hälsoegenskaper!

Vi har tyvärr ingen erfarenhet av tryckkokare och kan därmed inte svara på dina frågor.

Magnus & Jenny

Eva-Lena 9 november, 2016 20:16 - Svara

Hej,
Har nu gjort buljong men den blir inte som gelé? Kokat för svalt?!?

//Eva-Lena

Carina 29 december, 2016 09:21 - Svara

Har svårt att få tag på ben från Gröna gårdar och även ekologiska ben. Kan man ta ben som inte är ekologiska eller samlas det mycket ”dåligt” på dom benen?

undervarttak 2 januari, 2017 15:40 - Svara

Hej Carina

Vi kan inte ge något bra svar på din fråga men ett tips är att söka efter Gårdsbutiker i din närhet, eller prata med personalen i butiken som du handlar och berätta vad du önskar.

Magnus & Jenny

Eva 4 januari, 2017 17:41 - Svara

Nu står första koket på spisen!!!
Vad föreslår ni att jag ska frysa buljongen i när den är klar?

undervarttak 4 januari, 2017 17:59 - Svara

Hej Eva

Vi fryser ner benbuljongen i glasburkar.

Magnus & Jenny

Nanny 12 januari, 2017 12:07 - Svara

Hej!
är ny på detta men har nu provat att koka buljong. Köpte kycklingvingar som jag bankade för att slå sönder benen och kastade också i två delade grisfötter.
Hur mycket av den färdiga buljongen ska man använda i tex soppor och grytor ?

undervarttak 12 januari, 2017 13:33 - Svara

Hej Nanny

Så roligt att du gjort buljong!

Om du har ett recept för soppan eller grytan så följer du anvisningarna här, annars så tar du efter tycke och smak – beror helt på vilket resultat du önskar.

Magnus & Jenny

eva emilsson 13 januari, 2017 21:49 - Svara

Hej! Nu står mitt första långkok på spisen, så spännande. Nu undrar jag hur man gör med märgen, ska den krafsas ur benen och blandas i buljongen eller kan den användas till något annat? Tillför den något extra till buljongen, vad i så fall?

undervarttak 16 januari, 2017 21:03 - Svara

Hej Eva

Så roligt att du just gjort din första benbuljong, härligt! Märgbenen har fått koka med sedan start och man har därmed fått det man önskar av dem, själva innanmätet kan du plocka ut och du kan även ta tillvara på det kött som sannolikt fanns på benen – detta kanske till och med blir en lite kötträtt (soppa eller liknande).

Magnus & Jenny

Carina 24 januari, 2017 21:12 - Svara

Har ibs, undrar om man kan byta ut lök och vitlök mot det gröna på purjon, gräslök eller annat (tex ramslök ska visst ha vitlökssmak) ? Funkar det lika bra vad gäller inflammationsdämpande?

undervarttak 30 januari, 2017 14:32 - Svara

Hej Carina

Tråkigt att höra att du lider av IBS men roligt att du vill prova Benbuljong. Det har läkande egenskaper för just tarmen och är väldigt bra för dig! Man kan utesluta lök och vitlök, inga konstigheter. Eller som du skriver, ersätta det med t.ex. lite ramslök.

Magnus & Jenny

Petra 22 februari, 2017 09:44 - Svara

Hej! Om man ska göra benbuljong just i syfte för att ta en ” hutt” på morgonen.. ( lider av ” ibs- förstoppning”) behöver man alla tillbehör då.. Kryddorna? Mvh Petra

undervarttak 22 februari, 2017 13:29 - Svara

Hej Petra

Vi tycker att det blir en väldigt fin och god smak om man gör benbuljongen enligt detta recept, men det krävs inte för att få i sig näringsämnena i buljongen – dock bör du ha i en syra som hjälper till att dra ut kalcium ur benen.

Magnus & Jenny

Annie 15 augusti, 2017 21:16 - Svara

Hej!
Jag är nyfiken på att testa att göra buljong men jag undrar hur man ska låta den svalna när den är klar, är det snabb nedkylning eller framme på diskbänken i crock-poten? Samt om man stänger av den efter första koket och låter den vara kvar i crock-poten på diskbänken och startar den dagen efter igen? Är så nojig över bakterier.. Har inte en crockpot och undrar om ni kan rekomendera någon samt är det någon speciell temperatur? Mvh Annie

undervarttak 22 augusti, 2017 14:18 - Svara

Hej Annie

Så roligt att du är intresserad av att göra egen benbuljong.

Vi låter buljongen först svalna på bänken och sedan ställer vi in den i kylen över natten. Det går att ”avbryta” koket och återuppta det igen dagen efter. I inlägget finns länkar till Crock-Pot under rubriken ”Husgeråd” och vi använder: Crock-Pot DuraCeramic 6.0 L

Magnus & Jenny

Christoffer 26 augusti, 2017 15:11 - Svara

Hej Magnus och Jenny,

En dum fråga från en novis. Jag tänker mig att jag skulle vilja dricka benbuljongen som den är. Får den en drickbar konsistens när man värmer den från geléstadiet?

Vänliga hälsningar
Christoffer

undervarttak 27 augusti, 2017 13:52 - Svara

Hej Christoffer

Tack för din fråga. Ja, när man värmer buljongen så går den från gelé till en ”vätska” som man kan dricka – vi gör det nästan varje morgon!

Magnus & Jenny

Mona Byström 11 oktober, 2017 12:17 - Svara

Hej,

När man kokar buljongen och har tarmproblem som AIP. Ska man utesluta vissa av grönsakerna då, som tex lök?

Vänligen/
Mona B

undervarttak 12 oktober, 2017 09:25 - Svara

Hej Mona

Lök ingår inom AIP men om du känner av lök och vet med dig att du mår dåligt av den bör du utesluta lök ur din benbuljong.

Magnus & Jenny

Mona 12 oktober, 2017 17:31 - Svara

Tack så ert svar. Såg det nu. Trodde det skulle komma på mejl.
Gäller inte mig utan en väninna som har fått inflammerad tarm. Vi säljer eko benbuljong som pulver, men det är morot och lök i samt vissa läkande kryddor.
Tänkte att det är kanske bra för henne, men tveksamt då pga fibrerna som finns i grönsakerna. Hon ska bara ta drickbart en vecka för lugna tarmen.

Hälsningar/ Mona

undervarttak 12 oktober, 2017 17:39 - Svara

Hej igen Mona

Benbuljong är både läkande och uppbyggande för tarmen. Bra att hon ska dricka detta.

Låter spännande med torkat eko benbuljong – var kan man läsa mer om detta?

Magnus & Jenny

Elinn 12 oktober, 2017 14:44 - Svara

Hej! Jag undrar var man kan få tag på benknotor. I vår affär säljs märgben men inte kontor. Jag bor i Eksjö, dvs inte en storstadsregion där man kan få hemleverans. Mvh Elinn

undervarttak 12 oktober, 2017 17:38 - Svara

Hej Elinn

Vi köper genom en nätbutik, http://www.gronagardar.se kanske finns det något liknande i ditt område eller en gårdsbutik som kan hjälpa dig.

Magnus & Jenny

Mona Byström 12 oktober, 2017 17:23 - Svara

När man kokar buljongen och har tarmproblem som AIP. Ska man utesluta vissa av grönsakerna då, som tex lök?
Vänligen/
Mona B