Paleoskafferiet

Eget mandelsmör

undervarttak

Author: undervarttak

Ingredienser

Mandelsmör
1 liten burk
1,5 dl mandel
2-3 nypor havssalt

OBS! Man får köra länge i mixern för att det ska bli mandelsmör!

Mandelsmör

Mandelsmör

Så här gör du
 

  • Skålla mandeln och ta bort skalet (man kan använda mandeln som den är och det blir då ett något ”grövre” mandelsmör)
  • Rosta mandeln i en torr panna på svag värme
  • Häll den rostade mandeln i en matberedare/mixer med mycket styrka
  • Tillsätt 2-3 nypor havssalt
  • Kör tills mandelns naturliga olja börjar separera från mandeln och blir till en len massa – Det tar låååång tid!!!
  • Du får hjälpa till att ta ner mandel som fastnat på mixerskålens väggar då och då så att allt verkligen mixas väl

Mandelsmör med äpple
Njut av ditt hemmagjorda Mandelsmör tillsammans med äppelskivor, underbart gott.
 
Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus Paleo paleorecept mandel Sverige äpple
 
PS: vissa av ingredienserna är länkade till webbutiken Bodystore.se

Lotta 17 januari, 2015 19:44 - Svara

Hej! Ska det bli som en torr massa innan den naturliga oljan kommer fram?

undervarttak 17 januari, 2015 20:41 - Svara

Hej Lotta

Ja det blir en torr ”massa” först, ser ut som om det aldrig skulle kunna bli mandelsmör… Men bara att köra vidare, det tar tid!

Magnus & Jenny

Anne 23 februari, 2015 09:26 - Svara

Det låter besvärligt att göra detta, om man använder kokosolja istället och till alla matlagningen går bra eller?
fast jag ska självklart testa detta!
Anne

undervarttak 23 februari, 2015 19:08 - Svara

Hej Anne

Vi är lite osäker på vad du menar med din fråga här. Kokosolja ingår inte som en ingrediens i vårt Mandelsmör…

Magnus & Jenny

Maria 24 februari, 2015 12:20 - Svara

Min mixer gick in i väggen :) Men det blev cashewnötssmör ändå. Gott!

undervarttak 24 februari, 2015 19:31 - Svara

Aj då Maria, trist att mixern gav upp men roligt att cashewnötssmöret blev gott :)

Magnus & Jenny

Lena 4 maj, 2015 13:54 - Svara

Har gjort allt men ger nog upp nu!

undervarttak 6 maj, 2015 18:03 - Svara

Aj då Lena, vad tråkigt att det inte fungerar. Vad är det som blir fel?

Magnus & Jenny

Lena 4 maj, 2015 13:56 - Svara

Har gjort allt men ger nog upp nu!

Lena 4 maj, 2015 14:00 - Svara

Konstigt att bara första meningen kom med?

Jassa 27 juli, 2015 17:34 - Svara

Ungefär hur länge håller det? :)

undervarttak 30 juli, 2015 11:43 - Svara

Hej Jassa

Det håller länge, vårt har alltid tagit slut snabbt så vet inte så noga men gissar på många veckor.

Magnus & Jenny

sarah 18 augusti, 2015 17:03 - Svara

Fungerade perfekt och det blev jätte gott. Är super nöjd!

undervarttak 19 augusti, 2015 12:08 - Svara

Vad roligt att höra Sarah! Tack!

Magnus & Jenny

Emma 24 augusti, 2015 16:23 - Svara

Hej! Jag rostade min skållade mandlar i ugnen på 200 grader. Är det bättre att rosta dem i panna på svag värme, med tanke på näringsinnehåll och fetter?

undervarttak 6 september, 2015 10:02 - Svara

Hej Emma

Om man ser till fettsyrorna så är det sannolikt bättre att rosta dem på svag värme i en panna.

Magnus & Jenny

Emma 17 oktober, 2015 14:51 - Svara

Hej! Vad använder ni för mixer? Jag har en vanlig blender, stavmixer och en hushållsmixer. Vilken ska jag använda?

undervarttak 20 oktober, 2015 19:21 - Svara

Hej Emma

Vi har en mixer på 600 Watt, den är kanske i klenaste laget – men det fungerar :)

Magnus & Jenny

Desirée 2 november, 2015 19:47 - Svara

Blev jättebra och jättegott! Jag använde mig av en mal typ och malde mandeln först innan jag mixade. Har dessutom bara en stavmixer men det funkade kanon. Tog inte så lång tid som jag trodde heller.

undervarttak 6 november, 2015 09:32 - Svara

Vad bra Desirée, tack för tips!

Magnus & Jenny

Angelika 8 november, 2015 14:17 - Svara

Hej. Jag rev mandeln i matberedaren på det tunnaste först och sen körde jag med ” matberedarkniven” tog Max 10 min och så himla gott. Tack för det.

Marianne 7 februari, 2016 22:26 - Svara

Har dere bløtlagt mandlene før dere lager mandelsmör?

undervarttak 8 februari, 2016 11:10 - Svara

Hej Marianne

Vi anser att man bör blötlägga nötter och fröer innan man äter dem.

Magnus & jenny

Marianne 9 februari, 2016 10:16 - Svara

Hm, okei.. Jag försökte det, men ble inte mandelsmör, försöker igen!

Tusen takk for en super blogg dere har!

Yvonne 20 mars, 2016 13:45 - Svara

Hej, jag kom på för sent att jag glömt rosta mandeln innan jag körde den i matberedaren. Hm, det borde väl gå att rosta mandelsmulorna ändå, innan det blir smör, tänkte jag. 175 gr, 2 min i taget tills det började dofta gott. Rörde om mellan varje 2 min för att hålla koll på att det inte blev bränt. Sen fortsatte jag i matberedaren några minuter till tillsammans med havssalt och som ett trollspö, där fick jag mitt smör! (Men det hade nog varit enklare att rosta först) Jag har hört att nötter och mandlar med det bruna skalet kvar är nyttigare så jag lät mitt skal vara kvar. Har ni någon uppfattning om det?

undervarttak 21 mars, 2016 11:07 - Svara

Så fint att det blev bra Yvonne! Mandelsmör är otroligt gott.

Ja man kan absolut behålla det bruna skalet (skinnet), man får en lite grövre textur och det kan också vara gott.

Magnus & Jenny

Sandra 15 april, 2016 12:47 - Svara

Hej!
Efter mååååånga olika försök så har vi märkt att om man rostar mandlarna ordentligt så att verkligen all vätska försvinner så blir det jättebra mandelsmör (dock har vi bara gjort mandelsmör till kycklingen med mango). Ett litet tips bara till er som ska prova på till kyckligen (jag vet dock inte för hur det blir om man bara ska ha ”smöret”).
Ha det bäst alla paleomänniskor!

undervarttak 15 april, 2016 20:58 - Svara

Hej Sandra

Vad bra att du hittat ett sätt som fungerar fint för dig.

Magnus & Jenny

Inger 6 september, 2016 16:33 - Svara

Hur länge håller den i kylskåp

undervarttak 21 september, 2016 12:35 - Svara

Hej Inger

Mandelsmör håller länge, säkert en vecka eller två – här hemma har den dock försvinnande snabb åtgång så har inte haft den så länge i kylen ;)

Magnus & Jenny

Malin 19 oktober, 2016 19:54 - Svara

Gissar att detta blir så gott att risken för ”överdosering” är stor… Vet ni hur många kcal en matsked innehåller? Eller hur mycket färdigt smör blir det så kan en räkna ut själv? :)