Paleoskafferiet

Oxsvanssoppa

undervarttak , ,

Author: undervarttak

Ingredienser

Oxsvanssoppa

För 4 personer

oxsvanssoppa 2

Oxsvanssoppa

Älskar du som vi både härligt mustiga långkok och ljuvliga soppor, då är denna Oxsvanssoppa något för dig!

Så här gör du

  • Krydda Oxsvansen rikligt med havssalt och svartpeppar
  • Bryn oxsvansen tills den får fin färg i t.ex. lite ghee i en stekgryta
  • Skala och dela lök, morot, palsternacka och sötpotatisen i mindre bitar
  • Häll ner och låt fräsa med några minuter med oxsvansen
  • Pressa ner vitlöken
  • Lägg även ner rosmarin, timjan, persilja, ingefära, chili, tomatpuré och den nypressade citronsaften
  • Rör om och bryn samman någon minut

 Vid tillagning i Crock Pot

  • Häll över allt i din Crock Pot

Köp Crock Pot

  • Fyll på med vattnet och rör om
  • Låt koka på low i 8 timmar, tills köttet släpper fint från benen
  • Ta upp köttet och avlägsna från benet och lägg sedan tillbaka det i grytan
  • Smaka av, om det behövs, med havssalt och svartpeppar
  • Låt koka upp kort och servera

Vid tillagning i stekgryta

  • Fyll på med vattnen och rör om
  • Låt koka mycket sakta under lock i 3-4 timmar tills köttet släpper fint från benen
  • Ta upp köttet och avlägsna från benet och lägg sedan tillbaka det i grytan
  • Smaka av, om det behövs, med havssalt och svartpeppar
  • Låt koka upp kort och servera

 
Vid servering strö lite extra av de färska örterna över soppan.
 
Här i vår receptbank Paleoskafferiet hittar många fler spännande recept på Soppa. Gör ett besök och låt dig inspireras.
 
Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus paleorecept Paleo sopprecept långkok slökokare oxsvans
 
PS: vissa av ingredienserna är länkade till webbutiken Bodystore och husgeråden är länkade till webbutiken Bagaren & Kocken

Sussie 3 april, 2017 08:04 - Svara

Den här är så god! Särskilt när den fått stå till sig i kylen över natten. Rena rama lyxmaten för en ensamstående, för relativt billig peng också; jag får ut två soppor av köttet jag köpte! Jag har bara tillagat soppan en gång men den är redan en favorit i repris och på fredag är det dags igen =)

undervarttak 3 april, 2017 18:32 - Svara

Underbart att höra Sussie! Ja vi håller med, rena lyxmaten och ändå helt överkomligt i pris.

Magnus & Jenny

Johan 1 oktober, 2017 20:37 - Svara

Passade på att beställa oxsvans när jag ändå skulle beställa nötfärs hos min lokala slaktare, fick 2kg styckas oxsvans för en billig peng.
Har gjort soppan två ggr nu.
Andra gången använde jag säsongens billiga rotfrukter: kålrot, palsternacka, persiljerot, morot och lök samt paprika och vitlök. Blev riktigt bra båda gångerna.
Har man tid och lust kan jag rekommendera att göra en liten buljong på renset som blir över när man plockat bort köttet:
* lägg i renset i en kastrull och häll på vatten så det knappt täcker
* koka 15-30 minuter
* sila och koka ner
Använd att späda soppan eller för att ge lite djup till tex köttfärssås.

Frun upplevde soppan som lite för fet så jag lät den kallna och stå i kylen över natten. Då la sig fettet överst och stelnade så det var bara att ta bort det innan vi värmde på soppan.

Tack för ett trevligt recept, oxsvans är en lite bortglömd detalj :)

undervarttak 5 oktober, 2017 09:39 - Svara

Hej Johan

Underbart att höra och bra tips!

Ja oxsvans är lite bortglömd men köttet är riktigt fint och man får bonus i form av buljong – väldigt bra!

Magnus & Jenny