Ingredienser

Cottage Pie

För 4 personer

1 kg sötpotatis
500 g nötfärs
1 st gul lök
1 st stor morot
390 g krossade tomater
1 st vitlöksklyfta
2 tsk hackad röd chili
1 tsk mald ingefära
2 tsk rökt paprikapulver
2 tsk timjan
Efter tycke & smak himalayasalt/havssalt
Efter tycke & smak nymald svartpeppar

Använd ghee, animaliskt fett eller kokosolja att steka i.

cottage pie

Cottage Pie

Att laga enkla och smidiga rätter som gärna tillagas i en enda form är något vi gillar. Denna Cottage Pie är en av dessa!

Så här gör du

  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Skala sötpotatisen och dela i klyftor
  • Ringla lite olivolja på en plåt och lägg på sötpotatisklyftorna
  • Ringla olivolja på sötpotatisen och strö över lite flingsalt
  • Rosta i ugnen i ca 35 minuter tills de känns mjuka, kolla med en provsticka
  • Ta ut och ställ åt sidan för att svalna något

 
Sötpotatis
 

  • Höj värmen på ugnen till 200 grader
  • Börja tillagningen av köttfärsgrytan. Detta kan du givetvis göra medan sötpotatisen är i ugnen.
  • Skala och hacka löken
  • Skala och riv moroten grovt på rivjärnet
  • Klicka (t.ex.) lite ghee i en stekpanna och häll ner löken och moroten
  • Bryn tills det börjar bli mjuka
  • Tillsätt nötfärsen och bryn samman tills färsen börjar få lite färg
  • Häll över de krossade tomaterna och rör om
  • Pressa ner vitlöksklyftan och tillsätt hackad chili, mald ingefära och rökt paprikapulver
  • Rör om och låt steka samman några minuter
  • Smaka av med himalayasalt och nymald svartpeppar
  • Förbered nu sötpotatismoset
  • Lägg den ugnsrostade sötpotatisen i en bunke och mixa samman med hjälp av en stavmixer till ett slätt mos
  • Tillsätt timjan och mixa lite till
  • Smaka av med lite himalayasalt och nymald svartpeppar
  • Om du har en stekpanna som du kan ha i ugnen så brer du ut sötpotatismoset direkt över köttfärsröran annars häller du över köttfärsröra i en ugnsäker form innan du brer på sötpotatismoset

 
sötpotatis 2
 

  • Grädda mitt i ugnen i 20 minuter
  • Om du önska lite mer färg så sätt på grillfunktionen de sista minuterna
  • Nu är Paleoskafferiets Cottage Pie klar att avnjutas!

 
Servera tillsammans med en stor och härlig sallad.
 
Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus Paleo paleorecept recept paleosverige mat matblogg paleoblogg shepherd´s pie
 
PS: vissa av ingredienserna är länkade till webbutiken Bodystore

B 5 april, 2017 01:32 - Svara

Blir det någon stor skillnad på smak ifall man kokar sötpotatisen och mosar den istället för att ha den i ugnen?

undervarttak 5 april, 2017 19:41 - Svara

Hej

Ja, det blir ”mer” smak på sötpotatisen om den först fått gå i ugnen och vi tycker rätten blir godare. Men det fungerar utmärkt att koka också.

Magnus & Jenny

B 10 april, 2017 22:53 - Svara

Jag testade att koka sötpotatisen och det blev också jättegott! Definitivt en maträtt jag kommer göra fler gånger.