Paleoskafferiet

Energibars

undervarttak ,

Author: undervarttak

Ingredienser

Energibar
300 gram färska dadlar
100 gram mandlar
100 gram cashewnötter
2 msk smält kokosolja
2 msk ekologisk raw kakao
0,5 tsk äkta vaniljpulver

300 gram färska dadlar motsvarar ungefär 25 st.

Energibar

Receptet är till 10-12 Energibars

 
Så här gör du
 

  • Mät upp och rosta mandlarna i en stekpanna
  • Mixa mandlarna i en matberedare med knivbladen
  • Mät upp och tillsätt cashewnötterna och mixa lite lätt, man vill ha lite större bitar av cashewnötterna
  • Häll över de mixade nötterna i en bunke
  • Mät upp och kärna ur dadlarna
  • Smält kokosoljan
  • Lägg nu dessa i mixern tillsammans med den smälta kokosoljan, raw kakao och äkta vaniljpulver
  • Mixa till en härlig deg
  • Lägg ner i bunken med nötblandningen
  • Blanda ihop
  • Nu kan du välja att göra bars som vi eller rulla till härliga energibollar
  • Klä en avlång bakform eller annan mindre form med bakplåtspapper
  • Fördela degen i formen och släta ut till ett jämt lager
  • Låt vila i kylskåpet tills det stelnat, minst 1 timme
  • Ta ut kakan och dela i avlånga bars eller önskad storlek

Energibars2

Energibars1
Förvara barsen i en glasburk eller liknande i frysen.
 
När du tar med dig dina energibars under din löparrunda kan du med fördel slå in dem i lite bakplåtspapper så de inte kladdar.
 
Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus Energibar bar

Jenny 2 augusti, 2014 16:29 - Svara

Godaste jag ätit, som kladdkaka men mycket nyttigare!
Kommer göras fler gånger, kanske redan imorgon.
Behövs dock en bra och stark mixer!

undervarttak 4 augusti, 2014 10:54 - Svara

Hej Jenny

Ja visst är den härligt god!

Magnus & Jenny

Jennie 13 augusti, 2014 15:50 - Svara

Mmmmm, så goda de blev! Hade även i lite parasiter. Nästa gång har jag nog i ännu mer kakao! Har ni tips på något att ha i dem som höjer protein halten?

Jennie 13 augusti, 2014 15:51 - Svara

Hahaha! Vad roligt det kan bli med autocorrect! Jag hade inte i parasiter, utan paranötter!!

undervarttak 13 augusti, 2014 16:01 - Svara

Hej Jennie

Tokigt det kan bli :)

Vad roligt att du tycker om dem. Det är bra med recept som man kan justera och trixa med så man får fram egna favoriter, kan tänka att mer kakao ger en ännu smaskigare Energibar. Lite extra nötter, fröer som sesamfrö t.ex. höjer proteinhalten.

Lycka till.

Magnus & Jenny

Åsa 28 augusti, 2014 11:25 - Svara

Dessa är ju jätte goda! Ska villigt erkänna att jag var mycket skeptisk till dem först, dadlar hör inte till favoriterna, men en kollega gjorde dem och jag fick smaka och blev glatt överaskad. Jag brukar ta med dem till jobbet och när jag blir sugen på något sött till kaffet tar jag en bar istället, så mycket nyttigare och absolut lika gott som någon onyttig chokladkaka.

undervarttak 29 augusti, 2014 14:44 - Svara

Vad bra det är med fina kollegor Åsa! Ja de är perfekta som ett mellanmål, rejält med energi och enbart fina råvaror.

Magnus & Jenny

Maria 7 september, 2014 20:50 - Svara

Spännande det här ska jag prova på barnen på fritids!

undervarttak 8 september, 2014 14:38 - Svara

Vad roligt Maria

Stort lycka till!

Magnus & Jenny

Veronica 9 september, 2014 13:17 - Svara

Supergoda! svårt att hitta bars som både är goda och enkla.
Smakar som chokladbollar!! Perfekta att ta till innan träningen:)

undervarttak 9 september, 2014 15:05 - Svara

Hej Veronica

Vad roligt att du gillar dem! Härligt att höra. Ja visst är de smidiga att ta med och ha som extra energi vid träning.

Magnus & Jenny

Joanna Kot 18 september, 2014 15:32 - Svara

Supergoda och superenkla att baka, detta kallar jag en enastående kombination! Tack!!!

undervarttak 18 september, 2014 18:31 - Svara

Tack snälla Joanna, vad roligt att höra!

Magnus & Jenny

Marie 24 september, 2014 15:21 - Svara

Kan man byta ut nötterna mot ex solroskärnor eller pumpakärnor?

Marie 24 september, 2014 17:43 - Svara

Ser så gott ut. Undrar om man kan byta ut cashewnötter mot solroskärnor eller pumpakärnor p g a nötallergi

undervarttak 24 september, 2014 20:00 - Svara

Hej Marie

Det kan man absolut göra, självklart kommer smaken att förändras men det fungerar – meddela gärna hur det gick när du provat.

Magnus & Jenny

Rannveig 28 september, 2014 16:04 - Svara

Hei!

Takk for en kjempefin oppskrift, disse ble fantastisk gode! Jeg lurer imidlertid litt på hva det er dere har hatt i røren på det tiende bildet i bildeserien? Det ser ut som om det er et slags mel i tillegg til kakaoen, så jeg begynte å lure på om jeg glemte en ingrediens når jeg lagde dem? Men jeg hadde oppi alt som står i ingredienslisten så jeg skjønner ikke hva det er:)

Hilsen Rannveig

undervarttak 28 september, 2014 18:03 - Svara

Hej Rannveig

Vad roligt att du gjort våra goda Energibars! På bild nr. 10 så är det Raw kakao och äkta Vaniljpulver – inget mjöl.

Magnus & Jenny

Camilla 1 oktober, 2014 20:18 - Svara

Hej
Provade ert recept på Bars idag, och vi blev glatt överraskade så goda dom var.
Undrar bara hur lång hållbarhet dom har?
Vi har precis börjat med Paleo och vi mår toppen.
Vi älskar även ert recept på Blåbärssmootien :-)
Mvh Camilla

undervarttak 2 oktober, 2014 17:15 - Svara

Hej Camilla

Vad roligt att ni börjat med Paleo och att ni mår toppen, stort lycka till!

Skär dem i lagom bitar och frys in dem – då häller de ”hur länge som helst”, bara att ta upp de man vill ha.

Tack för att ni gör våra recept, jätteroligt att höra!

Magnus & Jenny

Marie 1 oktober, 2014 22:25 - Svara

Hej igen. Nu har jag testat att byta ut nötterna mot pumpakärnor. Åh va gott. Äter det till en kopp kaffe likväl som vid träningspasset. Mums

undervarttak 2 oktober, 2014 17:13 - Svara

Vad roligt att det fungerade så bra Marie, stort tack för att du meddelade!

Magnus & Jenny

Marie 1 oktober, 2014 22:27 - Svara

Förresten, kom på att jag tog hälften solroskärnor och hälften pumpakärnor. Kanske blev det lite för mycket men hur gott som helst.

Karin Berlin 5 november, 2014 13:25 - Svara

åh så trevligt!! Det här kommer bli populärt

undervarttak 5 november, 2014 16:07 - Svara

Hej Karin

Ja. Hur gott som helst!

Magnus & Jenny

Anette 5 november, 2014 13:35 - Svara

Hej!
Vad roligt det ska bli att prova även detta recept! Jag undrar bara över det ni kallar vaniljpulver…finns det i vanliga mataffärer? För jag antar att det inte är samma som vaniljsocker?
Finns raw kakao också i matbutikerna? Har inte hittat det i vår lokala Icabutik. :)

undervarttak 5 november, 2014 16:11 - Svara

Hej Anette

Ja vaniljpulver brukar finnas i vanliga butiker (du har rätt – det är INTE samma som vaniljpulver), bara att fråga personalen. Raw kakao kan vara lite svårare men brukar alltid finnas i större butiker, samma här – bara att fråga personalen.

Lycka till!

Magnus & Jenny

Bodil 7 december, 2014 22:59 - Svara

Går att byta ut dadlarna mot fikon, blir minst lika bra!

Anna Jerråker 19 januari, 2015 19:37 - Svara

Hej.
Tack för en grym sida, inspirerar verkligen till att man vill laga allt på en ggn!! Jag undrar om ni har räknat på näringsinnehållet i barsen? Lite nyfiken på hur det ligger till;)
/Anna

undervarttak 19 januari, 2015 20:07 - Svara

Hej Anna

Tack för dina fina ord, vad roligt att vi inspirerar till en ren och naturlig Paleo kost.

Kan tipsa om en toppensida för just detta http://www.kostbevakning.se Här lägger man bara in receptet (kopiera ingredienserna från vår blogg och klistra in i den ”tomma” rutan hos kostbevakning) så får man en hel massa information!

För HELA receptet så blir svaret enligt nedan:

Totalt 2393 kcal, Protein 8%, Fett 48%, kolhydrater 42% och fibrer 3%.

Hälsningar
Magnus & Jenny

Anna Jerråker 20 januari, 2015 21:30 - Svara

Aha. Tack för tipset! Det ska jag kolla in//Anna

Tine Worén 16 februari, 2015 00:35 - Svara

Trött som jag är, sena söndagskväll, skulle jag göra energybars åt sambon. Läste inte receptet så noga, slängde allt (och lite till) i blendern och mixade. Sitter ju inte samman för 5 öre

undervarttak 16 februari, 2015 10:04 - Svara

Ibland blir det tokigt Tine, bara att göra om. Men blev smeten god :)

Magnus & Jenny

Helena 20 februari, 2015 12:07 - Svara

Åh så goda! Jag hade inte tillräckligt med dadlar hemma så jag fyllde upp med russin, kokosbollar, torkad ananas och frystorkad persika. Blev godkänt av dottern och hennes kompisar.

undervarttak 23 februari, 2015 18:58 - Svara

Härligt att höra, tack Helena.

Magnus & Jenny

Helena 20 februari, 2015 12:08 - Svara

Kokosbitar skulle det stå istället för kokosbollar.

Kristina 21 mars, 2015 10:11 - Svara

Hej. Det ser ut som att ni skållade mandlarna innan rostning vilket jag inte gjorde och det blev faktiskt hur gott som helst ändå.

undervarttak 24 mars, 2015 16:32 - Svara

Hej Kristina

Vi har inte skållat mandlarna men de är rostande och kanske en väldigt ljus bild :)

Roligt att de blev goda!

Magnus & Jenny

minna 24 april, 2015 22:23 - Svara

De ser super goda ut, måste testas!
hur länge håller dem framme på ett ungefär?:)

undervarttak 28 april, 2015 09:24 - Svara

Hej Minna

De är supergoda :)

Vi lägger dem i frysen direkt och plockar fram efter behov.

Magnus & Jenny

Martin Mikaelsson 4 juli, 2015 20:20 - Svara

Jag har gjort dem tidigare och gör dem fortfarande bara för att jag och min sambo kämpar nu på att dra ner på sockret eftersom vi båda år bättre utav det. Vi har med oss dem här varenda gång vi löptränar :-)

undervarttak 8 juli, 2015 20:46 - Svara

De är underbart goda Martin.

Magnus & Jenny

sanna 18 juli, 2015 14:17 - Svara

Hej.
Ni hade ett recept på pumpafrön ,sirap, himalayasalt, honung och ingefära som man gjorde på plåt i ugnen som smakade som knäck, nu kan jag inte hitta det :(

Fredrika 30 augusti, 2015 21:53 - Svara

Skulle testa att göra dessa nu ikväll och mixade nötterna och det gick bra. Sen när jag skulle mixa dadlarna etc. så pallade inte min mixer att köra runt det så tänkte, ”fan, nu misslyckas jag”.. Men skam den som ger sig, tog min slev och slevade till en smet, sedan blandade jag det tillsammans med nötblandningen. Gick superbra! Så ett tips till er med slö mixer, använd hand/armkraften istället, gick minst lika bra. Tog bara lite längre tid.. :D (Sjukt goda! Tack för bra recept.)

undervarttak 6 september, 2015 09:53 - Svara

Hej Fredrika

Tack snälla för tipset och vilken fin träning man får också :)

Vad roligt att du tycker om receptet – Tack!

Magnus & Jenny

Martin Mikaelsson 30 september, 2015 10:07 - Svara

Jag och sambon har börjat styrketräna tillsammans 2 ggr i veckan och jag kommer lägga fokus på att träna upp mig inför Stockholm Marathon 2016. Nästa gång jag gör dessa barer ska jag göra två olika varianter; en sats anpassad inför och under träningen och en sats med mer proteiner mer för efter träningen. :-)

undervarttak 30 september, 2015 12:04 - Svara

Hej Martin

Låter toppenbra!

Då ses vi på Stockholm Marathon 2015 ;)

Magnus & Jenny

Anja 3 oktober, 2015 22:36 - Svara

Hej,
Vad tror ni om att ha i rålakrits? Har ni testat det? Borde jag ta bort kakaon då kanske?

undervarttak 20 oktober, 2015 19:44 - Svara

Rålakrits fungerar säkert jättebra – både med och utan kakao Anja.

Magnus & Jenny

Catharina 2 december, 2015 09:17 - Svara

Hej.
Jag är allergisk mot dadlar och fikon och det ställer till det väldigt för mig när det kommer till desserter. Vad kan jag använda istället? Mvh Catharina

undervarttak 2 december, 2015 12:51 - Svara

Hej Catharina

Det är alltid tråkigt när man är allergisk, ställer till det en hel del – speciellt när det är vissa ”rätter” man gärna vill ha. Tyvärr så är det så att man får titta på andra recept, på denna länken har vi flera efterrätter som inte innehåller varken dadlar eller fikon: http://www.paleoskafferiet.se/category/glass-och-godis/page/3/

Hoppas du hittar något gott :)

Magnus & Jenny

Liv 29 mars, 2016 07:27 - Svara

Jag brukar byta ut dadlar och fikon mot annan torkad frukt, det smakar säkert inte likadant, men man får det där kladdiga, söta. Ibland har jag i lite vatten, honung eller kanske t.om. mosad (färsk)banan om frukten är för torr.

Dadlar och fikon samt nötter används mycket inom paleo, allergier är tråkigt, men jag mådde värre innan ledvärk så jag inte kunde kliva upp ur sängen!
/Liv

undervarttak 31 mars, 2016 10:06 - Svara

Hej Liv

Tack för dina tips!

Magnus & Jenny

Lena 13 maj, 2016 11:15 - Svara

Fantastiskt goda och beroendeframkallande!!! Sedan dottern introducerade dem för ett år sedan har de räddat mig ifrån sötbehovet och frestelsen att äta ngt jag inte tål (med innehåll av gluten och mjölk) måååånga gånger. Ser till att de alltid finns i frysen!

undervarttak 20 maj, 2016 09:51 - Svara

Hej Lena

Ja dessa är toppenbra och försvinnande goda :)

Magnus & Jenny

Petra 22 juli, 2016 23:21 - Svara

Har ni någon uppfattning hur länge dessa håller sig ok utan frys eller kylskåp? Ska på en veckas vandring i norska fjällen så tillgången till frys är ju minst sagt begränsad :-) Det låter ju som ett väldigt uppskattat recept på många sätt och känns ju även smidigt att packa med, men det skulle ju vara skönt att veta att de klarar sig iaf några dagar!

undervarttak 2 augusti, 2016 13:33 - Svara

Hej Petra

De håller sig helt klart en vecka utan kyl. Men problemet är att de sannolikt kommer bli kladdiga och ”smetiga”… kanske förpacka dem separat i t.ex. smörgåspapper eller liknande.

Lycka till på din vandring!

Magnus & Jenny