Ingredienser

Morotsbröd i långpanna
4 dlmandelmjöl
0,5 dlkokosmjöl
5 mskpsyllium husk
0,5 dlkrossat linfrö
1 tskbikarbonat
1 tskhavssalt
2 tskbrödkrydda
2 dlfinriven morot
6 stägg
2 dlvatten

Formen vi använde är 20 x 30 cm, använd lite olivolja eller kokosolja att smörja formen med.

Morotsbröd i långpanna

Receptet är till ett bröd.
 
Så här gör du
 

  • Sätt ugnen på 200 grader
  • Skala och riv morötterna fint
  • Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke
  • Vispa samman äggen och vattnet i en annan bunke
  • Häll äggblandningen över de torra ingredienserna och rör om till en deg
  • Krama lätt ut vätskan ur morötterna och blanda ner dessa i degen
  • Låt degen svälla i 5 minuter
  • Smörj långpannan med lite olivolja eller kokosolja
  • Klicka ner degen i formen
  • Tryck ut degen med hjälp av händerna
  • ”Picka” brödet med en gaffel
  • Grädda brödet i ca 20 minuter tills det fått fin färg och känns torr på provstickan
  • Ta ut brödet och låt det svalna något
  • Skär brödet i rutor
  • Låt brödet svalna på galler

Morotsbröd i långpanna
Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus

Karin 17 juli, 2014 12:13 - Svara

Hej
Ni gör så mycket gott och har en fantastisk hemsida med fina bilder.
Ni inspirerar mig!
Men jag undrar om det går att byta ut mandelmjöl mot något annat? Rismjöl/kokosmjöl/bovetemjöl/majsmjöl?
Tack igen för en kanonsida!

undervarttak 24 juli, 2014 10:36 - Svara

Hej Karin

Tack för dina fina ord om vår sida!

Olika typer av mjöl har olika typer av egenskaper, det är därför svårt att bara byta ut rakt av (dessutom kommer smaken att påverkas…). Rismjöl och majsmjöl ingår inte inom Paleo och bovetemjöl är ett så kallat pseudospannmål (spannmålsliknande och behandlas på liknande sätt) och vi använder det därför inte. Kokosmjöl kan man säkert använda men det är inte samma mängd då – vanligen så tar man bara en tredjedel av kokosmjölet i förhållande till mandelmjöl samt att man behöver tillsätta vätska och/eller ett ägg. Vi har inte provat detta på Morotsbrödet och vet inte hur det blir men om du försöker så meddela gärna resultatet.

Lycka till.

Magnus & Jenny

Jonna 24 oktober, 2014 06:18 - Svara

Hejsan!
Precis hittat er sida, verkar väldigt bra och fylld med mycket gott och hälsosamt!
En fråga, vad är psyllium husk? Är det som fjberhusk?

Tack på förhand!
Jonna

undervarttak 24 oktober, 2014 10:00 - Svara

Hej Jonna

Vad roligt att du hittat hit, välkommen in Under vårt tak!

Ja, Psyllium husk och Fiberhusk är samma sak.

Magnus & Jenny

Fia 13 januari, 2015 19:39 - Svara

Hej!
Vad har ni på brödet, el. äter ni det som det är?
Gott var det iaf :-)
Fia

undervarttak 13 januari, 2015 22:24 - Svara

Hej Fia

Vad roligt att du tycker om brödet. Vi har grönsaker, Parmaskinka, rökt makrill/lax eller avokadokräm (mosa avokado med lite kokosolja och en skvätt citron.

Magnus & Jenny

Fia 13 januari, 2015 21:21 - Svara

Hej!

Jag har också hittat hit, trevligt och mycket gott!
Funderar på, vad har ni på brödet el. äter ni det som det är?
Gott var det iaf :-)
Vi hörs!
Fia

Sofia Karolina 15 februari, 2015 18:15 - Svara

Hejsan!

Har tänkt prova på att äta paleo då jag har sädesslagsallergi/veteallergi och dom stoppar ju i detta i princip allt. MEN! Jag tål inte ägg! Och jag vill kunna baka något gott bröd, hur ska jag göra då? Frukosten blir knepig, ska försöka med smoothie men jag har väldigt svårt för sånna, har provat förut, men rösti borde man kunna äta till frukost, eller?`:)

Mvh Sofia

undervarttak 16 februari, 2015 10:03 - Svara

Hej Sofia

Vad roligt att du är nyfiken på Paleo. Ja om du är allergisk mot sädesslag så är Paleo perfekt!

Det är svårt att baka med ett substitut men det kan gå (om det inte är för många ägg man ska ersätta). Ersätt 1 stort ägg med en av följande:
3 msk osötad äppelmos (märket Urtekram har en väldigt bra) + 1 tsk bikarbonat + lite citronsaft. Eller 1 msk linfrömjöl (eller chiamjöl) + 3 msk hett vatten, låt stå i cirka 10 min till tjockt. Prova gärna detta och se hur det fungerar för dig.

Grönsakssmoothie är jättebra, vi har recept på två i Paleoskafferiet – bara att trycka på ”Taggen” Frukost. Här finns flera andra recept utan ägg också, bara att skrolla nedåt och titta (dock många med ägg då det är väldigt gott, enkelt och bra…). Rösti fungerar (beroende på vad du har i den).

Hoppas att detta är till lite hjälp
Magnus & Jenny

Camilla 1 mars, 2015 16:01 - Svara

Hej!
Oj vilket gott bröd! Har precis hittat till er sida och får verkligen inspiration till att fortsätta med paleo. Brödet bakade jag idag och det var verkligen hur gott som helst. Och inte minst lättbakat. Toppen.
Tack/ Camilla:-)

undervarttak 1 mars, 2015 16:30 - Svara

Tack snälla Camilla! Vad roligt att höra!

Härligt att vi kan inspirera dig till att fortsätta med Paleo!

Tack
Magnus & Jenny

Anna 3 mars, 2015 08:57 - Svara

Jag har i andra bröd bytt ut hälften av mandelmjölet mot mixade pumpakärnor och solrosfrön. Det har funkat bra.

Gärda Lind 4 mars, 2015 06:39 - Svara

Blir så inspirerad av eran sida, så fantastiska och härliga goda recept!

undervarttak 6 mars, 2015 15:12 - Svara

Tack snälla Gärda, vad roligt att höra!

Magnus & Jenny

susanne 11 mars, 2015 16:55 - Svara

Hej kan man göra detta bröd i en vanlig 1 ½ liters form istället för långpanna?

undervarttak 11 mars, 2015 17:47 - Svara

Hej Susanne

Det ska gå bra, MEN ugnstiden kommer sannolikt förändras- Håll koll på brödet med hjälp av en provsticka.

Magnus & Jenny

Carina 21 mars, 2015 01:07 - Svara

Tack för er fina blogg och alla inspirerande recept. Morotsbrödet blev jättegott!

Marie Mårtensson 20 april, 2015 20:06 - Svara

Jag har bakat detta flera gånger. Vi gillar det hela familjen. Jag bakade detta igår och bytte ut brödkryddan mot 1tsk kanel! Succé! Galet gott!
Sen har jag en undran! Varför sparar ni inte den urkramade morotsaften och använder som ”degvätska”? :-) Tack för gott brödrecept!

undervarttak 23 april, 2015 15:20 - Svara

Vad roligt att du tycker om receptet Marie, det gläder oss.

Självklart ska kan man använda morotssaften – vi gör detta men det står inte uttryckligen i receptet.

Magnus & Jenny

Mervi 27 maj, 2015 15:44 - Svara

Har bakat brödet idag. Det smakar jättegott, men hur förvarar jag det, är bara jag i hushållet och det blev mycket bröd, kan jag frysa det? Tack för en fin sida.

undervarttak 4 juni, 2015 08:59 - Svara

Hej Mervi

Vad roligt att du bakat det goda Morotsbrödet.

Man kan frysa ner brödet i bitar och sedan är det bara att ta upp det man gör åt.

Magnus & Jenny

Karin E 15 januari, 2016 12:33 - Svara

Tack för en fantastisk sida, jag har blivit smått beroende av den :)

Morotsbrödet ingår numer i standardrepertoaren. Har ni testat att låta degen ligga och dra i flera timmar? Ibland är det skönt att kunna förbereda och sedan köra in i ugnen precis innan gästerna kommer. Borde väl funka va?

Må så gott! / Karin

undervarttak 30 januari, 2016 19:49 - Svara

Hej Karin

Vad kul, ja det är verkligen gott! Det borde fungera att göra iordning degen och sedan låta den dra ”länge” innan man kör in den i ugnen.

Magnus & Jenny

Mia-Marie 16 januari, 2016 11:46 - Svara

Hej, testat göra detta bröd =) men bytte ut en del, då jag är överkänslig mot vissa saker…Istället för husk och linfrö har jag i ½ dl chiafrön, har i kanel istället för brödkryddor…Lät det svälla mer än 5 min – så chiafröna suger åt sig vätska ordentligt – ”degen” blev lite lösare…men blev fin då det var klart =) mums!

Rekommenderar också vissa vegan ostar eller helst att göra egen kokos ost av kokosmjölk, näringsjäst, den som är berikad med b12 och agar agar =)

http://kesococonut.blogg.se/2014/august/vegansk-kokosost.html

Att ha som pålägg =) då man inte tål djurmjölk…

undervarttak 30 januari, 2016 19:24 - Svara

Tack för dina tips Mia-Marie

Magnus & Jenny