Ingredienser

Rödbetskaka med saffransfrosting och valnötter

För 10-12 bitar

Rödbetskaka
6 st ägg
3 msk honung
1,25 dl smält kokosolja
1,25 dl kokosmjöl
1 msk kanel
1 tsk mald kardemumma
1 tsk nystött kardemumma
1 tsk mald ingefära
0,5 tsk äkta vaniljpulver
2 tsk bakpulver
2 dl finriven rödbeta

Vi använde en springform med 21 cm i diameter

Saffransfrosting
5 dl riven kokos
0,5 dl kokosolja
1 msk honung
1 dl kokosmjölk
0,5 g saffran
Topping
Efter tycke & smak valnötter

Röbetskaka med saffransfrosting och valnötter

Så här gör du

Kakan

  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Smält kokosolja
  • Skala och finriv rödbetorna
  • Vispa ägg och honung vitt och pösigt i en bunke
  • Tillsätt den smälta kokosoljan
  • Blanda samman de övriga ingredienserna och häll ner i äggsmeten
  • Vispa samman till en smet
  • Rör ner de rivna rödbetorna
  • Smörj springformen med kokosolja, för att lätt kunna flytta kakan till ett fat spänn fast bakplåtspapper på botten av formen
  • Häll/klicka ner smeten i formen och jämna till med en sked
  • Grädda kakan i ca 40 minuter tills provstickan känns torr
  • Ta ut kakan och låt svalna

Rödbetskaka med saffransfrosting och valnötter 2

Rödbetskaka med saffransfrosting och valnötter 3

Frosting

  • Mät upp den rivna kokosen och häll ner den i en matberedare med knivblad
  • Mixa till kokosen börjar klumpa sig
  • Klicka ner kokosoljan och mixa till slät smet
  • Tillsätt honungen och mixa ytterligare en liten stund tills det blandat sig
  • Häll ner kokosmjölken och mixa samman
  • Tillsätt saffran och mixa till en gyllene och härlig saffransfrosting

Rödbetskaka med saffransfrosting och valnötter 4

Dekoration

  • Klicka på önskad mängd frosting på kakan och bred ut till ett jämnt och fint lager
  • Dekorera med valnötter eller variera med hackade blandade nötter

Rödbetskaka med saffransfrosting och valnötter 5

Förvara kakan i rumstemperatur fram till servering då frostingen blir hård då du förvarar den i kylskåp.
 
Duka upp till ett härligt kaffekalas och bjud nära och kära på denna underbara Rödbetskaka med saffransfrosting och valnötter!
 
Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus julkaka jul Paleorecept Paleo recept Sverige glutenfri glutenfritt laktosfri
 
PS: vissa av ingredienserna är länkade till webbutiken Bodystore och husgeråden är länkade till webbutiken Bagaren & Kocken

Christina 11 september, 2015 19:20 - Svara

Mmmmmmm

Frida 17 september, 2015 15:18 - Svara

ÅH så smarrigt!!

undervarttak 20 september, 2015 16:40 - Svara

Vad roligt att höra Frida, tack!

Magnus & Jenny

Soffan 6 oktober, 2015 07:48 - Svara

Hej,
Underbar kaka som ska bakas i helgen!!
När det står 1,25 dl kokosolja, är det i fast form eller när den är smält?
Tack för en underbar blogg.

undervarttak 20 oktober, 2015 19:37 - Svara

Hej

Det är smält kokosolja.

Magnus & Jenny

Martin Mikaelsson 10 oktober, 2015 23:05 - Svara

Testade detta ikväll och både jag och sambon tyckte om kakan. 🙂

undervarttak 20 oktober, 2015 19:29 - Svara

Hej Martin, vad roligt att höra – tack!

Magnus & Jenny

Carina 18 oktober, 2015 16:06 - Svara

Låter mumsigt 🙂 Undrar bara om det är råa eller kokta rödbetor?

undervarttak 20 oktober, 2015 19:18 - Svara

Hej Carina

Underbart god kaka. Det är råa rödbetor.

Magnus & Jenny

Pia 24 oktober, 2015 08:29 - Svara

Låter jättemumsigt! Tror ni det funkar med pumpa istället för rödbeta? Jag tänkte testa. 🙂

undervarttak 6 november, 2015 09:44 - Svara

Hej Pia

Ja det är bara att prova 🙂 Meddela gärna hur det gick!

Magnus & Jenny

Tove 8 december, 2015 10:09 - Svara

Hej! Den ser jättegod ut. Vet ni var man kan få tag i en springform i rostfritt stål? Hittar bara i aluminium eller formar med beläggning, och det vill jag inte använda.
Ska det vara både nystött OCH mald kardemumma som det står i receptet??
Tove

undervarttak 8 december, 2015 10:22 - Svara

Hej Tove

Tack vad roligt att höra!

Vi har köpt vår springform i en butik för husgeråd, bara att fråga personalen om hjälp. Ja det ska vara både mald och stött kardemumma i receptet.

Magnus & Jenny

Nadia 2 januari, 2016 20:42 - Svara

Hej den vart supergod om man vill kan man söta toppingen lite extra så blir den ännu gudomligare:) en fråga hur förvarar jag den på bästa sätt kan jag frysa in el låta den stå i kylen ett par dagar? Mvh nadia

undervarttak 3 januari, 2016 14:07 - Svara

Hej Nadia

Vad roligt att du tycker om kakan, tack!

Vi rekommenderar att du fryser in kakan.

Magnus & Jenny

Therese 14 mars, 2016 16:25 - Svara

Funkar det att byta ut honung mot agave? Och i så fall hur mycket ska man använda av agaven?

undervarttak 14 mars, 2016 18:18 - Svara

Hej Therese

Det fungerar säkert om du önskar byta till agave, vi använder dock inte detta och vet inte vilken mängd det motsvarar – men det är bara att testa sig fram.

Magnus & Jenny

Helena Pettersson 21 oktober, 2016 16:20 - Svara

Hej! Tänker göra kaka och ta med på inflyttningsmiddag imorgon. Går det bra att göra den kvällen innan, eller gör man den helst samma dag?

Hälsningar
Helena

undervarttak 22 oktober, 2016 12:12 - Svara

Hej Helena

Den är godast om man bakar den samma dag. Det går att baka dagen innan men ta inte på frostingen då den blir “stenhård” om den står i kylen över natten.

Magnus & Jenny

ammi 6 december, 2016 20:21 - Svara

funkar det bra utan saffran tror ni ? har ingen hemma 🙂

undervarttak 9 december, 2016 23:19 - Svara

Det går fint Ammi (men blir så klart en annan smak).

Magnus & Jenny