Paleoskafferiet

Kokossmör

undervarttak ,

Author: undervarttak

Ingredienser

Kokossmör

För c:a 2 dl

6 dl kokosflingor

Använd en matberedare med knivblad.

Kokossmör

Kokossmör

Så här gör du
 

  • Häll önskad mängd kokosflingor i matberedaren
  • Mixa flingorna i ca 15 minuter till du fått härligt kokossmör
  • Du kan behöva stanna då och då och skrapa ner kokos från kanterna på behållaren
  • Förvara kokossmöret i rumstemperatur (blir hårt i kylskåpet) i t.ex. en glasburk

Kokossmör 1

Njut av härligt Kokossmör.
 
Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus
 
PS: vissa av ingredienserna är länkade till webbutiken Bodystore.se

Christina Ljunggren 26 juni, 2014 21:00 - Svara

Ser väldigt enkelt ut, måste pröva imorrn! Är det vanlig riven kokos ni använder?

undervarttak 26 juni, 2014 21:18 - Svara

Hej Christina

Det är väldigt enkelt och så gott! Ja helt vanlig riven kokos.

Magnus & Jenny

Martina Hjalmarsson 29 juni, 2014 19:54 - Svara

Den här sidan är helt fantastisk! Tänkte övergå till Paleokost allt mer men tar det successivt, äter upp det jag har hemma som inte är ok paleo och lägger till och köper numera bara paleo.

Kan man ersätta kokosolja man kan köpa färdig med det hemgjorda kokossmöret?

Tack för att ni delar med er!

undervarttak 29 juni, 2014 21:20 - Svara

Hej Martina
Stort tack för dina fina ord om vår sida, underbart att höra.
Smart att ”ta slut” på ickepaleovaror och efter hand köpa på sig paleovaror, tror det är en bra metod.
Nej Kokossmör och kokosolja är två helt skilda saker! Kokosolja är en olja som utvinns av kokosnöten och man kan ha den när man steker mat, till olika typer av bakverk, som ett rent kosttillskott och en hel massa annat – denna köper du i butik (finns lite olika märken). Kokossmör är något man gör själv av kokosflingor (som du ser på detta inlägg ovan) och det är i princip ”godis”.
Som du kommer märka så finns kokosolja i många recept och används flitigt som fett till att steka med.
Hoppas att detta är till hjälp.
Magnus & Jenny

Martina Hjalmarsson 30 juni, 2014 08:05 - Svara

Tack för det utförliga svaret!

Per 30 november, 2014 18:39 - Svara

Finns även att köpa färdigt i en del butiker:
http://www.veganuary.com/products/organic-coconut-bliss-coconut-butter-biona-250g/
Jättegott.
Konsistens som mixad kokos, men lite mer bredbar.
Gjord av hel kokos (inte bara kokosolja). Inget tillsatt och inget borttaget.
Kan använd på samma sätt som jordnötssmör.
Också utmärkt för bara äta direkt från sked!
Använd i desserter eller kokosglass.
Kan användas i nästan alla recept som använder vanlig kokos.
Bredbar vid rumstemperatur.
Tyvärr innehåller den liksom ren kokos 23 % kolhydrater, varför man måste vara lite försiktig med mängden om man har diabetes eller äter LCHF.

undervarttak 1 december, 2014 11:34 - Svara

Hej Per

Tack för tipsen.

Magnus & Jenny

Aida 15 december, 2014 11:21 - Svara

Hej
Min riven kokos är överhettad, det samma med bländaren. Snart börjar det ryka antar jag
Men jag får inte fram kokos smör som enligt bilden. Kokosen har blivit mer formbar (klumpig) men långt ifrån bredbar eller smör liknande.
Enligt anvisningar så är det ingen vätska man ska tillsätta.
Nu undrar jag vad jag gör för fel? Eller är det speciella kokosflingor man ska ha!
Min bländare ser exakt ut som på bilden ovan

undervarttak 15 december, 2014 14:12 - Svara

Hej Aida

Det låter som att din mixer inte är stark nog för att klara av detta, är väldigt olika vad en mixer klarar och inte. Men om motorn blir varm och börjar ryka som du skriver så är något tokigt… Om du ska prova igen så kör bara korta intervaller och låt motorn svalna emellanåt – annars är risken att mixern går sönder.

Magnus & Jenny

Frida 12 januari, 2015 16:38 - Svara

Hur länge står sig smöret? Låter som något jag skall prova, har länge letat efter något att ha på fröknäcke o.s.v.

undervarttak 12 januari, 2015 19:34 - Svara

Hej Frida

Det är ju enbart kokos så sannolikt håller det länge. Vi har ingen exakt tid men haft smöret under i alla fall två veckor utan problem.

Magnus & Jenny

Marie 14 februari, 2015 20:05 - Svara

Bakade er morotskaka idag och den blev jätte god, däremot fick jag inte till kokossmöret….. Efter ca 10 min i matberedaren (med kniv) blev det en smet . Då tillsatte jag honung och kokosolja men den var svår att ber på kakan – grynig och tjärv. Tillsatte lite limesaft och kokosgrädde men det blev inte bättre. Fick ”klappa” på glasyren. Vad gjorde jag för fel tror ni? Skulle jag ha kört kokosen längre? Hur krämig blir eran? Glasyren känns väldigt torr när vi äter kakan, smaken är däremot god :-)
Er sida är helt suverän – så otroligt många bra recept – tack för det :-)

undervarttak 16 februari, 2015 09:46 - Svara

Hej Marie

Vad roligt att kakan blev god, vi tycker också att den är fantastisk. Trist på kokossmöret bara. Man behöver ”köra” kokosen länge i beredaren, det tar tid innan kokosen blir ett smör. Som du ser på våra bilder så är den inte HELT slät utan lite grynig, men den går att breda ut på en kaka. Väldigt svårt att veta vad som gått ”fel”, kanske ”kört” för kort tid, kanske honungen var kall och hård, kanske det var otur…

Tack för dina fina ord om vår sida, det uppskattas.

Magnus & Jenny

Linslusen 7 december, 2015 21:55 - Svara

Min matberedare klarade det inte, drivremmen inuti smälte av efter några få minuter, så ta det varligt…

undervarttak 8 december, 2015 10:20 - Svara

Hej Lina

Sicken otur, ja både kokossmör och nötsmör är krävande för maskinerna.

Magnus & Jenny

Miija 6 februari, 2016 15:25 - Svara

Hej! Tänkte att jag skulle testa detta…
Fram med min gamla Philips-matberedare (250W)
Fungerade verkligen och det tog inte ens 10 minuter att få till :D
Glad är jag för det, efter att ha läst flera som inte fått till det!

Hur äter ni detta, sötar ni med nåt eller bara naturellt?
MVH och superdupertack för en fantastisk sida,
// Miija

undervarttak 7 februari, 2016 10:20 - Svara

Härligt Miija

De äldre matberedarna brukar fixa detta mycket bättre än nya, helt klart! Kul att det gick så smidigt. Nej vi har ingen sötning – underbart gott som det är!

Magnus & Jenny

Linda 24 februari, 2016 20:29 - Svara

Hej.
Mitt kokossmör blev bara en flytande vätska .
Va blev fel? Någon som vet ?
Jätte tråkigt för jag gör raw jordgubbstårta .
Som dessutom gubben ska ha med sig till jobbet.

undervarttak 29 februari, 2016 12:38 - Svara

Hej Linda

Vad tråkigt att det inte blev som du önskade.

Hur flytande blev det (som en vätska)? Gjorde du helt enligt receptet? Smöret blir hårdare när det svalnar/står i kyl.

Hoppas att det löste sig.

Magnus & Jenny