Ingredienser

Morotskaka

Receptet är för 1 kaka

6 st ägg
3 msk honung
1,25 dl kokosmjöl
1,25 dl smält kokosolja
1 msk kanel
1 tsk mald kardemumma
1 tsk nystött kardemumma
1 tsk ingefära
0,5 tsk äkta vaniljpulver
2 tsk bakpulver
3 dl finriven morot

Vi använde en springform med 21 cm i diameter.

Glasyr
2 dl kokossmör
0,5 dl kokosolja
1 msk honung
Topping
Efter tycke smak zest från en lime
Morotskaka

Morotskaka med kokos- och limeglasyr

Så här gör du
 

  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Smält kokosolja
  • Skala och finriv morötterna
  • Vispa ägg och honung vitt och pösigt i en bunke
  • Tillsätt den smälta kokosoljan
  • Blanda samman de övriga ingredienserna och häll ner i äggsmeten
  • Vispa samman till en smet
  • Rör ner de rivna morötterna
  • Smörj springformen med kokosolja, för att lätt kunna flytta kakan till ett fat spänn fast bakplåtspapper på botten av formen
  • Häll/klicka ner smeten i formen och jämna till med en sked
  • Grädda kakan i ca 40 minuter tills provstickan känns torr
  • Ta ut kakan och låt svalna
  • Rör samman kokossmör (länk till hur du gör kokossmör här), kokosolja och honungen i en skål till en glasyr
  • Flytta över kakan till det fatet du vill ha den på
  • Bred ut glasyren på kakan
  • Tvätta en lime väl och riv skalet (zest) fint över glasyren

Morotskaka

Låt kakan stå i rumstemperatur tills det är dags att servera. Du kan även förvara den i kylen men då får du en hård glasyr.
 
Ät och Njut av underbar Morotskaka till kaffet. Vi serverade kakan med nyplockade jordgubbar, helt fantastiskt gott och somrigt.
 
Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus
 
PS: vissa av ingredienserna är länkade till webbutiken Bodystore.se

Cathrine 26 juni, 2014 01:23 - Svara

Hei! Kjempefin blogg! Jeg har nettopp startet mitt nye paleoliv, og er takknemlig for alle de gode oppskriftene. Men hva er forskjellen mellom kokosolje og kokossmør? Jeg har aldri sett kokossmør i butikken…?

Vennlig hilsen Cathrine

undervarttak 26 juni, 2014 17:36 - Svara

Hej Cathrine

Tack snälla för dina fina ord om vår nya blogg! Vad roligt att du börjat med Paleo.

Det stod lite ”luddigt” i beskrivningen, kokosolja är en olja från kokosnöt som du köper i butik och kokossmör är något du gör själv hemma på kokosflingor (finns ej i butik). Det finns nu en länk i receptet till hur du ska göra ditt kokossmör – bara att klicka på den!

Om du har fler frågor eller funderingar så är det bara att skriva till oss.

Magnus & Jenny

Elin Eriksson 3 augusti, 2014 22:42 - Svara

Hej!
Ni är min bästa inspiration! Så fantastiskt med alla recept ordnade i kategorier.
En fundering om den här kakan, jag vill helst undvika honung och annat sött, kämpar på efter ett långvarigt och gravt :) sockermissbruk. Hur blir det om man bakar efter receptet men helt utesluter honungen? Vanligtvis, i t.ex muffins brukar jag använda banan för att få det lite sött och inte som ett barkbröd, men det går kanske inte ihop sig i en morotskaka. Och speciellt inte i glasyren…
För övrigt länkade jag till er i min egen blogg, ang. recept på kokos- och bananplättar. Hoppas det var ok, jag är ny som bloggare och har inte lärt mig alla do’s and dont’s ännu.
Hälsningar, Elin

undervarttak 4 augusti, 2014 11:00 - Svara

Hej Elin

Tack för dina fina ord, vad glada vi blir!

Vi hade nog provat med att helt utesluta honungen från receptet, om man kämpar med sockerberoende så är det en god ide.

Vad roligt att du länkar till oss, tack det är mycket uppskattat!

Magnus & Jenny

Lotta 8 augusti, 2014 13:41 - Svara

Hej!
Blir så sugen att göra denna kaka till helgen :) ser supergod ut!!
Ni skriver att frostingen blir hård i kylskåpet…..men mjuknar den inte igen när
den står framme igen?

Tack för en inspirerande sida :D

Lotta

undervarttak 8 augusti, 2014 19:00 - Svara

Hej Lotta

Vad roligt att du ska göra Morotskakan, den är verkligen god. Jo frostingen blir mjuk igen när den får stå framme men det dröjer länge…

Tack för dina fina ord om vår sida!

Magnus & Jenny

Elina 23 oktober, 2014 19:28 - Svara

Ser smaskig ut! Har ni någon aning hur länge man ska ha i ugn om man väljer att göra de i muffinsformar? Enklare till barnen och bra att ha med på picknick :)

undervarttak 26 oktober, 2014 13:22 - Svara

Hej Elina

Det är jättegott! Perfekt med muffinsformar för picknick!

Om du gör den i muffinsformar så gissar vi en ugnstid på ungefär 12-15 minuter. Ha koll på dem och kontrollera med provsticka.

Lycka till!
Magnus & Jenny

Elin 27 december, 2014 20:45 - Svara

Oj jag såg inte att ni hade svarat på min fråga. Klantigt av mig!
I vilket fall så bakade jag kakan med bara pyttelite honung och den blev absolut bra. Tack för ett bra recept!

undervarttak 28 december, 2014 12:11 - Svara

Vad roligt att det blev bra Elin.

Magnus & Jenny

Karin 11 februari, 2015 23:55 - Svara

Hej
Den kakan såg mycket god ut…måste jag nog prova göra

undervarttak 12 februari, 2015 10:01 - Svara

Tack Karin, roligt att höra – och ja den är jättegod!

Magnus & Jenny

Angelica / Matgiken 22 mars, 2015 14:54 - Svara

Två frågor:
1) I receptet står både 1 tsk mald kardemumma och 1 tsk nystött. Stämmer det?
2) Har ni någon gång mätt 1,25 dl kokosmjöl och 1,25 dl kokosolja så att ni vet vikterna på det. Tycker det är himla smidigt att väga när jag bakar. :-)

undervarttak 24 mars, 2015 16:35 - Svara

Hej Angelica

1. Ja det stämmer, både för extra mycket smak men också för textur.
2. Nej det har vi inte gjort.

Magnus & Jenny

Louise 23 april, 2015 18:13 - Svara

Hej!
Tack för superbra sida!
Prövade att baka med palsternacka och kryddorna 2 tsk vaniljpulver, 1 tsk kardemumma samt 1 tsk salt, blev mums det med

undervarttak 28 april, 2015 09:15 - Svara

Hej Louise

Låter jättegott – tack för tipset!

Magnus & Jenny

Emma 11 augusti, 2015 18:02 - Svara

Hur blir denna kaka att frysa?

undervarttak 11 augusti, 2015 19:12 - Svara

Hej Emma

Själva ”kakan” går att frysa, men den kan bli lite kompakt.

Magnus & Jenny

Hanna 29 januari, 2016 21:23 - Svara

Hej jag tänkte göra morotskakan men får inte till kokossmöret! Har mixat och mixat men får det bara till en degliknamde massa ist för krämigt smör. Hur ska jag göra. Har testat två mixar dom båda börjar att ryka

undervarttak 30 januari, 2016 19:25 - Svara

Hej Hanna

Vad tråkigt att det inte har blivit bra, rent spontant så låter det som att din (dina) mixer inte är tillräckligt stark. Man måste mixa väääldigt länge.

Magnus & Jenny

Daniel 5 maj, 2016 21:32 - Svara

Vad tycker ni om björksocker (xylitol) och stevia? Är det något som ni använder?
Tack för en superbra blogg/sida! :-)

undervarttak 6 maj, 2016 08:36 - Svara

Hej Daniel

Tack snälla för dina fina ord om vår blogg.

Vi använder inte själva Björksocker eller Stevia men om det är i sin naturliga form så bör det fungera.

Magnus & Jenny

Hanna 13 juli, 2016 23:13 - Svara

Jag provade det här receptet idag, och kakan blev fantastiskt god! Den har jag inte gjort för sista gången. Tack för en jättetrevlig hemsida! Jag har lärt mig massor och lagat mycket gott!

undervarttak 14 juli, 2016 08:10 - Svara

Hej Hanna

Vad roligt att höra, tack snälla!

Magnus & Jenny

Mikael 25 september, 2016 15:27 - Svara

Verkar fått många positiva kommentarer. Får se om vi kan övertala familjen med lite bakmys ikväll :)

undervarttak 25 september, 2016 17:04 - Svara

Det tror vi Mikael, spännande – vi håller tummarna!

Magnus & Jenny

Jennifer 3 februari, 2017 23:18 - Svara

Riktigt gott. Skulle rekommendera att ta lite mer än en lime i frostingen för det hade gett det lite mer smak. Sedan ska jag testa ta lite mer kardemumma och kanel:) gillar hemsidan!! Keep it up!

undervarttak 5 februari, 2017 12:50 - Svara

Hej Jennifer

Tack snälla för dina fina ord om vår sida, så glada vi blir!

Ja det kan vara lite olika hur mycket ”saft” en lime innehåller, kul att du ska prova med lite annan kryddning nästa gång! Meddela gärna hur det gick.

Magnus & Jenny