Ingredienser

Morotskaka

Ger 1 kaka, 12 rutor

Baktid:

70 minuter

Kaka
6 st ägg
2 msk honung
1 dl smält kokosolja
1,5 dl kokosmjöl
1 msk mald kanel
2 tsk nystött kardemumma
1 tsk mald ingefära
0,5 tsk äkta vaniljpulver
2 tsk bakpulver
3 dl finriven morot

Vi använder en ugnsform med måttet 25x20 cm.

Glasyr
2 dl kokossmör
0,5 dl kokosolja
1 msk honung
Topping
Efter tycke smak zest från en lime

Morotskaka med kokos- och limeglasyr

Så här gör du

  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Vispa ägg och honung vitt och pösigt i en bunke
  • Tillsätt den smälta kokosoljan och vispa ihop snabbt
  • Blanda samman de torra ingredienserna och häll ner i äggsmeten
  • Vispa samman till en smet
  • Skala och finriv morötterna
  • Rör ner de rivna morötterna
  • Klä formen med ett bakplåtspapper
  • Häll/klicka ner smeten i formen och fördela jämna med en sked
  • Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 minuter tills provstickan känns torr
  • Ta ut kakan och låt svalna

Glasyr och topping

  • Värm kokossmöret något så att det mjuknar och blir flytande och lätt att hantera
  • Dra bort från plattan och rör samman kokossmöret med kokosolja och honungen till en glasyr
  • Låt svalna något (ska inte stelna)
  • Fördela glasyren över kakan
  • Tvätta en lime väl och riv skalet (zest) fint över glasyren
  • Låt kakan svalna helt innan du skär den i rutor, förvara kakan i kylen i en burk – går även bra att frysa

Glasyren blir hård då kakan förvaras i kylskåp, men mjuknar i rumstemperatur.
 
Ät och Njut av underbar Morotskaka till kaffet.

Någon har tagit en tugga ur morotskakan

Paleo så gott och så enkelt!
 
PS: vissa av ingredienserna är länkade till webbutiken Bodystore, Hemköp och Bagaren & Kocken
 
Jenny och Magnus Andersson på Under vårt tak

Cathrine 26 juni, 2014 01:23 - Svara

Hei! Kjempefin blogg! Jeg har nettopp startet mitt nye paleoliv, og er takknemlig for alle de gode oppskriftene. Men hva er forskjellen mellom kokosolje og kokossmør? Jeg har aldri sett kokossmør i butikken…?

Vennlig hilsen Cathrine

undervarttak 26 juni, 2014 17:36 - Svara

Hej Cathrine

Tack snälla för dina fina ord om vår nya blogg! Vad roligt att du börjat med Paleo.

Det stod lite “luddigt” i beskrivningen, kokosolja är en olja från kokosnöt som du köper i butik och kokossmör är något du gör själv hemma på kokosflingor (finns ej i butik). Det finns nu en länk i receptet till hur du ska göra ditt kokossmör – bara att klicka på den!

Om du har fler frågor eller funderingar så är det bara att skriva till oss.

Magnus & Jenny

Elin Eriksson 3 augusti, 2014 22:42 - Svara

Hej!
Ni är min bästa inspiration! Så fantastiskt med alla recept ordnade i kategorier.
En fundering om den här kakan, jag vill helst undvika honung och annat sött, kämpar på efter ett långvarigt och gravt 🙂 sockermissbruk. Hur blir det om man bakar efter receptet men helt utesluter honungen? Vanligtvis, i t.ex muffins brukar jag använda banan för att få det lite sött och inte som ett barkbröd, men det går kanske inte ihop sig i en morotskaka. Och speciellt inte i glasyren…
För övrigt länkade jag till er i min egen blogg, ang. recept på kokos- och bananplättar. Hoppas det var ok, jag är ny som bloggare och har inte lärt mig alla do’s and dont’s ännu.
Hälsningar, Elin

undervarttak 4 augusti, 2014 11:00 - Svara

Hej Elin

Tack för dina fina ord, vad glada vi blir!

Vi hade nog provat med att helt utesluta honungen från receptet, om man kämpar med sockerberoende så är det en god ide.

Vad roligt att du länkar till oss, tack det är mycket uppskattat!

Magnus & Jenny

Lotta 8 augusti, 2014 13:41 - Svara

Hej!
Blir så sugen att göra denna kaka till helgen 🙂 ser supergod ut!!
Ni skriver att frostingen blir hård i kylskåpet…..men mjuknar den inte igen när
den står framme igen?

Tack för en inspirerande sida 😀

Lotta

undervarttak 8 augusti, 2014 19:00 - Svara

Hej Lotta

Vad roligt att du ska göra Morotskakan, den är verkligen god. Jo frostingen blir mjuk igen när den får stå framme men det dröjer länge…

Tack för dina fina ord om vår sida!

Magnus & Jenny

Elina 23 oktober, 2014 19:28 - Svara

Ser smaskig ut! Har ni någon aning hur länge man ska ha i ugn om man väljer att göra de i muffinsformar? Enklare till barnen och bra att ha med på picknick 🙂

undervarttak 26 oktober, 2014 13:22 - Svara

Hej Elina

Det är jättegott! Perfekt med muffinsformar för picknick!

Om du gör den i muffinsformar så gissar vi en ugnstid på ungefär 12-15 minuter. Ha koll på dem och kontrollera med provsticka.

Lycka till!
Magnus & Jenny

Elin 27 december, 2014 20:45 - Svara

Oj jag såg inte att ni hade svarat på min fråga. Klantigt av mig!
I vilket fall så bakade jag kakan med bara pyttelite honung och den blev absolut bra. Tack för ett bra recept!

undervarttak 28 december, 2014 12:11 - Svara

Vad roligt att det blev bra Elin.

Magnus & Jenny

Karin 11 februari, 2015 23:55 - Svara

Hej
Den kakan såg mycket god ut…måste jag nog prova göra

undervarttak 12 februari, 2015 10:01 - Svara

Tack Karin, roligt att höra – och ja den är jättegod!

Magnus & Jenny

Angelica / Matgiken 22 mars, 2015 14:54 - Svara

Två frågor:
1) I receptet står både 1 tsk mald kardemumma och 1 tsk nystött. Stämmer det?
2) Har ni någon gång mätt 1,25 dl kokosmjöl och 1,25 dl kokosolja så att ni vet vikterna på det. Tycker det är himla smidigt att väga när jag bakar. 🙂

undervarttak 24 mars, 2015 16:35 - Svara

Hej Angelica

1. Ja det stämmer, både för extra mycket smak men också för textur.
2. Nej det har vi inte gjort.

Magnus & Jenny

Louise 23 april, 2015 18:13 - Svara

Hej!
Tack för superbra sida!
Prövade att baka med palsternacka och kryddorna 2 tsk vaniljpulver, 1 tsk kardemumma samt 1 tsk salt, blev mums det med

undervarttak 28 april, 2015 09:15 - Svara

Hej Louise

Låter jättegott – tack för tipset!

Magnus & Jenny

Emma 11 augusti, 2015 18:02 - Svara

Hur blir denna kaka att frysa?

undervarttak 11 augusti, 2015 19:12 - Svara

Hej Emma

Själva “kakan” går att frysa, men den kan bli lite kompakt.

Magnus & Jenny

Hanna 29 januari, 2016 21:23 - Svara

Hej jag tänkte göra morotskakan men får inte till kokossmöret! Har mixat och mixat men får det bara till en degliknamde massa ist för krämigt smör. Hur ska jag göra. Har testat två mixar dom båda börjar att ryka

undervarttak 30 januari, 2016 19:25 - Svara

Hej Hanna

Vad tråkigt att det inte har blivit bra, rent spontant så låter det som att din (dina) mixer inte är tillräckligt stark. Man måste mixa väääldigt länge.

Magnus & Jenny

Daniel 5 maj, 2016 21:32 - Svara

Vad tycker ni om björksocker (xylitol) och stevia? Är det något som ni använder?
Tack för en superbra blogg/sida! 🙂

undervarttak 6 maj, 2016 08:36 - Svara

Hej Daniel

Tack snälla för dina fina ord om vår blogg.

Vi använder inte själva Björksocker eller Stevia men om det är i sin naturliga form så bör det fungera.

Magnus & Jenny

Hanna 13 juli, 2016 23:13 - Svara

Jag provade det här receptet idag, och kakan blev fantastiskt god! Den har jag inte gjort för sista gången. Tack för en jättetrevlig hemsida! Jag har lärt mig massor och lagat mycket gott!

undervarttak 14 juli, 2016 08:10 - Svara

Hej Hanna

Vad roligt att höra, tack snälla!

Magnus & Jenny

Mikael 25 september, 2016 15:27 - Svara

Verkar fått många positiva kommentarer. Får se om vi kan övertala familjen med lite bakmys ikväll 🙂

undervarttak 25 september, 2016 17:04 - Svara

Det tror vi Mikael, spännande – vi håller tummarna!

Magnus & Jenny

Jennifer 3 februari, 2017 23:18 - Svara

Riktigt gott. Skulle rekommendera att ta lite mer än en lime i frostingen för det hade gett det lite mer smak. Sedan ska jag testa ta lite mer kardemumma och kanel:) gillar hemsidan!! Keep it up!

undervarttak 5 februari, 2017 12:50 - Svara

Hej Jennifer

Tack snälla för dina fina ord om vår sida, så glada vi blir!

Ja det kan vara lite olika hur mycket “saft” en lime innehåller, kul att du ska prova med lite annan kryddning nästa gång! Meddela gärna hur det gick.

Magnus & Jenny

antonia 28 mars, 2018 09:41 - Svara

Går det att byta ut ägg mot något annat? Den låter så himla god och jag älskar morotskaka men äter AIP…

undervarttak 29 mars, 2018 11:36 - Svara

Hej Antonia

Kanske kan du söka på sidor som skriver om AIP hur man skulle kunna ersätta ägg i bakverk.

Magnus & Jenny

Paleokost 26 juli, 2020 18:13 - Svara

Precis börjat med min Paleo-kost, alltid kul med lite inspiration när det gäller vad som skall tillagas! 🙂

undervarttak 27 juli, 2020 19:08 - Svara

Hej

Så roligt att höra, önskar all lycka!

Magnus & Jenny

Monica 14 november, 2021 15:46 - Svara

Hej! Tack för spännande recept. Håller på med kokossmöret som dröjer på sig att bli kletigt efter 25 minuters körande i matberedaren. Har ni nån koll på när det till slut bör bli smör? Inte efter 15 iallafall!

Inga Lundbäck 19 januari, 2022 14:29 - Svara

Hej och tack för en underbar sida.
Undrar bara varför flera recept har rader som är tomma?
Det står mängd men syns inte vad det ska vara.
Mvh Inga

undervarttak 19 januari, 2022 14:54 - Svara

Hej Inga

Tyvärr så hänger detta ihop med uppdateringar som vissa webbläsare gjort, det innebär att beroende på vilket enhet (dator, mac, padda, mobil) du använder så kan hemsidor se lite olika ut. Om du provar med en annan enhet så kommer allt säkert se bra och fint ut.

Vi jobbar på detta men det är tyvärr ingen snabb lösning.

Magnus & Jenny