Ingredienser

Majonnäs

För 7 dl majonnäs

2 st ägg
2 tsk dijonsenap
1 msk pressad citron eller äppelcidervinäger
4,5 dl extra mild olivolja
2 krm havssalt
2 st stora vitlöksklyftor
1 st chili
Efter tycke & smak persilja

OBS! Det måste vara en "Extra mild olivolja" (smakklass 2), annars kommer majonnäsen smaka beskt!

Vitlök- och chilimajonnäs med persilja!

Vitlök och chilimajonnäs

Så här gör du
 

  • Knäck äggen i en hög, snäv mixerbunke
  • Tillsätt dijonsenapen, och äppelcidervinägern/pressad citron
  • Häll sist på olivoljan och låt de hela stå och vila någon minut så att oljan lägger sig fint över de övriga ingredienserna
  • Mixa med mixerstaven till härlig majonnäs. Sätt mixerstaven i botten och starta mixern, efter några sekunder dra sakta uppåt och för sedan mixerstaven upp och ned några gånger
  • Tillsätt havssalt
  • Pressa i vitlöksklyftorna
  • Rensa och hacka chilin fint och tillsätt även denna
  • Häll i persilja
  • Mixa ihop

Vitlök- och chilimajonnäs 1

Nu har du en underbar Vitlök och chilimajonnäs med persilja som passar till så mycket. Till kött, fågel, fisk, grillat eller en sallad.
 
Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus Paleo paleorecept recept
 
PS: vissa av ingredienserna är länkade till webbutiken Bodystore.se

Emma 6 augusti, 2014 20:58 - Svara

Vi håller på att göra denna majonäsen nu men den blir väldigt rinnig och helt gul och den skär sig. På bilden tycker jag att den ser vit och lite mer fast ut. Vad kan vi ha gjort för fel?

undervarttak 8 augusti, 2014 18:57 - Svara

Hej Emma

Vad tråkigt att det inte lyckas. Ja vår är lite vitare och relativt fast. Väldigt svårt att veta vad du kan gjort fel, använder du stavmixer?

Hoppas att det går bättre nästa gång.

Magnus & Jenny

Cissi 30 augusti, 2014 11:35 - Svara

Jag misslyckades också med denna ett par gånger innan jag lärde mig knepet: Lägg alla ingredienserna i en hög, smal bägare. Ställ ner stavmixern på botten och sätt på. Stå still med mixern några sekunder och börja sedan vicka fram och tillbaka tills all olja blandats i. En del säger att alla ingredienser måste ha samma temperatur, men för mig blir det bra bara jag gör som ovan, spelar ingen roll att en del grejer är kylda och en del har rumstemperatur.

Tack Magnus & Jenny för en jättebra sida med många bra recept!

undervarttak 31 augusti, 2014 18:34 - Svara

Hej Cissi!

Vad roligt att du tycker om vår sida och våra recept! Det betyder mycket för oss. Tack för din fina beskrivning på hur du gör din majonnäs. Vi kör också med olika temperaturer på ingredienserna när vi gör majonnäs och det fungerar utmärkt varje gång.

Ha det gott!
Jenny & Magnus

Therese 12 september, 2014 11:23 - Svara

Tack för en suverän hemsida. :-)
Hur länge håller sig majonäsen i kylskåp?

Kicki 28 oktober, 2014 08:57 - Svara

Hej,

Vilket märke på olivoljan använder ni? Den jag gjorde på blev sån otrolig besk smak på majonnäsen så den inte går att äta. Så tar tacksamt emot tips på en bra olivolja som inte ger någon konstig bismak :)

undervarttak 29 oktober, 2014 11:06 - Svara

Hej Kicki

Vi använder en ”Extra mild” olivolja, annars blir det precis som du säger – oerhört beskt. Zeta har en Extra mild olivolja.

Magnus & Jenny

Lotte 29 oktober, 2014 20:38 - Svara

Hvordan og hvor lenge lagrer dere majonesen?? :):)

undervarttak 30 oktober, 2014 13:34 - Svara

Hej Lotta

Vi förvarar vår majonnäs i kylskåp och den håller minst en vecka.

Magnus & Jenny

Paula 11 december, 2014 19:11 - Svara

Hej!
Går det att ta vitvinsvinäger istället? Har sett det i ett annat recept och maken tål inte äpple. Borde det inte bli mindre bekymmer med besk smak om man tar rapsolja? Eller är det ngt som talar för/emot rapsolja vs olivolja?
Med vänlig hälsning,
Paula

undervarttak 12 december, 2014 14:54 - Svara

Hej Paula

Man kan ersätta äppelcidervinäger med lite pressad citron. Rapsolja anses inte vara Paleo.

Magnus & Jenny

Paula 14 december, 2014 19:57 - Svara

Tack för snabbt svar!

Josefina 8 januari, 2015 09:59 - Svara

Men, så god den blev!! Både make och barnen tyckte om den! De som brukar vara lite skeptiska till mina ”matvarianter” då jag försöker byta bort hel- halvfabrikat och snabba kolhydrater. Jag själv kryddade med lite mer senap och vinäger än det står i receptet. Burken står i kylskåpet och väntar på att öppnas snart igen!
Tack också för ett superenkelt sätt att göra majonnäs!!!

undervarttak 9 januari, 2015 11:10 - Svara

Tack snälla, vad roligt att höra Josefina!

Magnus & Jenny

Erika 8 januari, 2015 19:48 - Svara

Är det väsentligt att ha stavmixer? Jag körde i matberedaren och den blev rinnig och gul. Vände det genom att göra en god salladsdressing av det, turligt nog.

undervarttak 9 januari, 2015 11:13 - Svara

Hej Erika

Bra att du kunde använda ”dressingen” i alla fall! Tror det är väsentligt att göra den i en hög mixerkanna och inte i en vid mixer (om man inte vispar den ”för hand”).

Magnus & Jenny

Johannes 11 januari, 2015 21:12 - Svara

Wow! den låter jättegod! har letat efter bra paleo ”såser” skall göra den imorgon! För övrigt tycker jag er hemsida och blogg är fantastiskt bra, både i stil, innehåll och design! Tack för det!

undervarttak 12 januari, 2015 19:25 - Svara

Tack snälla för dina fina ord Johannes, så roligt att höra!

Magnus & Jenny

Simon Eriksson 12 januari, 2015 22:19 - Svara

Mycket gott recept, vi äter jättemånga av era recept men vi kör med rapsolja
Vi kallar det lite skämtsamt för raps-paleo,☺☺
även om vi äter rapsolja, mår vi båda mycket bättre av denna kost än vad vi gjorde innan.
Kanske vi tar steget och äter paleo fullt ut

Tack också för att ni lägger ut så mycket goa recept

Hälsningar
Simon

undervarttak 13 januari, 2015 22:20 - Svara

Hej Simon

Tack för dina fina ord och härligt att ni mår bättre av er kost! Alltid roligt att höra!

Magnus & Jenny

Karin Backström 27 januari, 2015 02:02 - Svara

Hej!
För första gången någonsin har jag lyckats få till en majonnäs som blev tjock och fast. Tack för det!
Tyvärr hade jag inte den extramilda olivoljan så majonnäsen blev lite besk men jag tyckte även att det var för mycket dijonsenap för min smak.
Kan jag minska till 1 tsk senap? Påverkar minskningen konsistensen?
Tack för bra recept och fiffiga tips!

undervarttak 29 januari, 2015 13:02 - Svara

Hej Karin

Vad roligt att det blev bra! Ja den blir besk med ”vanlig” olivolja, man behöver ha en mild för att få en riktigt god smak. Går utmärkt att minska på senapen.

Magnus & Jenny

sara 19 februari, 2015 13:42 - Svara

Olivoljan skall tillföras i en väldigt tunn fin stråle under ständig vispning (Jag använder elvisp) annars skär den sig :) bara ett tips!

Eva Åkeblom 26 februari, 2015 14:03 - Svara

Ett tips när en ska göra majonäs el aioli är att låta alla ingredienser ha samma temperatur. Tack för en mycket vacker och inspirerande hemsida. Jag är ny i ”Paleo världen” men har efter strikt kost och livsmönster tillfrisknat med en kraft jag aldrig tidigare upplevt. Jag får avstå lite ytterligare pga en autoimmun sjukdom. Men allt går fantastiskt lätt ändå.

undervarttak 1 mars, 2015 16:23 - Svara

Hej Eva

Tack snälla för dina fina ord och så härligt att du fått hälsovinster av Paleo kosten, riktigt roligt att höra!

Tack för ditt tips om Majonnäsen. Detta behöver man dock inte oroa sig för om man följer vårt recept – har provat en rad olika möjligheter och det lyckas alltid om man följer instruktionerna :)

Magnus & Jenny

Camilla 18 mars, 2015 18:49 - Svara

Wow så god! Blev perfekt på första försöket:-) kommer bli en riktig favorit.
Tack för all härlig inspiration & goda recept!
//Camilla

Tuula 22 mars, 2015 10:58 - Svara

Hej.
Här inne är jag och läser, använder recepten så gott som dagligen och har gjort det ganska länge nu. Helt underbara recept och tack för alla tipps.
Nu undrar jag om detta med majonnäsen. Om man gör en stor sats på 7 dl hur länge står den sig i kylen?
Med vänlig hälsning Tuula

undervarttak 24 mars, 2015 16:34 - Svara

Vad roligt att du tycker om våra recept Tuula, Tack!

Majonnäsen håller sig i omkring en vecka i kylen.

Magnus & Jenny

Tuula 26 mars, 2015 15:22 - Svara

Tack för svaret.
/Tuula

Helen Olsson 6 april, 2015 14:25 - Svara

Är extra vergine det samma som extra mild olivolja?

undervarttak 20 april, 2015 15:17 - Svara

Hej Helen

Nej, Extra Virgin innebär att det är första pressningen av oliven. Extra mild innebär att smaken är just mild (vi använder smakklass 2).

Magnus & Jenny

Marie 21 april, 2015 00:24 - Svara

Vilken dijonsenap brukar ni använda?

Har ni tips på annan smak än med vitlök och chili om man inte kan äta det? //Marie

undervarttak 23 april, 2015 15:22 - Svara

Hej Marie

Vi brukar använda Kung Markattas. I princip kan du smaksätta med vad du vill – använd dina favoritkryddor/örter och experimentera dig fram.

Magnus & Jenny

B 23 juli, 2015 14:28 - Svara

Funkar det att göra en halv sats av den här?

Lina 3 oktober, 2015 13:09 - Svara

Vill bara säga TACK för det här receptet, den här majonnäsen blir verkligen helt otroligt god och passar till sååå himla mycket (kött, fisk, korv, tacos, grillat, kyckling, köttbullar, pulled pork, som dip osv). Gillar att den går att variera också. Har följt Cissis (som kommenterade 30 augusti -14) beskrivning sen jag gjorde den första gången och har hittills aldrig misslyckats med den (brukar göra en halv sats åt gången och det funkar fint). En supersås!

undervarttak 20 oktober, 2015 19:46 - Svara

Underbart att höra, tack snälla Linda!

Magnus & Jenny

katja 14 februari, 2016 15:31 - Svara

Sååå gott till allt. Verkligen lyckat

undervarttak 15 februari, 2016 17:00 - Svara

Vad kul att höra Katja, tack snälla!

Magnus & Jenny

Dulce 22 augusti, 2016 18:40 - Svara

Tack för recepten! Gjorde den precis och det blev jättegott. Hade den till kyckling och till stekpannebrödet. Underbart!

Gisella Werner 20 september, 2016 17:30 - Svara

Hej!
Jag gjorde majonnäsen precis, men den blev också helt rinnig och gul pga att jag inte gjorde som det stod…..
Då tog jag ett till ägg och körde med mixern som det står i receptet. Och det funkade!! Plötsligt bara välde den där fina vita röran upp och blandade sig fint!
Mums! Hade dock inte olivoljan som behövdes så det fick bli en blandning av raps och solros istället. Ska köpa mild olivolja till nästa gång.

Tack!
Jag är nybörjare på paleo så det här blir första middagen: panerad fisk med stekpannebröd och coleslaw. :)

Med vänliga hälsningar
Gisella

undervarttak 21 september, 2016 12:21 - Svara

Toppen, så bra att majonnäsen gick att rädda Gisella!

Magnus & Jenny

Nina 1 oktober, 2016 19:37 - Svara

Tack för en jättegod och enkel majonnäs, hur lätt som helst att göra.

undervarttak 2 oktober, 2016 17:51 - Svara

Tack snälla Nina, så roligt att höra!

Magnus & Jenny

Martin 21 november, 2016 20:25 - Svara

Hej! Testade vitlök och chilimajonnäsen och den blev toppen! Ville ha sås till maten som var entrecote och sötpotatisklyftor i ugn. Kul sida med massor av inspiration! Tack för allt jobb ni lägger ner!

undervarttak 22 november, 2016 09:56 - Svara

Hej Martin

Tack snälla för dina fina ord, vad glada vi blir. Härligt att du tycker om majonnäsen, den passar till mycket!

Magnus & Jenny