Ingredienser

Drömtårta med mockakräm

Ger 8-10 bitar

Baktid:

40 minuter*

Tårtbotten
4 st ägg
4 msk kokossocker
1 dl mandelmjöl
2 msk tapiokamjöl
1 msk kokosmjöl
3 msk raw kakao
2 tsk bakpulver
1 nypa havssalt

Ghee alt. kokosolja att "smöra" bakplåtspappret med

Vi använde en bakplåt med måttet 25x34 cm

*Tiden för blötläggning av cashewnötterna är inte medräknad

Drömtårta med mockakräm

Denna ljuvliga Drömtårta med mockakräm är alla kaffeälskares dröm!  Ett recept helt glutenfritt, mejerifritt och utan vitt socker som bara smakar mer.

Rulltårta

En god skiva med rulltårta till kaffet smakar så gott och en rulltårta går dessutom att variera på så många olika sätt både med smaksättning och fyllning.
 
Att baka en rulltårta som man sedan dekorerar med lite vispad kokosgrädde och toppar med färska bär blir snabbt en enkel och god tårta.

Choklad och kaffe

I detta recept har vi kombinerat smakerna av choklad och kaffe. Den härliga tårtbottnen med choklad smakar ljuvligt gott till fyllningen med mockakräm.
 
Baka och låt dig förföras av vår Drömtårta med mockakräm!

Så här gör du

  • Förbered och blötlägg cashewnötterna i kallt vatten i minst 4 timmar, gärna över natten

Mockakrämen

  • Häll av blötläggningsvattnet från cashewnötterna och skölj dem väl
  • Lägg ner cashewnötterna i en mixerkanna
  • Tillsätt det kalla kaffet
  • Mixa samman till en massa
  • Tillsätt lönnsirap, raw kakao, äkta vaniljpulver och salt
  • Mixa samman till en slät kräm
  • Ställ in mockakrämen i kylen medans du gör tårtbottnen

Tårtbotten

  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Klä bakplåten med ett bakplåtspapper
  • Smöra bakplåtspappret med lite ghee alt. kokosolja
  • Knäck ner äggen i en bunke
  • Tillsätt kokossockret
  • Vispa samman några minuter tills det blir pösigt
  • Mät upp och blanda samman de torra ingredienserna i en skål
  • Vänd försiktigt ner blandningen i äggsmeten, med hjälp av en slickepott, tills allt blandat sig väl
  • Häll ut smeten på bakplåten med bakplåtspappret
  • Fördela smeten över plåten
  • Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter

Medan tårtbottnen står i ugnen

  • Ta fram ett nytt bakplåtspapper och lägg på bänken
    Pudra lite tapiokamjöl över ytan

När tårtbottnen är klar

  • Kolla med en provsticka så bottnen känns torr innan du tar ut den
  • Låt kakan svalna någon minut på bakplåten och vänd sedan upp den på bakplåtspappret som du förberett med tapiokamjöl
  • Dra bort det övre bakplåtspappret, som bottnen gräddats på och låt tårtbottnen svalna helt

Montering

  • Ta ut mockakrämen från kylen
  • Bred ut fyllningen i ett jämnt lager över tårtbottnen
  • Rulla ihop till en rulle, ta hjälp av bakplåtspappret som den ligger på
    Rulla från kortända till kortända
  • När du fått en rulle, placera den på ett fat med skarven nedåt
  • Täck med lite folie och ställ in i kylen ca 30 minuter innan du skär upp den, så den sätter sig

Drömtårta med mockakräm

Tips! Drömtårtan går bra att göra i förväg och förvara i kylen, den går också fint att frysa.
 
Avnjut din Drömtårta med mockakräm precis som den är eller varför inte göra det extra festligt och servera den med färska jordgubbar, eller andra valfria bär, och vispad kokosgrädde.
 
Sätt på kaffet och njut av denna ljuvliga Drömtårta med mockakräm!

Glutenfri Drömtårta med mockakräm och en kopp kaffe

Gott till kaffet

Vill du ta del av fler goda recept på rulltårta och andra mjuka kakor till kaffet så kan vi rekommendera:

Tid att njuta!
 
PS: vissa av ingredienserna är länkade till webbutiken Bodystore, Hemköp och husgeråden är länkade till webbutiken Bagaren & Kocken
 
Jenny och Magnus Andersson på Under vårt tak

Paleo glutenfritt mejerifritt baka kost bakglädje chokladrulltårta nyttigt recept mocca moccakräm

Milla 23 juni, 2022 10:25 - Svara

Ser magiskt gott ut. Om man inte har lönnsirap? Funkar det med ngn mixad dadel?

undervarttak 23 juni, 2022 10:39 - Svara

Tack snälla Milla

Ja det bör fungera.

Magnus & Jenny

Monica Ullbors Linder 6 juli, 2022 21:58 - Svara

Det ser väldigt mumsigt ut, måste prova 😁

Mirri 7 juli, 2022 11:52 - Svara

Ser väldigt gott ut tycker jag med. Går det att byta ut cashewnötter mot tex mandel? Vi har nötallergier i familjen, men alla kan äta mandel. Tack på förhand!

undervarttak 12 juli, 2022 08:07 - Svara

Hej Mirri

Tack snälla! Nej det går tyvärr inte, cashewnötter blir mjuka och geléaktiga vid blötläggning och kan därmed användas till att gör t.ex. krämig fyllning – mandlar blir inte det. Men kanske kan du välja ett annat alternativ så som en bärsylt eller liknande?

Magnus & Jenny

Katarina Gardelin 25 augusti, 2022 18:29 - Svara

Jag som ska undvika ägg också, gjorde först på kikärtsspad ,blev lite löst,men god som kladdkaka. Sen gjorde jag med chia frön,blötlagda med vatten, hade I lite mer kokosmjöl i tårtbotten ,blev faktiskt lite bättre ,fastare. Men dom ser inte så fina ut som era 😉

undervarttak 25 augusti, 2022 19:06 - Svara

Tack snälla Katarina för din återkoppling och dina fina tips!

Härligt att du testar och anpassar receptet så att det passar dig.

Magnus & Jenny

Anna 16 september, 2022 16:23 - Svara

Kan man byta ut lönnsirap mot honung?

undervarttak 21 september, 2022 12:49 - Svara

Hej Anna

Ja det kan man, dock så kan konsistens och smak förändras något i förhållande till originalreceptet.

Magnus & Jenny

Malin 17 september, 2022 10:08 - Svara

Hej. Kan man ta ngt annat än tapiokamjölet

undervarttak 21 september, 2022 12:51 - Svara

Hej Malin

Alltid svårt när man önskar byta ut en mjölsort då dessa har olika egenskaper och därmed även kan påverka andra ingående ingredienser vid ett byte. Om du använder dig av potatismjöl så går det sannolikt att byta rakt av mot det, annars är det lite svårt att få samma resultat med ett annat mjöl.

Magnus & Jenny