
Mandelsmör
Så här gör du
- Rosta mandeln i en torr panna på svag värme
- Häll den rostade mandeln i en mixer (eller matberedare) med mycket styrka
- Tillsätt 2-3 nypor havssalt
- Kör tills mandelns naturliga olja börjar separera från mandeln och blir till en len massa – Det tar låååång tid!!!
- Du får hjälpa till att ta ner mandel som fastnat på mixerskålens väggar då och då så att allt verkligen mixas väl och bli till härligt mandelsmör
Njut av ditt hemmagjorda Mandelsmör tillsammans med äppelskivor, underbart gott.
Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus Paleo paleorecept mandel Sverige äpple glutenfritt
PS: vissa av ingredienserna är länkade till webbutiken Bodystore och husgeråden är länkade till webbutiken Bagaren & Kocken
Lotta 17 januari, 2015 19:44 -
Hej! Ska det bli som en torr massa innan den naturliga oljan kommer fram?
undervarttak 17 januari, 2015 20:41 -
Hej Lotta
Ja det blir en torr “massa” först, ser ut som om det aldrig skulle kunna bli mandelsmör… Men bara att köra vidare, det tar tid!
Magnus & Jenny
Anne 23 februari, 2015 09:26 -
Det låter besvärligt att göra detta, om man använder kokosolja istället och till alla matlagningen går bra eller?
fast jag ska självklart testa detta!
Anne
undervarttak 23 februari, 2015 19:08 -
Hej Anne
Vi är lite osäker på vad du menar med din fråga här. Kokosolja ingår inte som en ingrediens i vårt Mandelsmör…
Magnus & Jenny
Maria 24 februari, 2015 12:20 -
Min mixer gick in i väggen 🙂 Men det blev cashewnötssmör ändå. Gott!
undervarttak 24 februari, 2015 19:31 -
Aj då Maria, trist att mixern gav upp men roligt att cashewnötssmöret blev gott 🙂
Magnus & Jenny
Lena 4 maj, 2015 13:54 -
Har gjort allt men ger nog upp nu!
undervarttak 6 maj, 2015 18:03 -
Aj då Lena, vad tråkigt att det inte fungerar. Vad är det som blir fel?
Magnus & Jenny
Lena 4 maj, 2015 13:56 -
Har gjort allt men ger nog upp nu!
Lena 4 maj, 2015 14:00 -
Konstigt att bara första meningen kom med?
Jassa 27 juli, 2015 17:34 -
Ungefär hur länge håller det? 🙂
undervarttak 30 juli, 2015 11:43 -
Hej Jassa
Det håller länge, vårt har alltid tagit slut snabbt så vet inte så noga men gissar på många veckor.
Magnus & Jenny
sarah 18 augusti, 2015 17:03 -
Fungerade perfekt och det blev jätte gott. Är super nöjd!
undervarttak 19 augusti, 2015 12:08 -
Vad roligt att höra Sarah! Tack!
Magnus & Jenny
Emma 24 augusti, 2015 16:23 -
Hej! Jag rostade min skållade mandlar i ugnen på 200 grader. Är det bättre att rosta dem i panna på svag värme, med tanke på näringsinnehåll och fetter?
undervarttak 6 september, 2015 10:02 -
Hej Emma
Om man ser till fettsyrorna så är det sannolikt bättre att rosta dem på svag värme i en panna.
Magnus & Jenny
Emma 17 oktober, 2015 14:51 -
Hej! Vad använder ni för mixer? Jag har en vanlig blender, stavmixer och en hushållsmixer. Vilken ska jag använda?
undervarttak 20 oktober, 2015 19:21 -
Hej Emma
Vi har en mixer på 600 Watt, den är kanske i klenaste laget – men det fungerar 🙂
Magnus & Jenny
Desirée 2 november, 2015 19:47 -
Blev jättebra och jättegott! Jag använde mig av en mal typ och malde mandeln först innan jag mixade. Har dessutom bara en stavmixer men det funkade kanon. Tog inte så lång tid som jag trodde heller.
undervarttak 6 november, 2015 09:32 -
Vad bra Desirée, tack för tips!
Magnus & Jenny
Angelika 8 november, 2015 14:17 -
Hej. Jag rev mandeln i matberedaren på det tunnaste först och sen körde jag med ” matberedarkniven” tog Max 10 min och så himla gott. Tack för det.
undervarttak 24 november, 2015 16:20 -
Härligt Angelika!
Magnus & Jenny
Marianne 7 februari, 2016 22:26 -
Har dere bløtlagt mandlene før dere lager mandelsmör?
undervarttak 8 februari, 2016 11:10 -
Hej Marianne
Vi anser att man bör blötlägga nötter och fröer innan man äter dem.
Magnus & jenny
Marianne 9 februari, 2016 10:16 -
Hm, okei.. Jag försökte det, men ble inte mandelsmör, försöker igen!
Tusen takk for en super blogg dere har!
Yvonne 20 mars, 2016 13:45 -
Hej, jag kom på för sent att jag glömt rosta mandeln innan jag körde den i matberedaren. Hm, det borde väl gå att rosta mandelsmulorna ändå, innan det blir smör, tänkte jag. 175 gr, 2 min i taget tills det började dofta gott. Rörde om mellan varje 2 min för att hålla koll på att det inte blev bränt. Sen fortsatte jag i matberedaren några minuter till tillsammans med havssalt och som ett trollspö, där fick jag mitt smör! (Men det hade nog varit enklare att rosta först) Jag har hört att nötter och mandlar med det bruna skalet kvar är nyttigare så jag lät mitt skal vara kvar. Har ni någon uppfattning om det?
undervarttak 21 mars, 2016 11:07 -
Så fint att det blev bra Yvonne! Mandelsmör är otroligt gott.
Ja man kan absolut behålla det bruna skalet (skinnet), man får en lite grövre textur och det kan också vara gott.
Magnus & Jenny
Sandra 15 april, 2016 12:47 -
Hej!
Efter mååååånga olika försök så har vi märkt att om man rostar mandlarna ordentligt så att verkligen all vätska försvinner så blir det jättebra mandelsmör (dock har vi bara gjort mandelsmör till kycklingen med mango). Ett litet tips bara till er som ska prova på till kyckligen (jag vet dock inte för hur det blir om man bara ska ha “smöret”).
Ha det bäst alla paleomänniskor!
undervarttak 15 april, 2016 20:58 -
Hej Sandra
Vad bra att du hittat ett sätt som fungerar fint för dig.
Magnus & Jenny
Inger 6 september, 2016 16:33 -
Hur länge håller den i kylskåp
undervarttak 21 september, 2016 12:35 -
Hej Inger
Mandelsmör håller länge, säkert en vecka eller två – här hemma har den dock försvinnande snabb åtgång så har inte haft den så länge i kylen 😉
Magnus & Jenny
Malin 19 oktober, 2016 19:54 -
Gissar att detta blir så gott att risken för “överdosering” är stor… Vet ni hur många kcal en matsked innehåller? Eller hur mycket färdigt smör blir det så kan en räkna ut själv? 🙂
undervarttak 22 oktober, 2016 12:13 -
Hej Malin
En väldigt bra sida för detta är: http://www.kostbevakningen.se/
Här är det bara att lägga in ingredienserna så får du alla svar.
Magnus & Jenny
Brit dB 26 januari, 2018 14:55 -
Hej, det där gick ju kanonbra! Behöver smöret förvaras i kylen? Tack för tips!
undervarttak 29 januari, 2018 13:18 -
Härligt att höra Brit! Nej det går fint att förvara i skafferiet.
Magnus & Jenny
Sara 13 oktober, 2019 11:32 -
Hej bästa magnus och Jenny! Jag har nu slängt ut allt i min kyl och handlat mat för 1700kr då ni har vänt hela mitt liv till att hitta det som känns bäst! Paleo! Nästa månad ska jag även beställa eran bok 🙂 Jag längtar!
Jag har en fråga, är cashewnöttsmör eller mandelsmör det som är nyttigast? Jag har för övrigt gått upp en hel del i vikt, och undrar om någon av dom är bättre…
Ha en bra dag
undervarttak 13 oktober, 2019 16:12 -
Hej Sara
Så roligt att vi inspirerat dig till att prova en Paleokost!
Väldigt svårt att ge ett svar på din fråga om vad som är nyttigast, de har båda sona förtjänster. Börja med en av dem och se vad som passar dig bäst. Vi vill samtidigt skriva att nötter (tillsammans med fröer, frukt samt bär) är ett tillbehör inom Paleo och något man alltså kan äta då och då. Basen är kött, fisk, skaldjur, ägg, rotfrukt och grönsaker – detta bör man äta en fin mix av och inget av ovanstående är egentligen mer eller mindre viktigt.
Man bör därmed satsa på riktig mat, detta gäller även vid mellanmål.
Hoppas att detta är till hjälp i dina funderingar.
Magnus & Jenny
Karin 13 november, 2019 18:25 -
Hej , en liten fråga om nandelsmöret. Efter som det tar lite tid med både bkltläggning och mixning, undrar jag om ni prövat att göra dubbel sats? Eller blir det inget bra? “Mycket, vill ha mer”😉
undervarttak 16 november, 2019 11:27 -
Hej Karin
Ja det går fint att dubblera satsen. Det enda som “krävs” är en maskin som klarar av detta.
Magnus & Jenny
Marika 23 december, 2019 00:12 -
Hej!
Jag är orolig för plastemissioner eftersom det tar länge att mixa och alla våra mixrar (starka; 900-1400 W) blir heta i botten där mixerbladet är fäst i plast – trots att vi i övrigt valt glaskanna. Verkar inte finnas någon utan plast i botten – vad har ni för mixer? Överväger skaffa dyr matberedare i metall om inget helt i glas finnes. Något tips?
Hälsn Marika
undervarttak 23 december, 2019 00:56 -
Hej Marika
Vårt tips är att du pratar med personalen i en butik för husgeråd, de kan säkert hjälpa och guida dig rätt.
Magnus & Jenny
S 23 maj, 2020 10:16 -
Vad är en låg temperatur för rostning?
undervarttak 24 maj, 2020 18:35 -
Hej
Vi brukar ha en tredjedels styrka på plattan (alltså på 2:an om du har 6 steg på plattan). Tanken är att de inte ska brännas.
Magnus & Jenny
Malin 4 juni, 2020 18:04 -
Hej,
Provar idag för första gången!
Hur länge ska man rosta mandlarna? Hur ser man att de är färdigrostade?
Vissa skriver om någon vätska? Mina har ingen vätska alls. Har blötlagt dom.
undervarttak 6 juni, 2020 15:31 -
Hej Malin
Kul att du provar att göra eget mandelsmör.
När man rostar nötterna ska de bara få lite färg.
Magnus & Jenny
Malin 4 juni, 2020 20:06 -
Hej igen, för mig blir det inget smör alls utan bara smulor. Vad gör jag för fel ?
undervarttak 6 juni, 2020 15:33 -
Hej Malin
Väldigt svårt för oss att avgöra vad som kan ha gott fel med ditt mandelsmör. Men man behöver köra nötterna läääänge i mixern.
Kan det vara så att du inte torkat nötterna efter blötläggningen? Då kan det vara svårt att få dem till ett smör.
Magnus & Jenny
Malin 7 juni, 2020 15:19 -
Jag torkade de i ugnen 6-8h eller var det var.
Marianne 25 augusti, 2020 10:36 -
Hej! Första försöket hände det ingenting med mandeln förutom att det blev “malet”, Misstänker att jag torkade mandeln för kort tid. Ska göra ett nytt försök men funderar på vad “låååång tid” i matberedaren kan vara? Tacksam för en viss tidsuppskattning så jag inte ger upp för tidigt denna gång. Tack för en bra sida!
undervarttak 25 augusti, 2020 13:56 -
Hej Marianne
Hur lång tid man behöver köra mandlarna i matberedaren för att de ska bli mandelsmör beror på matberedaren, viken styrka den har. Men kanske 10 minuter kan vara ett mått.
Hoppas att detta är till lite hjälp.
Magnus & Jenny
Anders 19 april, 2021 06:01 -
Smöret blir perfekt på ca 1 min men det behövs en rätt avancerad blender tyvärr.
undervarttak 20 april, 2021 17:35 -
Härligt att höra Anders, ja det kräver en ganska stark mixer/blender.
Magnus & Jenny
Beate 27 april, 2021 18:18 -
Gjort mandelsmör och inser att det behövs en stark mixer…trodde mitt var klart men efter att hs stått i kylen blev det som en torr massa. Ser typ ut som köttfärs. Skulle ha det till dipsås men kunde inte blanda alls…vad kan felet vara,?
undervarttak 27 april, 2021 20:14 -
Hej Beate
Så roligt att du provat göra eget mandelsmör, men synd att det inte blev så bra.
Vi misstänker att du inte mixat mandlarna tillräckligt länge. Man behöver köra dem läääänge så att oljan separerar och det är först då som det blir ett “smör”.
Magnus & Jenny