Paleoskafferiet

Mandelmjölk

undervarttak

Author: undervarttak

Ingredienser

Mandelmjölk

För 4 dl mandelmjölk

2 dl mandel
4 dl vatten

Eventuell smaksättning med färska dadlar och/eller äkta vaniljpulver.

Mandelmjölk

Så här gör du
 

  • Blötlägg mandlar (länk till blötläggning av nötter finns här)
  • Häll ner mandlarna och vattnet i en mixer/matberedare
  • Mixa allt i 1 – 2 minuter (väl mixat)
  • Låt stå och dra under ungefär 30 min
  • Sila av “mandelmixen”
  • Häll upp på en flaska (tät förslutande behållare)

Klart – förvara din mandelmjölk i kylskåp. Håller minst en vecka i kylen.

Mandelmjölk 2

Tips

Ta tillvara på “mandelmixen” som du silat bort. Denna kan användas när du bakar, som smaksättning i glass eller liknande. Frys in “mandelmixen” i decilitervolymer så är det bara att plocka upp lagom mängd.
 
Man kan även smaksätta mandelmjölk. Lägg ner några (urkärnade) färska dadlar innan du mixar ock låt dessa gå med, blir en väldigt god smak. Man kan också använda äkta vaniljpulver eller liknande. Bara att prova sig fram.
 
Paleo så gott och så enkelt!
Magnus & Jenny Paleo paleorecept recept Sverige paleosverige
 
PS: vissa av ingredienserna är länkade till webbutiken Bodystore.se

Hanna jonsson 2 februari, 2015 12:57 - Svara

Hur länge håller den i kylen ungefär? Ska testa att göra ikväll!

undervarttak 2 februari, 2015 14:24 - Svara

Hej Hanna

Den håller sig minst en vecka, men lukta och smaka för att avgöra. Det är ju enbart mandlar och vatten.

Magnus & Jenny

Birgitta Höglunds mat 2 februari, 2015 15:02 - Svara

Tack för ett bra recept, ska absolut testa att göra själv. Provat en del från hälsokosten, men det här är ju så naturligt det kan bli 🙂

undervarttak 2 februari, 2015 17:22 - Svara

Ja vad roligt Birgitta, alltid skönt när man enbart använder rena och naturliga råvaror.

Såg ditt goda recept på annorlunda fiskgratäng – verkar både spännande och gott!

Magnus & Jenny

cecilia 2 februari, 2015 17:46 - Svara

Hej! Jag gör egen mandelmjölk – enorm skillnad mot köpt, som är så blaskig. Undrar – kan man använda mandelmjölk istället för kokosmjölk i recept? (Tål inte kokos).

undervarttak 2 februari, 2015 18:16 - Svara

Hej Cecilia

Alltid tråkigt när man är allergisk mot något. Ja visst blir det fantastiskt när man gör egen Mandelmjölk!

Man kan sannolikt byta rakt av på de flesta recepten – men smaken kommer troligen att förändras mot “originalreceptet”. Man kan ju justera mängden vatten i tillverkningen beroende på vad man ska ha mjölken till, krämigare eller mjölkigare.

Magnus & Jenny

Susanne Eriksson 8 februari, 2015 08:11 - Svara

Detta var supergott! Har bara testat köpt mandelmjölk innan och vilken skillnad i smak. Testade att ha det i kaffet (då jag saknar mjölk i kaffet under paleo30dagar) och vilken räddning må jag säga 🙂 nu kan man ju njuta av kaffet igen 😉

undervarttak 8 februari, 2015 17:06 - Svara

Underbart att höra Susanne.

Magnus & Jenny

Yvonne 10 februari, 2015 10:40 - Svara

Hej! Ska man mixa med blötläggningsvattnet eller hälla på nytt?

undervarttak 12 februari, 2015 09:58 - Svara

Hej Yvonne

Man ska alltid hälla bort blötläggningsvattnet och skölja nötterna/fröerna.

Magnus & Jenny

Christian 16 februari, 2015 12:25 - Svara

Hej!
Blir det liknande konsistens om man skulle ersätta kokosmjölk med mandelmjölk, i t.ex. grytor?
Tack på förhand. MVH Christian

undervarttak 23 februari, 2015 18:53 - Svara

Hej Christian

Vi har inte provat detta så kan tyvärr inte svara på din fråga. Men gör gärna ett försök och meddela hur det gick.

Magnus & Jenny

Sarah 25 februari, 2015 19:27 - Svara

Hej, hur är det med att frysa in egentligen?

undervarttak 1 mars, 2015 16:20 - Svara

Hej Sara

Vi ser inga hinder för detta, har dock inte provat själva.

Magnus & Jenny

Jennie 13 augusti, 2016 11:08 - Svara

Jag undrar om man måste sila drycken, känns som om det vore nyttigt att få i sig “skalet”?

undervarttak 21 september, 2016 12:47 - Svara

Hej Jennie

Du behöver absolut inte sila drycken om det är ok för dig att “skalet” är med.

Magnus & Jenny

Katarina 5 november, 2017 11:00 - Svara

Varför är det bra att låta stå och dra i 30 min efter att man mixat? Nyfiken på fördelarna.

Miriam 9 augusti, 2018 23:42 - Svara

Hej köpt mandelmjök i är det tillåtet i paleo dieten?

undervarttak 22 augusti, 2018 12:46 - Svara

Hej Miriam

Att svara på om vissa produkter är ok eller inte inom Paleo är lite svårt utan mer information, ren mandelmjölk utan tillsatser är helt ok – men om det finns tillsatser så behöver man veta vilka dessa är. Det är även ett personligt val och avvägande man behöver göra, hur långt man vill gå, varför man äter enligt Paleo, om man har bakomliggande problem o.s.v.

Magnus & Jenny

Linda CF 6 september, 2018 08:25 - Svara

Hej, har ni några bra recept på “mandelgrumset”? Våfflor tänker jag spontant, men vill gärna ha mer matigt. 🙂

undervarttak 21 september, 2018 12:46 - Svara

Hej Linda

Våfflor var det första vi tänkte på också, men även paj bör fungera. Har tyvärr inga andra fina tips.

Magnus & Jenny

julia 29 november, 2019 15:12 - Svara

Hej! Undrar om man alltsa ska mixa notterna i vattnet dom legat i? Ser i andra recept att man ska ta nytt vatten…

undervarttak 30 november, 2019 18:08 - Svara

Hej Julia

Nej man bör inte använda vattnet man haft vid blötläggningen. Det är en länk till blötläggning i punkt 1 och där står precis hur man ska göra vid blötläggning. Punkt två avser ingredienserna i detta recept – alltså mandlar och vatten.

Magnus & Jenny