
Paleo müsli
Så här gör du
- Sätt ugnen på 175 grader
- Blanda solrosfrön, pumpakärnor, mandel, paranötter, hasselnötter, kokos och sesamfrön i en stor bunke
- Strö över vaniljpulvret eller det du valt att smaksätta müslin med
- Klicka i kokosolja och “krama” ihop allt tillsammans så att det blandas
- Häll müslin på en djup ugnsplåt och fördela till ett jämnt lager
- Rosta i ugnen i 15-20 minuter tills nötterna blivit lite gyllenbruna, rör lite i müslin efter halva tiden
- Ta ut och låt svalna
- När müslin svalnat blandar du ner gojibär och russin
- Häll upp i en fin burk och servera till din frukost eller mellanmål
Ät och Njut!
Blanda ner de nötter, frön, bär och frukter som du gillar. Smaksätt efter ditt tycke och få din alldeles egna variant av vår Paleo müsli!
Ät din müsli med kall kokosmjölk eller mandelmjölk , på Frisk avokadokräm eller på någon annan rawkräm. Man kan ha Müslin till frukost, kanske komplettera med ett ägg eller liknande, till mellanmål eller om man bara är sugen på något gott.
Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus paleomusli paleomüsli musli recept Paleorecept sverige
PS: vissa av ingredienserna är länkade till webbutiken Bodystore och husgeråden är länkade till webbutiken Bagaren & Kocken
Yvonne 15 juli, 2014 10:53 -
Hur länge ska muslin vara i ugnen?
undervarttak 17 juli, 2014 11:12 -
Hej Yvonne
15-20 minuter.
Magnus & Jenny
Yvonne 15 juli, 2014 10:54 -
Nu såg jag plötsligt tiden 🙂
undervarttak 17 juli, 2014 11:13 -
Perfekt 🙂
Magnus & Jenny
Anna 15 augusti, 2014 12:49 -
Hej!
Jag älskar er musli och äter endast denna till frukost nu (tillsammans med turkisk yoghurt)!
Ger även bort muslin i en fin burk tilsammans med receptet istället för någon annan”gåbortpresent” 😉
Nu har jag fått frågor om hur många kcal den kan tänkas innehålla!! Misstänker att ni inte räknar sådant men undrar om ni kan ge mig en siffra mellan tumme och pekfinger(kcal/dl)???
MVH
AnnaLG
undervarttak 16 augusti, 2014 10:40 -
Hej Anna
Vad roligt att höra, och javisst är det en underbart fin “gåbortpresent”!
Du har helt rätt, vi räknar inte kalorier. Det finns dock en väldigt bra sida som heter matkalkyl.se där man kan skriva in olika livsmedel och man får då väldigt utförlig information! Testa gärna detta med de olika ingredienserna och räkna samtidigt.
Hälsningar
Magnus & Jenny
Katarina 23 augusti, 2014 08:54 -
Hej
Jag har följt er sida läänge nu 🙂 Ni är verkligen supergrymma.
Jag noterar att det i receptet på nya sidan står sesamfrön, inte linfrön?
Fungerar det lika bra?
Hälsningar
Katarina
undervarttak 26 augusti, 2014 07:29 -
Hej Katarina
Vad roligt att du följer oss, tack!
Ja vi har bytt till sesamfrön och det fungerar lika bra.
Magnus & Jenny
Maria 10 september, 2014 09:35 -
Hej!
Hur många kalorier skulle ni säga att en portion müsli innehåller? Älskar denna müsli!!! 🙂
undervarttak 10 september, 2014 20:38 -
Hej Maria
Vi räknar aldrig kalorier eller liknande så kan tyvärr inte svara på detta. Men det finns en sida som heter http://matkalkyl.se/ och där kan man söka på olika råvaror och få detaljerade svar om näringsämnen och liknande för respektive råvara – så vill du räkna lite är det bara att skriva in de ingående ingredienserna.
Hälsningar
Magnus & Jenny
gunnar 18 oktober, 2014 11:25 -
Har gjort er muesli. Den är jättegodmenlite jobbig för jag blötlade alla nötter och frön för sig. Bör man göra det?
undervarttak 20 oktober, 2014 13:06 -
Hej Gunnar
Du kan läsa mer om blötläggning av nötter och fröer på vårt inlägg här: https://www.undervarttak.se/blotlagga-notter-och-froer/ Många nötter och fröer går absolut att blötlägga tillsammans, speciellt om man ska använda dem i samma recept.
Magnus & Jenny
Gissell 4 januari, 2015 12:47 -
Hej fina ni!
Tack för all eran dedikation, inspiration och tid!!!
Har börjat hänga här en hel del nu <3
Just nu på väg o handla massa nötter (bland annat ;))
Men jag tänkte lite på gradantalet på müslin….
Vad jag har förstått så får man inte köra på så hög värme på nötter (eller lax t ex) eftersom man då förstör alla dessa bra fetter.
Vad säger/tycker ni?
Tack än en gång!!!
undervarttak 5 januari, 2015 15:31 -
Hej Gissell
Ja, vid för hög värme så förstörs vissa fettsyror. Vad vi vet så bör inte temperaturen gå över 180 grader, läs gärna mer om olivolja (som innehåller liknande fettsyror som nötter) här: https://www.undervarttak.se/olivolja-en-basvara-paleoskafferiet/
Kokosoljan är inga problem, den tål höga temperaturer.
Magnus & Jenny
Ingrid 4 januari, 2015 22:57 -
Hej.
Jag har precis hittat till er sida och den är enkel, tydlig och inspirerande!
Vad rekommenderar ni äta ihop med müslin?
undervarttak 5 januari, 2015 15:27 -
Hej Ingrid
Tack för dina fina ord och vad roligt att du hittat hit.
Vi använder muslin till mycket. Toppa gröten, avokadoyoghurten, hallonsorbet, som snacks eller med kokosmjölk. Bara fantasin som sätter gränserna.
Magnus & Jenny
Erika 7 januari, 2015 10:30 -
Hej 🙂
Jag gjorde müslin och den blev jättebra! Hade i torkade blåbär också samt smaksatte med lite kanel och honung – mums!
Men frågan är vad jag kan ha till den? Vanliga fall så tänker jag ju fil eller yoghurt men vad finns det för Paleo-alternativ? Tack på förhand!
undervarttak 9 januari, 2015 10:56 -
Hej Erika
Vad roligt att du tycker om vår Müsli! Tack.
Man kan ha den till mycket:
Med kokosmjölk
På Paleokokosgröten
På Avokadpyoghyrt
Som “snacks”
Underbar till en Paleoglass
Bara fantasin som sätter gränser!
Magnus & Jenny
sofia 26 januari, 2015 19:32 -
Jag va lite för ivrig, hade in gojibär och russin i ugnen. Kan ju säga att russinen såg väldigt roliga ut när de svällde
undervarttak 29 januari, 2015 13:01 -
Men gott hoppas vi att det blev Sofia 🙂
Magnus & Jenny
mari 1 februari, 2015 12:06 -
Detta blir dagens projekt 🙂
undervarttak 1 februari, 2015 18:20 -
Hej Mari
Härligt, det är så gott!
Magnus & Jenny
Karin 4 februari, 2015 00:42 -
Hejsan!
Jag har idag hittat till er fina och inspirerande sida.
undervarttak 4 februari, 2015 15:51 -
Hej Karin
Välkommen in Under vårt tak. Vad roligt att du tycker om vår sida!
Magnus & Jenny
martin 8 februari, 2015 18:29 -
Hej hej!
Får man fråga varför man rostar det?
Tycker det är godare “obehandlat”.
Tappar jag något om jag inte rostar det?
undervarttak 12 februari, 2015 09:51 -
Hej Martin
Det är precis som du säger en smaksak, inga konstigheter. Dock så ska man alltid blötlägga alla nötter och fröer för att tillgodose sig mesta möjliga näring.
Magnus & Jenny
Monica 22 april, 2015 14:31 -
Hej !
Om man vill blötlägga nötterna och fröna innan, måste man torka dem innan rostning ? Kanske blir blött och kladdigt annars ?
Med vänlig hälsning
Monica Susi
undervarttak 23 april, 2015 15:26 -
Hej Monica
Nej det måste man inte, men det kommer ta betydligt längre tid i ugnen om de är blöta.
Magnus & Jenny
Ann-Louise 25 april, 2015 09:24 -
Hej Magnus & Jenny!
Jag blir lite fundersam om man ska blötlägga nötterna och fröerna innan man gör muslin?
För det står inte i receptet!
Med vänliga hälsningar/Ann-Louise
undervarttak 28 april, 2015 09:26 -
Hej Ann-Louise
Vi anser at man ska blötlägga nötter och fröer innan man äter dem.
Magnus & Jenny
Ann-Louise 25 april, 2015 09:37 -
Hej igen!
Tror jag läst att alla era recept är laktos och glutenfria!
Vill bara försäkra mig om det?
Med vänliga hälsningar/Ann-Louise
undervarttak 28 april, 2015 09:27 -
Hej Ann-Louise
Vi äter enligt Paleo och då tar man bort Spannmål (gluten), Mejerivaror (laktos), Baljväxter, hårt processad mat och så mycket kemiska tillsatser som möjligt.
Magnus & Jenny
Jenni 2 maj, 2015 14:46 -
Hej! Hur länge bör man blötlägga paranötterna? Har gjort denna müsli förut och den är så god! Men jag kommer inte ihåg hur jag gjorde med paranötterna sist och dom står inte med i eran blötläggnings guide.
Mvh/ Jenni
undervarttak 6 maj, 2015 18:01 -
Hej Jenni
Vi är osäkra på tid för Paranötter, men låt dem ligga ungefär samma tid som mandlarna.
Magnus & Jenny
Linnea 6 juni, 2015 19:06 -
Hej då man ska undvika mejeriprodukter vad kan man då ha ist till denna müsli? Ska pröva göra den imorgon kväll då jag startar min paleo livsstil på måndag 🙂
undervarttak 11 juni, 2015 14:09 -
Hej Linnea
Paleomüsli är jättegott och man kan äta den som den är eller bara ha på kokosmjölk. Vi har den gärna som topping på Avokado- och bananyoghurt, på vår Paleokokosgröt eller på vår egen glass – underbart gott!
Magnus & Jenny
Robin 1 januari, 2016 22:06 -
Hej!
Gör nu denna müsli då jag planerar tänka över min kost och har just nu allt på torkning i ugn. Men det tar ju en evighet och fasansfull tid, det får nog stå över natten. Det kan inte vara miljövänligt och skonsamt för elräkningen med ugnen på så länge? Så min fråga är om jag skulle “blanda ihop muslin” och skicka in på rostning direkt efter blötläggning, skulle det funka då eller skulle rostningen pga blöta nötter ta lika lång tid som en ~10h torkning?
Tack på förhand för hjälp och svar!
undervarttak 3 januari, 2016 14:04 -
Hej Robin
Att torka nötter tar tid, finns tyvärr ingen genväg där. Vi använder en torkugn men det är ju en investering som måste till i så fall…
Magnus & Jenny
Linda 2 februari, 2016 14:26 -
Låter gott! Behövs inte nötter och frön blötläggas här? Hur viktigt är det egentligen?
undervarttak 2 februari, 2016 14:30 -
Hej Linda
Vi anser att man bör blötlägga nötter och fröer innan man äter dem.
Magnus & Jenny
Erik 13 augusti, 2016 09:02 -
“Jag och min sambo har gjort den här massor av gånger och det blir lika bra varje gång. Vi brukar även utöka med lite linfrön och valnötter om det råkar finnas hemma. Tack för ett bra recept!
undervarttak 21 september, 2016 12:47 -
Tack snälla Erik, vad roligt att höra!
Magnus & Jenny
Marika 30 november, 2016 23:25 -
Vad kan man ha till müslin?
undervarttak 1 december, 2016 16:29 -
Hej Marika
Man kan hälla kokos- eller mandelmjölk på. Strö den över t.ex. Banan- och avokadoyoghurt eller över Paleoglass. Man kan också äta den precis som den är, som snacks 🙂
Hoppas att detta är lite tips för dig.
Magnus & Jenny
Åsa 9 april, 2018 21:54 -
Hur många portioner räcker er sats müsli till?
undervarttak 13 april, 2018 18:01 -
Åsa
Svårt att svara på, det beror lite på vad du använder müslin till. Men om man räknar med att ca 1 dl är en portion så ger det 7 portioner.
Magnus & Jenny
Linda 12 maj, 2018 12:28 -
Hur lång hållbarhet har müslin?
undervarttak 14 maj, 2018 11:56 -
Hej Linda
Vi har vid något tillfälle haft vår müslin i en månad och det fungerade fint.
Magnus & Jenny
Jason 10 oktober, 2018 04:22 -
kan man gör paleo musli i en stekpanna eller wok ?
undervarttak 16 oktober, 2018 18:43 -
Hej Jason
Vi har inte provat detta, svårt att svara på… Men testa gärna och se om det fungerar.
Magnus & Jenny
Gith 13 april, 2021 19:50 -
Denna är helt outstanding god. Tar inga russin i, är inte så glad för det söta! Längtar till imorgon bitti till frukosten🙏🏼
undervarttak 20 april, 2021 17:34 -
Hej Gith
Tack snälla, så glada vi blir!
Magnus & Jenny
Monica Johannesson 4 september, 2021 10:43 -
Hej! Hittade ert recept på müsli och har den på rostning i ugnen och längtar till att den blir färdig! Så härligt innehåll i den som den verkar! Läser kommentarerna under rostningen och blev något konfunderad då jag läser att rekommendationen är att blötlägga innan blandning! Min fråga är om inte detta kan tilläggas i receptet, det känns som det blir fel resultat nu? Sen undrar jag hur mycket ”en klick” kokosolja ni anser att man bör ta? Tack så länge 😊
undervarttak 6 september, 2021 17:54 -
Hej Monica
Müslin är så god! Härligt att du testar denna.
Huruvida man bör eller inte bör blötlägga nötter är helt upp till dina personliga preferenser. Om du äter nötter väldigt mycket och ofta så kan det vara bra att blötlägga, men om du inte äter så ofta och inte så mycket så kanske det inte är av samma vikt. Det handlar också om ifall du har bakomliggande problem (så som t.ex. sjukdom), då kan det ibland vara viktigt att blötlägga.
Hoppas att detta svar är till hjälp.
Magnus & Jenny
Malin 2 februari, 2022 01:20 -
Hej,
Gör detta recept ofta och vi älskar detta till frukost.
Skulle dock behöva en utförlig beskrivning på receptet inkl blötläggning då jag aldrig gjort det.
Vet att jag kan läsa separat ang blötläggning men skulle vilja veta hur ni gör om ni inte torkar nötter och fröer utan gör müsslin direkt på blötlagda nötter och fröer. Torkar dom inte olika snabbt så risk för att något blir bränt och något fortfarande blött?
Tack på förhand!
Mvh Malin
undervarttak 2 februari, 2022 14:42 -
Hej Malin
Så roligt att du gör egen müsli, det är ju toppengott och så härligt att ha till frukost eller ett mellanmål.
Tack för dina tankar om blötläggning och vårt recept, vi tar till oss detta och ska fundera hur vi kan utveckla det.
Magnus & Jenny