
Paleo semlor
Vi älskar semlor och våra Paleo semlor är en underbar variant på den klassiska semlan men då helt utan gluten, mejerier och vitt socker.
Enkelt, gott och helt fantastiskt!
Så här gör du
Semlebullar
- Sätt ugnen på 175 grader
- Smält kokosolja
- Vispa ägg och kokossocker pösigt i en bunke
- Rör ner den smälta kokosoljan och kokosmjölken
- Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten, blanda väl
- Låt stå och svälla i 5 minuter
- Rulla degen till släta bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper
- Grädda i ugnen i 25 minuter
- Ta ut semlebullarna och låt de svalna på ett galler
Mandelmassa
- Skålla mandeln
- Mixa mandeln och honung (alt. kokossocker) i en matberedare med knivinsats till en massa
- Tillsätt eventuellt lite vatten och mixa ytterligare till önskad konsistens.
Vid servering
- Skär av toppen på Semlebullen och gröp ut ett litet hål
- Blanda mandelmassan med lite av det urgröpta och lite kokosmjölk
- Fyll semlorna och klicka på vispad kokosgrädde smaksatt med lite äkta vaniljpulver
- På med hatten
Nu kan du njuta av underbara Paleo semlor!
Paleo så gott och så enkelt!
PS: vissa av ingredienserna är länkade till webbutiken Bodystore, Hemköp och husgeråden är länkade till webbutiken Bagaren & Kocken
Paleosemlor paleosemla semla semlebullar recept Paleorecept Sverige glutenfri fettisdagen fastlagsbulle
Marie 9 januari, 2015 15:50 -
Kan man byta kokosmjölet mot mandemjöl? Jag tycker det blir så kompakt med bara kokosmjöl, för detta är samma recept som kanelbullarna va?
undervarttak 12 januari, 2015 19:24 -
Hej Marie
Ja det är samma “degrecept”. Vi har inte provat att byta ut mjölet, om du vill prova så behöver mängden mjöl ökas rejält. Ungefär 3 gånger så mycket mandelmjöl som kokosmjöl behövs sannolikt…
Magnus & Jenny
Gissell 18 januari, 2015 22:57 -
Alltså det här var sååååå himmelskt gott…… att det fick mig att känna mig onyttig!! :)))
Helt otroligt gott!! Tack för denna!!
undervarttak 19 januari, 2015 10:46 -
Stort tack Gissell!! Vad roligt att du tycker om vårt recept på semlor!
Magnus & Jenny
Annette Blomqvist 5 februari, 2015 11:40 -
Hej!
Jag undrar om det går att göra mandelmassan dagen innan t.ex. och kunna förvara den i kylen t.ex.?
Hinner inte experimentera själv just nu därav frågan.
Mvh
Annette Blomqvist
undervarttak 5 februari, 2015 11:50 -
Hej Annette
Det går utmärkt, tänk dock på att ta ut den ur kylen i god tid så att den inte är allt för hård när du ska använda den.
Magnus & Jenny
Ann-Mari 14 februari, 2015 21:26 -
hej.
Tack för alla underbart goda recept. Har precis börjat äta denna goda mat och är så glad att jag hittat er.
Vill kolla hur ni gör…. fryser ni semlebullar och bröd mm.???
Jag tycker inte det bli lika gott när det har varit fryst.
Ha en bra alla hjärtanskväll och tack för att ni finns.
Mvh. Ann-Mari
undervarttak 16 februari, 2015 09:48 -
Hej Ann-Mari
Tack för dina fina ord.
Om vi får något över så fryser vi ner bakverk, men ett Paleobakverk smakar nästan alltid bäst som nybakat – man ska inte jämföra något man bakar Paleo med något man bakar “vanligt”.
Hälsningar
Magnus & Jenny
B 18 februari, 2015 01:10 -
Behöver man formar? Går det att lägga degen som bollar på bakplåtspapper istället?
undervarttak 23 februari, 2015 18:54 -
Hej
Det “går” att göra dem utan formar en då kommer de inte att se ut som semlor.
Magnus & Jenny
Hanna Olander 6 februari, 2016 14:40 -
Jag hittar inte kokosocker i affären. Kan jag byta det mot honung eller vanligt socker?
undervarttak 7 februari, 2016 10:18 -
Hej Hanna
Det är bara att fråga personalen i butiken efter kokosocker, de brukar kunna hjälpa till med det mesta 🙂
Om du önskar byta till någon annan sötning så fungerar säkert det, bara att prova sig fram.
Magnus & Jenny
Helene 7 februari, 2016 23:50 -
Fiberhusk eller psyllum är kärnan på husken och blir mycket mer fast än Psyllumhusk eller psyllumfröskal där skalen på husket är med. Det behövs olika mängd på dessa enligt min erfarenhet! Skulle vara intressant och veta skillnaden på mängden, någon som vet?
undervarttak 8 februari, 2016 11:12 -
Hej Helene
Vi använder husk som är malda/pulvriserade fröskal i våra bakverk, inget annat. Vet tyvärr inte skillnaden i övrigt.
Magnus & Jenny
Maria 23 februari, 2016 19:32 -
Fantastiskt goda semlor! Tack för receptet:)
undervarttak 24 februari, 2016 20:28 -
Tack snälla Maria, vad roligt att höra!
Magnus & Jenny
Solveig sjömäling 30 september, 2016 11:19 -
Hej!
Undrar hur cocossocker smakar?
undervarttak 1 oktober, 2016 08:19 -
Hej Solveig
Vi har skrivit ett inlägg om kokossocker på vår blogg, läs gärna det. Länk här: https://www.undervarttak.se/kokossocker-en-basvara-paleoskafferiet/
Magnus & Jenny
Jessica Bemlar 1 februari, 2018 10:29 -
ha ha mina ser mer ut som tekakor och jag kunde absolut inte rulla dem till bullar. har jag för lite mjöl då??
undervarttak 19 februari, 2018 15:18 -
Hej Jessica
Ajdå, det kan det vara – lite svårt för oss att svara på.
Magnus & Jenny
Monica 18 februari, 2018 08:52 -
Fråga
Står i kommentar högre upp – ’går’ att göra utan formar. Men det står inget om formar i receptet? Utan ’rulla degen till bullar och lägg på bakplåtspapper’ – vilket är det som gäller om man vill ha bra resultat?
undervarttak 19 februari, 2018 15:23 -
Hej Monica
Sedan den kommentaren kom in så har vi uppdaterat receptet och det går därmed fint utan formar.
Magnus & Jenny