Ingredienser

Pesto

Receptet är för 1 liten burk

Pesto
1 dl solrosfrön
3 dl hackad morotsblast
2 st vitlöksklyftor
1 dl olivolja
Efter tycke & smak havssalt/himalayasalt
Efter tycke & smak Svartpeppar
1 tsk citron zest

Man kan även använda mandlar istället för solrosfrön.

Om man vill ha "vanlig" Pesto så är det bara att byta ut morotsblasen mot Basilika!

Pesto på morotsblast

Så här gör du
 

  • Torrosta solrosfrön i en stekpanna
  • Hacka morotsblasten
  • Riv zest från citronen
  • Pressa vitlöken
  • Måtta upp olivoljan
  • Lägg solrosfröna, morotsblasten, citronzesten, vitlöken och olivoljan i en mixer och kör till en jämn smet/röra
  • Smaka av med havssalt och svartpeppar

Pesto på morotsblast 1

Pesto på morotsblast 2

Ät och njut av härlig Pesto i olika maträtter, som topping på zucchini- eller squash pasta eller som en smakrik röra.
 
Paleo så gott och så enkelt!
Magnus & Jenny Paleo recept
 
PS: vissa av ingredienserna är länkade till webbutiken Bodystore.se

Cecilia 16 augusti, 2014 11:15 - Svara

Kul recept med sånt man brukar slänga. Men vad använder ni för olivolja? Tycker att det blir en skarp eftersmak av oljan…….

undervarttak 16 augusti, 2014 15:40 - Svara

Hej Cecilia

Visst är det roligt med oväntade ingredienser och dessutom något som man i vanliga fall brukar kassera.

Vi använder “vanlig” Extra Virgin Olivolja till vår Pest, tycker inte att det blir någon skarp smak och den.

Magnus & Jenny

Cecilia 16 augusti, 2014 18:10 - Svara

Exakt vilken olivolja är det? Får väl hitta en bättre sort då…..

undervarttak 16 augusti, 2014 18:19 - Svara

Hej Cecilia

Vi brukar köpa Ekologisk Olivolja från Coop – Änglamark, “Italiensk Extra Virgin Olivolja” och det är denna vi använt även i detta receptet.

Magnus & Jenny

Monnah 25 augusti, 2014 16:41 - Svara

Cecilia – det är jättestor skillnad på olivoljors smak. Dessutom har jag märkt att oljan ibland får en intensiv och bitter smak om man har den stående i värme och ljus. Salladsdressing på ICA balsamico och någon billig “extra virgin olive oil” blir rent av otäck medan en mjuk balsamvinäger och en bra olivolja lyfter salladen till nya höjder.

undervarttak 26 augusti, 2014 07:34 - Svara

Hej Monnah

Ja visst är det olika smak på olika olivoljor. Olivoljan innehåller enkelomättat fett och det är känsligt mot både värme och ljus (förändras och försämras), man bör därför förvara sin olivolja svalt och mörkt. Precis som du säger, en fin olivolja lyfter rätten!

Magnus & Jenny

Tuula 26 september, 2016 14:19 - Svara

Hej.
Nu har jag provat detta och är mycket nöjd med smakerna. den kommer vi att göra igen.
Mina frågor är.
1. Hur länge står den sig i kylen?
2. Kan man frysa den om inte allt går åt på en gång?
Med vänlig hälsning
Tuula

undervarttak 29 september, 2016 14:35 - Svara

Hej Tuula

Vi har svarat på vår Facebook grupp, men skickar ett svar även här.

1. Minst en vecka i kylen, säkert längre.
2. Har inte provat att frysa men ser inga hinder för det, bara att testa 🙂

Magnus & Jenny