
Valnötsbröd
Så här gör du
- Sätt ugnen på 175°
- Klä en brödform på cirka 2 liter med bakplåtspapper
- Kör linfröna i en kraftig mixer eller matberedare, till ett fint mjöl
- Blanda linfrömjölet med psylliumhusk, salt, bakpulver, brödkryddor och valnötter i en bunke
- Vispa ihop ägg, kokosmjölk och vatten i en annan bunke, och rör sedan ner blandningen i de torra ingredienserna tills det blir en slät smet
- Häll smeten i formen. Skaka gärna formen lite så att det inte blir några luftfickor i botten
- Baka i nedre delen av ugnen i 80 minuter
Stjälp sedan upp ditt Valnötsbröd ur formen och låt det svalna invirat i en kökshandduk så blir ytan torr och fin.
Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus bröd jul Paleo recept
PS: vissa av ingredienserna är länkade till webbutiken Bodystore.se
Maria 30 juli, 2014 12:04 -
Hej, supergott bröd. Bakar med de frön o nötter jag har hemma o det blir alltid lika bra. Har även i russin, tycker det höjer smaken. Superfin hemsida ni har o tack för alla fina recept o tips. Varma sommarkramar
undervarttak 31 juli, 2014 14:28 -
Hej Maria
Så roligt att höra! Härligt när man kan ta vad man har hemma, bra ide med russin.
Magnus & Jenny
Elisabeth 12 augusti, 2014 10:40 -
Hej!
Hur länge i ugnen?
undervarttak 12 augusti, 2014 11:29 -
Hej Elisabeth
Baka i nedre delen av ugnen i 80 minuter. Om du klickar på rubriken “Valnötsbröd” så ser du hela receptet.
Magnus & Jenny
Elisabeth 12 augusti, 2014 16:29 -
Tusen tack!
Åsa 5 december, 2014 00:29 -
Hej!
Uptäckte er sida och är helt fast! 🙂 Har ätit LCHF en tid, men tänker mig testa detta med paleo. Ni har verkligen gett mig en massa tips och idéer. Tack!
En liten fråga bara psyllium husk, är det samma som fiber husk, eller var hittar man detta? Finns det i vanlig matbutik?
Hälsningar från Småland
undervarttak 5 december, 2014 16:21 -
Hej Åsa
Välkommen in Under vårt tak! Vad roligt att du är nyfiken på Paleo.
Ja, Fiberhusk och Psylliumhusk är samma sak. Något av dem, eller båda, finns oftast i vanliga butiker.
Magnus & Jenny
Terese 15 december, 2014 12:25 -
Hej,
tack för en bra och inspirerande sida! Tänkte att jag skulle baka det här brödet till jul. Undrar om det går att frysa?
undervarttak 15 december, 2014 14:13 -
Hej Terese
Tack snälla för dina fina ord! Ja det går utmärkt att frysa.
Magnus & Jenny
Ellinor 12 februari, 2015 10:55 -
hej
Kan man äta så mycket linfrön? Det bildas ju blåsyra (cyanid) av krossade linfrön.
Ellinor
undervarttak 16 februari, 2015 09:33 -
Hej Ellinor
Du kan självklart byta ut linfrö mot något annat frö om du önskar.
Magnus & Jenny
Ellen 16 mars, 2015 11:34 -
Hej!
Supergott med nötterna som dyker fram här och var. Dock blir det alltid lite slemmigt inuti, blir det så för er? Om inte, några tips på vad jag kan göra för att komma undan det?
Ha det fint!
undervarttak 18 mars, 2015 16:24 -
Hej Ellen
Vad roligt att du tycker om brödet.
Misstänker att du har för kort tid i ugnen eller för mycket dig i förhållande till formens storlek. Prova alltid med sticka innan du tar ut brödet ur ugnen.
Magnus & Jenny
Pär 21 september, 2015 21:30 -
Angående linfrön och blåsyra, så står det på förpackningen till krossade linfrön att giftet förstörs vid upphettning. Så 80 minuter i ugnen bör ju göra susen! 🙂
undervarttak 29 september, 2015 10:03 -
Bra att veta Pär.
Magnus & Jenny
Liv 24 november, 2015 18:32 -
Hei..
Dette er en super fin blogg og hjemmeside. Nå prøver jeg ut valnøttbrødet, så nå er jeg spent på hva det vil smake når det er freidig
undervarttak 25 november, 2015 10:36 -
Tack snälla Liv, vad glada vi blir över dina fina ord!
Magnus & Jenny
Lotta 1 september, 2016 12:19 -
Hej jag undrar om man kan byta ut mandelmjölet till majs mjöl och i så fall om man tar lika mycket?? /Lotta
undervarttak 21 september, 2016 12:38 -
Hej Lotta
Vi vågar inte svara på om det fungerar, använder inte majsmjöl.
Magnus & Jenny
gunnel 29 september, 2016 11:27 -
Hej Magnus & Jenny!
Tack för en fin sida. Jag är helt novis. Ska börja våga pröva denna kost. Har prövat LCHF från och till.
undervarttak 29 september, 2016 14:39 -
Tack snälla för dina fina ord om vår sida Gunnel, och ja det tycker vi.
Magnus & Jenny
Jessica 23 december, 2016 09:04 -
Hej!
Tack för ett väldigt lätt och gott recept. Min systerdotter är glutenintolerans och älskar detta brödet. Andra året i rad som jag bakar det till julbordet.
/Jessica
undervarttak 23 december, 2016 17:51 -
Tack Jessica, så roligt att ni tycker om brödet – och det passar så fint till julbordet.
Magnus & Jenny
Matilda 10 februari, 2017 11:16 -
Jättegott bröd!
Lite för salt i min smak trots att jag inte tog hela rekommenderade mängden men gott ändå. Hade också i kokosblommssocker 2 msk och hackade dadlar, blev väldigt gott.
undervarttak 10 februari, 2017 13:42 -
Tack Matilda, härligt när man kan anpassa recept så att de passar den personliga smaken bättre.
Magnus & Jenny
Ana Maria Cardoso 10 februari, 2017 16:25 -
Hej vad jag vet är inte majsmjöl Paleo… eller har jag fel? /Ana
undervarttak 10 februari, 2017 16:42 -
Hej Ana
Du har helt rätt, majs är ett spannmål och ingår därmed INTE inom Paleo.
Magnus & Jenny
Monica Haraldson 17 mars, 2018 11:18 -
Hej! Vad är det för slags kokosmjölk man ska använda? Försökte göra stekpannebrödet igår men hade kokosmjölk i liten kartong – funkade inte. Såg sen på sidan ni länkade vidare att det då stod att det måste vara fet kokosmjölk från burk. Är det samma här? Vore toppen om ni skrev ut i alla recpet vilken mjölk man ska använda, finns ju även drickvarianten av kokosmjölk.
undervarttak 22 mars, 2018 17:51 -
Hej Monica
Vi använder “Santa Marai the Creamier” på tetrapack i våra recept. Vi har inte skrivit något om “fet kokosmjölk från burk” och har heller aldrig använt detta när vi gjort stekpannebrödet.
Stort lycka till.
Magnus & Jenny
Monica Haraldson 17 mars, 2018 12:29 -
Skickade en kommentar men den verkar ha försvunnit?
Cissi 20 juni, 2018 20:20 -
Hur kommer det sig att ni bytt i receptet från krossade linfrön till hela som man ska mixa själv?
undervarttak 2 juli, 2018 12:28 -
Hej Cissi
Kändes mer logiskt.
Magnus & Jenny
Ulrika 10 september, 2018 17:04 -
Hej! Jag har precis börjat prova mig fram med kosten och går mer och mer åt Paleo. Har nyligen börjat utesluta mejerier. Detta bröd står i ugnen i skrivande stund. Nu undrar jag vad ni brukar ha för pålägg på detta bröd?
undervarttak 21 september, 2018 12:45 -
Hej Ulrika
Så kul att du provar Paleo, ren och naturlig mat har många hälsofördelar.
Vi har oftast olika sorters grönsaker som pålägg. Man kan skiva eller mosa avokado, ha på sallad, tomat, oliver, o.s.v. Det fungerar även fint Till jul så har vi fikonsmör på Valnötsbrödet, jättegott. Länk här: https://www.undervarttak.se/fikonsmor/
Magnus & Jenny
Ulrika 10 september, 2018 17:10 -
Glömde fråga hur brödet ska förvaras på bästa sätt och hur länge det håller?
undervarttak 21 september, 2018 12:46 -
Hej Ulrika
Man behöver frysa brödet om det ska sparas.
Magnus & Jenny
AnnaMaria 20 december, 2020 16:37 -
Hejsan
Det här låter så gott! Jag brukar alltid läsa igenom kommentarerna för recept också så att jag inte missar nåt eller man kan få bra råd. Här va nån som skrev om mandelmjöl, om de kunde byta det mot nåt annat. Då blev jag lite fundersam o kollade igen, men jag ser inte att det är mandelmjöl alls i detta receptet. Men tänkte det skadar inte att fråga innan jag sätter igång 🙂
Mvh AnnaMaria
undervarttak 20 december, 2020 16:49 -
Hej AnnaMaria
Tack snälla, ja det är ett jättegott bröd!
Det är många som “passar på” att fråga om lite olika saker, det behöver alltså inte vara relaterat till exakt det receptet som kommentaren ligger på.
Magnus & Jenny
Annmari 13 februari, 2021 11:20 -
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/notter-och-froer/linfro
undervarttak 13 februari, 2021 12:00 -
Hej Annmari
Tack för informationen från Livsmedelsverket.
Magnus & Jenny