Ingredienser

Lussekatter
6 st ägg
3 msk kokossocker
0,5 dl kokosmjölk
1 dl kokosmjöl
1 dl kokosolja
1-2 tsk nystött kardemumma
2 tsk bakpulver
4 msk psyllium

OBS! Psyllium och fiberhusk är samma sak (malda/pulvriserade frön).

Pensling/dekoration
1 st ägg
Efter tycke & smak russin

Givetvis kan man ha i saffran (0,5 gram till detta receptet) i lussekatterna om man föredrar det men vi föredrar kardemumma.

Paleolussekatter

Receptet är till ca 12-15 Paleolussekatter

Så här gör du
 

  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Smält kokosoljan
  • Vispa ägg och kokossocker pösigt i en bunke
  • Tillsätt kokosmjölken och den smälta kokosoljan
  • Blanda de torra ingredienserna och vispa ner dessa i bunken
  • Vispa samman till en deg
  • Låt svälla ca 5 minuter
  • Rulla och forma till lussekatter och lägg på en plåt med bakplåtspapper
  • Vispa upp ägget och pensla på lussekatterna
  • Dekorera med russin
  • Grädda i ugnen i ca 20 minuter till lussekatterna fått fin färg

Paleolussekatter 1

Ät och njut av goda Paleolussekatter tillsammans med nära och kära i väntan på julen.
 
Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus lussebullar lusse lucia bullar katter

Barbro 15 november, 2014 15:32 - Svara

Ingen saffran??

undervarttak 16 november, 2014 13:41 - Svara

Hej Barbro

Man kan absolut använda saffran om man vill, detta är ett grundrecept och vi har valt kardemumma. Till vänster längst ner i ingredienslistan så finns angivet hur mycket saffran som behövs till denna degen.

Magnus & Jenny

Emelie 19 november, 2014 22:10 - Svara

Hej!
Jag provade just att göra lussekatterna, men jag måste gjort något fel för det gick inte att forma degen alls, den blev för lös. Har ni någon aning om vad jag gjorde för fel?
Tack för en superbra blogg! :)

undervarttak 20 november, 2014 10:54 - Svara

Hej Emelie

Tack för dina fina ord om vår sida!

Vad tråkigt att det inte gick bra, det enda vi kan komma på är om du använt hela Psylliumfrön. Man ska använda malda/pulvriserade frön då hela inte suger åt sig vätska. Kan det vara så att du använde hela frön?

Magnus & Jenny

Ida 25 november, 2014 19:59 - Svara

Hej! Jag har tänkt att baka dessa lussekatter samt pepparkakorna & den mjuka pepparkakan i helgen. Jag undrar lite om det går att byta ut en del av kokosoljan mot ghee i lussekatterna & den mjuka pepparkakan? Har ni någon aning om det? Tacksam för svar! :)

undervarttak 25 november, 2014 20:03 - Svara

Hej Ida

Vad roligt att du kommer baka Paleo till helgen!

Ja man kan byta ut kokosolja mot ghee (1:1), men smaken kan bli lite annorlunda (vi har inte provat själva).

Magnus & Jenny

Elisabeth 26 november, 2014 20:55 - Svara

Hej!
Jag testade att göra lussekatterna idag och var lite orolig då min deg också blev lös och var svår att forma. Slutresultatet blev inte jättevackert men väldigt gott! Jag funderar på om man kan byta ut kokosmjölet mot mandelmjöl? Jag har gjort detta byte i andra recept och det har funkat bra.
Tack för en jättebra hemsida! Jag använder mig av era recept dagligen:)
Hälsningar,
Elisabeth.

undervarttak 27 november, 2014 11:26 - Svara

Hej Elisabeth

Vad bra att det blev gott i alla fall :)

Kan det varit så att du använt hela psylliumfrön? Måste vara malda/pulvriserade fröskal.

Ja man kan säkert byta ut kokosmjöl mot mandelmjöl men man måste då justera mängden eftersom kokosmjöl har en mycket större uppsugningsförmåga. Gissar att du behöver tredubbla mängden mandelmjöl.

Magnus & Jenny

ellen 27 november, 2014 21:13 - Svara

Hej Jenny & Magnus,
Ikväll så gjorde jag dessa goda lussekatter, fast med en liten tvist! Dock bara på de sista tre bullarna. Jag gjorde egen mandelmassa (ert recept såklart) och hade i. Först så tänkte jag kavla ut degen och lägga på mandelmassan och sedan rulla ihop. Precis som man gör med kanelbullar. Dock så hade jag samma problem som Elisabeth här ovan – degen blev lite lös (jag använde fiberhusk), eller, den blev mer kletig, så det gick inte direkt att rulla ihop degen igen. Gott blev det i alla fall! Nästan gång kanske jag ska prova att ha i mer kokosmjöl alternativt ha i mandelmassa i degen. Älskar mandelmassa :) TACK för alla fina recept ännu en gång! Kram!

Patricia 28 november, 2014 23:33 - Svara

Hej!

Använder ni den tjocka delen av kokosmjölken?

undervarttak 1 december, 2014 11:30 - Svara

Hej Patricia

Vi använder Santa Maria´s kokosmjölk på tetrapack och den har ingen ”tjockare” del, vi använder med andra ord allt.

Magnus & Jenny

Karin 29 november, 2014 14:21 - Svara

Degen blev för lös så jag klickade upp smeten i muffinsformar istället, blev hur goda som helst !

undervarttak 1 december, 2014 11:31 - Svara

Hej Karin

Vad bra att det blev gott! Degen blir lösare än ”vanlig” deg men det ska gå att forma.

Magnus & Jenny

Charlotta 30 november, 2014 23:29 - Svara

Hej, tack för er jättefina sida! Ni är fantastiska! Jag har bakat efter detta recept, men degen blev alldeles för lös. Använde psylliumfröskal.,….funderar på om detta kan ha med äggens storlek eller antal att göra. De ger ju mycket vätska som ska bindas? Kram!

undervarttak 1 december, 2014 11:37 - Svara

Hej Charlotta

Tack för dina fina ord om vår sida!

Tråkigt att det inte blev bra, degen blir lösare än ”vanlig” deg men den ska gå att forma. Vi använder alltid ”normala” ägg (alltså INTE large).

Magnus & Jenny

Sara 30 november, 2014 23:42 - Svara

Tyvärr blev degen alldeles för klibbig för att rulla ihopa lussebullar :(

undervarttak 1 december, 2014 11:40 - Svara

Hej Sara

Vad tråkigt! Degen blir lösare än ”vanlig” deg men den ska gå att forma. Vår första fråga är om du använt malda/pulvriserade Psylliumfröskal? Det är det mest vanliga problemet – att man använder hela frön.

Magnus & Jenny

Josefine 3 december, 2014 10:24 - Svara

Hej!
Jag undrar om jag kan byta ut kokosoljan till smör, i så fall, till samma mängd?
Tack för er underbara sida.
Kramar
Josefine

undervarttak 4 december, 2014 14:15 - Svara

Hej Josefine

Ja det kan man. Kokosolja och smör går att byta ”rakt” av (1:1).

Magnus & Jenny

B 4 december, 2014 17:45 - Svara

Hej! Om man ska ha i saffran ska man ersätta mängden kardemumma med det eller går det att ha i båda två?

Jenny 7 december, 2014 10:26 - Svara

Hej,
jag bakade dessa i helgen. De såg hur fina ut som helst, men smakade förfärligt. Möjligtvis kan de funka med ghee, men med kokosolja blev smaken helt underlig. Det smakade det som saffran i kokosolja, helt enkelt. Oljigt och äckligt. Inte ens barnen ville ha. Vi tog varsitt bett och slängde hela plåten. Synd på så fina ingredienser.

Rekommenderar alla att skippa dessa och istället baka paöeopepparkakorna, de är kanongoda!

undervarttak 7 december, 2014 16:25 - Svara

Hej Jenny

Vad tråkigt att ni inte gillade vårat recept på Lussekatter. Att de blivit oljiga låter väldigt konstigt, något vi aldrig upplevt. Däremot tycker vi inte om saffran och gör dem med kardemumma som det står i receptet. Har hört flera som gjort dem med saffran med gott resultat.

Vi rekommenderar alla att baka dessa fina och goda Lussekatter!

Magnus & Jenny

Ida 7 december, 2014 22:45 - Svara

Tjohoo i år lyckades jag forma till lussekatter (förra året blev det i muffinsform, gott iaf). I år lät jag degen stå och svälla ganska länge, kanske det hade med det att göra. Kan det vara så att en del missat att låta degen svälla? Var på kletig deg? Tack för fina recept din delar med er :)

undervarttak 8 december, 2014 12:09 - Svara

Vad roligt att höra Ida! Att lussekatterna blir lösa kan mycket väl bero på ”svällningsdelen”.

Ha en fin adventstid!

Magnus & Jenny

B 7 december, 2014 23:24 - Svara

Jag gjorde dessa igår och fick inga problem med deg eller smak! Jättesaftiga och goda blev dem. Jag trodde först att degen blivit för lös men ju mer jag vispade desto bättre blev det och sedan lät jag den bara svälla och då var det inga problem med att forma den. Tack för alla superbra recept ni har!

undervarttak 8 december, 2014 12:11 - Svara

Hej

Toppen, roligt att höra.

Magnus & Jenny

Dace 12 december, 2014 16:41 - Svara

Hej,

Idag har jag bakat Lussekatter, Upplevde samma som dem andra – att degen blev lite för lös. Jag tog bara 2 msk extra med mandelmjöl och blev det bättre. Samt hade jag ett trix som hjälpte, jag sköljde händerna under kalt vatten, då och då, så gick det hur bra som helst! Fina och goda blev dem!!! Super nöjd! Stort tack! <3

undervarttak 13 december, 2014 13:51 - Svara

Hej Dace

Bra tips med att skölja händerna med kallt vatten, tack.

Magnus & Jenny

shadow 13 december, 2014 19:56 - Svara

Hei! Jeg gleder meg til å prøve disse, men jeg har ikke kokossukker. Kan jeg bruke noe annet? Har Sukrin, Sukrin+ og Tagatesse. (Og muligens palmesukker). Er usikker på hvor mye noe av dette tilsvarer i kokossukker, for det har jeg aldri prøvd! :-)

Ellers må jeg si takk for en kjempefin side! :-)

undervarttak 14 december, 2014 09:53 - Svara

Hej

Vad roligt att du vill prova våra Paleolussekatter. Tror att Palmsocker är samma sak som Kokossocker(?). Man kan även byta mot honung och ta samma mängd. Vi använder inte Sukrin och liknande och kan därför inte svara på detta.

Magnus & Jenny

Cathline 14 december, 2014 18:59 - Svara

Hej! Provade dessa ikväll och jag lyckades! Formade bullarna med hjälp av vatten och detta funkade alldeles utmärkt! Mkt gott och kul att göra nu när det närmar sig jul! Tack igen för all inspiration! / Cathline

undervarttak 14 december, 2014 23:12 - Svara

Hej Cathline

Vad roligt att höra, tack!

Magnus & Jenny

Emma 18 december, 2014 22:04 - Svara

Var får jag tag i kokossocker? Tänkte testa att sno ihop dessa i morgon kväll :)

undervarttak 19 december, 2014 08:14 - Svara

Hej Emma

Vi brukar köpa det i vanlig butik, finns oftast på ”bakhyllorna”. Annars är det bara att fråga personalen. Finns även på diverse nätbutiker.

Lycka till!

Magnus & Jenny

Alexandra 4 januari, 2015 15:07 - Svara

Tänkte använda receptet men göra vanliga bullar utav det, undrar dock om 1 dl kokosolja är beräknad från smält olja eller fast/mjuk? :)

undervarttak 5 januari, 2015 15:24 - Svara

Hej Alexandra

Det är smält olja.

Magnus & Jenny

Therese 25 november, 2015 10:49 - Svara

Hej!
Tänkte testa dessa lussekatter men då jag läst att många fått degen väldigt lös, men såg också att ni nämnde att man bara ska ta den tjocka delen på kokosmjölken är det så? Så man kan alltså inte använda ex Santa Marias tetra pak som är mixad? Utan det är bättre att ta en konservburk så man bara kan ta av det tjocka? Eller hur gör ni?
Tacksam för svar.

undervarttak 25 november, 2015 10:58 - Svara

Hej Therese

Vad roligt att du ska baka Lussekatter, de är jättegoda!

Man måste använda fiberhusk (alltså PULVRISERADE fröskal) och man behöver låta degen stå och svälla en stund – då ska det inte vara några problem med att degen blir lös. Vi använder alltid ”Santa Maria Extra Creamy Coconutmilk” på tetrapack i våra recept, såg att det var en annan läsare som också frågat om detta i kommentarsfältet – men vi skriver inget om det.

Stort lycka till!

Magnus & Jenny

Stephanie 25 november, 2015 11:00 - Svara

Åh dessa måste testas! Går de frysa? Kan man söta med dadlar istället? Hur mycket i så fall? :)

undervarttak 25 november, 2015 11:14 - Svara

Hej Stephanie

Vad roligt att du vill prova dessa fina Lussekatter! Ja de går att frysa. Vi har inte provat med att använda dadlar – fast det är bara att testa :)

Magnus & Jenny

Kristina 4 december, 2015 19:02 - Svara

Hejsan! Gjorde precis dessa lussebullar för första gången! Inga degproblem alls

undervarttak 7 december, 2015 13:58 - Svara

Härligt att höra, tack snälla Kristina!

Magnus & Jenny

Louise 14 december, 2015 22:06 - Svara

Håller precis på med dessa o upplever att degen blir lös -läser att man ska öka mandelmjölet i kommentarerna men vad jag kan se står det bara kokosmjöl i receptet? Som hur som helst tog slut så provar med lite mandelmjöl också iaf… Använde dessutom inte pulvriserade frön -var 17 får man tag på det?

undervarttak 15 december, 2015 16:48 - Svara

Hej Louise

Man måste ha Psyliumhusk/fiberhusk (pulvriserade fröskal) annars så fungerar det inte. Detta finns och köpa i en vanlig butik, fråga gärna personalen om hjälp om du inte hittar.

Magnus & Jenny