Ingredienser

Paleopepparkakor

Receptet är till ca 50 Paleopepparkakor.
 
Så här gör du
 

  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Skålla och finhacka mandeln
  • Vispa ägg och kokossocker pösigt
  • Tillsätt kokosmjölk och vatten
  • Blanda de torra ingredienserna (utom mandeln) och vispa ner i smeten
  • Vispa till en deg
  • Rör ner den skållade och finhackade mandeln i degen
  • Låt degen vila i 30 minuter i kylen
  • Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper
  • Dra bort det övre bakplåtspappret
  • Stansa ut dina pepparkakor med önskad pepparkaksform
  • Lägg de färdiga pepparkakorna på en plåt med bakplåtspapper
  • Grädda i övre delen av ugnen i 12- 15 min, tills de fått fin färg
  • Ha lite koll när de är i ugnen för tiden beror på hur tunna de är
  • Låt pepparkakorna svalna på ett galler och förvara dem i en plåtburk

Paleopepparkakor 1

Nu luktar det underbart av nybakade Paleopepparkakor i hela huset. Vi Njuter och ser fram emot julen.
 
Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus

Claes 16 november, 2014 13:13 - Svara

Hej! Tänkte prova dessa. Men är måtten på kokosmjölk och vatten verkligen rätt? Kan man köra 4 dl mandelmjöl istället för hackad mandel? Tänker på barnvänligheten som eventuellt blir bättre. Och ”koksmjöl” är väl varken paleo eller lagligt? ;)

Får passa på att tacka för många bra recept!

undervarttak 16 november, 2014 13:38 - Svara

Hej Claes

Jodå, måttangivelserna stämmer! Tycker att du utesluter den hackade mandeln helt, det är mest för textur och för att det ser väldigt fint ut.

Stavfelet är ändrat, tack!

Magnus & Jenny

Kim 16 november, 2014 18:14 - Svara

På vilket sätt barr ni kokossocker vara bättre än vanligt socker? Håller smeten till att låta barnen stansa ut sina figurer i efter utkavling? :)

Kim 16 november, 2014 18:14 - Svara

Anser*

Nilla reTina 16 november, 2014 19:04 - Svara

Tack för ännu ett bra recept….tänkte baka…men har inte tillgång till kokossocker…vad skulle NI ersätta detta med ? Jag har ett mörkt eko palmsocker hemma …kan ni förklara vad som är så paleobra med kokossockret…?

undervarttak 18 november, 2014 15:04 - Svara

Hej Nilla

Palmsocker liknar kokossocker, lite mörkare och ”rökigare” i smaken. Fungerar alldeles säkert utmärkt.

Kokossocker (och palmsocker) utvinns av kokosnötens blomma (nektarn). Det är inte som vanligt processat socker – men det får kroppen att reagera på liknande sätt. Så kokossocker ska behandlas som en krydda, man äter med andra ord inga mängder inga mängder. Vi har skrivit om Kokossocker på vår blogg, länk till inlägget hittar du här: http://www.undervarttak.se/kokossocker-en-basvara-paleoskafferiet/

Magnus & Jenny

Annia 16 november, 2014 20:23 - Svara

Kan man ersätta kokossocker med annat? Utesluta? Honung?
Var hittar jag kokossocker om jag inte kan ersätta?

sara 17 november, 2014 23:21 - Svara

Hej hopp! Bra sida måste jag säga… Får man skippa kokossocker och ha dadelsirap eller kokossirap istället? ELLER blir det galet fel??

Tack och God Jul!

undervarttak 18 november, 2014 14:48 - Svara

Hej Sara

Tack för dina fina ord! Vi har aldrig provat med dadel- eller kokossirap men misstänker att det skulle fungera.

God Jul :)

Magnus & Jenny

Johanna 26 november, 2014 13:04 - Svara

Åh, är så sugen på att baka dessa pepparkakor! Men vi har äggalleriker i familjen. Finns det något vi kan ersätta med tror ni? Tack för ert engagemang och er vilja att lära oss andra!

undervarttak 27 november, 2014 11:23 - Svara

Hej Johanna

Alltid besvärligt och trist med allergier, just ägg är ju inte roligt då ägget är en så bra råvara inom både mat och bak.

Vi har inte provat detta på Paleopepparkakorna själva men vet att det fungerar att ersätta ägg med något av dessa alternativ: 3 msk äppelmos + 1 tsk bikarbonat + lite citronsaft, eller 1 msk krossat linfrö (eller chiafrö) + 3 msk hett vatten (låt stå i ca 10 tills det tjocknat).

Prova gärna detta och se hur det blir. Vi är också nyfikna så om du vill skriva hur det gick så skulle det uppskattas.

Lycka till
Magnus & Jenny

cecila 26 november, 2014 23:10 - Svara

Hej! Är kokossocker något för sockerkänsliga (tål inte socker)? Om inte – går det lika bra att använda ICA Sötströ, som vi tål? Eller någon annan sötning, som kanske är bättre än den blandningen?

undervarttak 27 november, 2014 11:28 - Svara

Hej Cecila

Skulle inte rekommendera någon sötning alls om du har en överkänslighet för detta. Uteslut helt enkelt.

Magnus & Jenny

Ida 27 november, 2014 11:55 - Svara

Nu gick det att kommentera!
Kan degen stå några timmar i kylskåpet? Tänkte göra degen på lunchen nu för att sedan ha färdig deg tills ikväll när sonen och jag ska baka.

undervarttak 27 november, 2014 11:57 - Svara

Hej Ida

Ja det ska fungera utmärkt!

Magnus & Jenny

Malin 28 november, 2014 19:42 - Svara

Hej undervarttak :)

Jag undrar för detta recept och även för ert lussebullerecept: går de bra frysa och tina?

undervarttak 28 november, 2014 22:15 - Svara

Hej Malin

Paleopepparkakorna ska man kanske inte frysa men Paleolussekatterna går utmärkt! Även Mjuk Paleopepparkaka går att frysa.

Magnus & Jenny

Maud 30 november, 2014 11:56 - Svara

Hej!
Jag gjorde degen igårkväll och lät den ligga i kylskåpet inatt! Jag använde aningen större hjärtform men det finns inga möjligheter att få upp kakorna hela utan de går sönder allihopa!?

Annika 3 december, 2014 23:08 - Svara

Hej!
Vill till en början Tack för eran insats med många superbra recept!

Jag har testat att byta ut kokossocker med honung (lös). Degen blev något lös så bör nog tillsätta något mer mjöl så det blir lättare att kavla och ta ut figurer. Smaken är mycket god!

undervarttak 4 december, 2014 14:16 - Svara

Hej Annika

Tack snälla för dina fina ord!

Tack för informationen om honung, alltid bra att veta.

Magnus & Jenny

Henriette 16 december, 2014 15:02 - Svara

Hei, jeg blir frustrert når det ikke spesifiseres i oppskriftene om det er avfettet mandelmel eller bare malte mandler. Det er enorm forskjell på oppsugingsevnen på disse to.

Henriette 16 december, 2014 15:09 - Svara

Jeg har jo allerede funnet ut at det hvertfall ikke er avfettet mandelmel….:) så pøser på med egg og kokosmelk! God jul!

Henriette igjen! 16 december, 2014 15:50 - Svara

Eller kanskje det var det?? Feilen var kanskje at jeg brukte kjøkkenmaskin med stor bollevisp beregnet for neolittisk baking…hmmm ;) Venter spent på svar angående meltype. Er også spent på hvordan kakene mine blir!

Henriette 16 december, 2014 16:03 - Svara

Hei Jenny og Magnus,
Jeg skrev to kommentarer, men ser ut som den tredje ble skrevet over de to første…..
Jeg lurer på om dere bruker ”ekte” fettredusert mandelmel eller bare malte mandler i oppskriftene? Det er jo stor forskjell, og begrepet blir brukt om hverandre.

undervarttak 16 december, 2014 20:55 - Svara

Hej Henriette

Vi använder ett köpt mandelmjöl, men det är INTE fettreducerat. Vad är det som blivit tokigt med ditt pepparkaksbakande?

Magnus & Jenny

Henriette 16 december, 2014 22:33 - Svara

Takk for svar!
Ja det var nok det :) Leste litt på nettet om at mandelmel i norske oppskrifter er det fettreduserte, og i svenske og amerikanske oppskrifter brukes begrepet til malte mandler. Skal huske på det til neste gang! De ble hvertfall spiselige..:) Ellers takk for en inspirerende blogg!

undervarttak 19 december, 2014 08:08 - Svara

Hej Henriette

Vad bra, tack för dina fina ord.

Magnus & Jenny