
Paleopepparkakor
Så här gör du
- Sätt ugnen på 175 grader
- Skålla och finhacka mandeln
- Vispa ägg och kokossocker pösigt
- Tillsätt kokosmjölk och vatten
- Blanda de torra ingredienserna (utom mandeln) och vispa ner i smeten
- Vispa till en deg
- Rör ner den skållade och finhackade mandeln i degen
- Låt degen vila i 30 minuter i kylen
- Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper
- Dra bort det övre bakplåtspappret
- Stansa ut dina pepparkakor med önskad pepparkaksform
- Lägg de färdiga pepparkakorna på en plåt med bakplåtspapper
- Grädda i övre delen av ugnen i 12- 15 min, tills de fått fin färg
- Ha lite koll när de är i ugnen för tiden beror på hur tunna de är
- Låt pepparkakorna svalna på ett galler och förvara dem i en plåtburk
Njut av underbara nybakade Paleopepparkakor.
Paleo så gott och så enkelt!
PS: vissa av ingredienserna är länkade till webbutiken Bodystore, Hemköp och husgeråden är länkade till webbutiken Bagaren & Kocken
jul baka kaka pepparkaka
Claes 16 november, 2014 13:13 -
Hej! Tänkte prova dessa. Men är måtten på kokosmjölk och vatten verkligen rätt? Kan man köra 4 dl mandelmjöl istället för hackad mandel? Tänker på barnvänligheten som eventuellt blir bättre. Och “koksmjöl” är väl varken paleo eller lagligt? 😉
Får passa på att tacka för många bra recept!
undervarttak 16 november, 2014 13:38 -
Hej Claes
Jodå, måttangivelserna stämmer! Tycker att du utesluter den hackade mandeln helt, det är mest för textur och för att det ser väldigt fint ut.
Stavfelet är ändrat, tack!
Magnus & Jenny
Kim 16 november, 2014 18:14 -
På vilket sätt barr ni kokossocker vara bättre än vanligt socker? Håller smeten till att låta barnen stansa ut sina figurer i efter utkavling? 🙂
undervarttak 18 november, 2014 15:06 -
Hej Kim
Vi har skrivit ett inlägg om just detta på vår blogg, länk till detta inlägg hittar du här: https://www.undervarttak.se/kokossocker-en-basvara-paleoskafferiet/
Man får vara lite mer försiktig med denna degen när man tar upp “figurerna”.
Magnus & Jenny
Kim 16 november, 2014 18:14 -
Anser*
Nilla reTina 16 november, 2014 19:04 -
Tack för ännu ett bra recept….tänkte baka…men har inte tillgång till kokossocker…vad skulle NI ersätta detta med ? Jag har ett mörkt eko palmsocker hemma …kan ni förklara vad som är så paleobra med kokossockret…?
undervarttak 18 november, 2014 15:04 -
Hej Nilla
Palmsocker liknar kokossocker, lite mörkare och “rökigare” i smaken. Fungerar alldeles säkert utmärkt.
Kokossocker (och palmsocker) utvinns av kokosnötens blomma (nektarn). Det är inte som vanligt processat socker – men det får kroppen att reagera på liknande sätt. Så kokossocker ska behandlas som en krydda, man äter med andra ord inga mängder inga mängder. Vi har skrivit om Kokossocker på vår blogg, länk till inlägget hittar du här: https://www.undervarttak.se/kokossocker-en-basvara-paleoskafferiet/
Magnus & Jenny
Annia 16 november, 2014 20:23 -
Kan man ersätta kokossocker med annat? Utesluta? Honung?
Var hittar jag kokossocker om jag inte kan ersätta?
undervarttak 18 november, 2014 14:58 -
Hej Annia
Det kan man alldeles säkert göra. Vi har inte provat det själva men gör ett försök och se hur det blir.
Kokossocker finns i vanliga butiker på “bakhyllan”, bara att fråga personalen. Finns även att köpa på nätet, bara att Googla.
Magnus & Jenny
sara 17 november, 2014 23:21 -
Hej hopp! Bra sida måste jag säga… Får man skippa kokossocker och ha dadelsirap eller kokossirap istället? ELLER blir det galet fel??
Tack och God Jul!
undervarttak 18 november, 2014 14:48 -
Hej Sara
Tack för dina fina ord! Vi har aldrig provat med dadel- eller kokossirap men misstänker att det skulle fungera.
God Jul 🙂
Magnus & Jenny
Johanna 26 november, 2014 13:04 -
Åh, är så sugen på att baka dessa pepparkakor! Men vi har äggalleriker i familjen. Finns det något vi kan ersätta med tror ni? Tack för ert engagemang och er vilja att lära oss andra!
undervarttak 27 november, 2014 11:23 -
Hej Johanna
Alltid besvärligt och trist med allergier, just ägg är ju inte roligt då ägget är en så bra råvara inom både mat och bak.
Vi har inte provat detta på Paleopepparkakorna själva men vet att det fungerar att ersätta ägg med något av dessa alternativ: 3 msk äppelmos + 1 tsk bikarbonat + lite citronsaft, eller 1 msk krossat linfrö (eller chiafrö) + 3 msk hett vatten (låt stå i ca 10 tills det tjocknat).
Prova gärna detta och se hur det blir. Vi är också nyfikna så om du vill skriva hur det gick så skulle det uppskattas.
Lycka till
Magnus & Jenny
cecila 26 november, 2014 23:10 -
Hej! Är kokossocker något för sockerkänsliga (tål inte socker)? Om inte – går det lika bra att använda ICA Sötströ, som vi tål? Eller någon annan sötning, som kanske är bättre än den blandningen?
undervarttak 27 november, 2014 11:28 -
Hej Cecila
Skulle inte rekommendera någon sötning alls om du har en överkänslighet för detta. Uteslut helt enkelt.
Magnus & Jenny
Ida 27 november, 2014 11:55 -
Nu gick det att kommentera!
Kan degen stå några timmar i kylskåpet? Tänkte göra degen på lunchen nu för att sedan ha färdig deg tills ikväll när sonen och jag ska baka.
undervarttak 27 november, 2014 11:57 -
Hej Ida
Ja det ska fungera utmärkt!
Magnus & Jenny
Malin 28 november, 2014 19:42 -
Hej undervarttak 🙂
Jag undrar för detta recept och även för ert lussebullerecept: går de bra frysa och tina?
undervarttak 28 november, 2014 22:15 -
Hej Malin
Paleopepparkakorna ska man kanske inte frysa men Paleolussekatterna går utmärkt! Även Mjuk Paleopepparkaka går att frysa.
Magnus & Jenny
Maud 30 november, 2014 11:56 -
Hej!
Jag gjorde degen igårkväll och lät den ligga i kylskåpet inatt! Jag använde aningen större hjärtform men det finns inga möjligheter att få upp kakorna hela utan de går sönder allihopa!?
Annika 3 december, 2014 23:08 -
Hej!
Vill till en början Tack för eran insats med många superbra recept!
Jag har testat att byta ut kokossocker med honung (lös). Degen blev något lös så bör nog tillsätta något mer mjöl så det blir lättare att kavla och ta ut figurer. Smaken är mycket god!
undervarttak 4 december, 2014 14:16 -
Hej Annika
Tack snälla för dina fina ord!
Tack för informationen om honung, alltid bra att veta.
Magnus & Jenny
Henriette 16 december, 2014 15:02 -
Hei, jeg blir frustrert når det ikke spesifiseres i oppskriftene om det er avfettet mandelmel eller bare malte mandler. Det er enorm forskjell på oppsugingsevnen på disse to.
Henriette 16 december, 2014 15:09 -
Jeg har jo allerede funnet ut at det hvertfall ikke er avfettet mandelmel….:) så pøser på med egg og kokosmelk! God jul!
Henriette igjen! 16 december, 2014 15:50 -
Eller kanskje det var det?? Feilen var kanskje at jeg brukte kjøkkenmaskin med stor bollevisp beregnet for neolittisk baking…hmmm 😉 Venter spent på svar angående meltype. Er også spent på hvordan kakene mine blir!
Henriette 16 december, 2014 16:03 -
Hei Jenny og Magnus,
Jeg skrev to kommentarer, men ser ut som den tredje ble skrevet over de to første…..
Jeg lurer på om dere bruker “ekte” fettredusert mandelmel eller bare malte mandler i oppskriftene? Det er jo stor forskjell, og begrepet blir brukt om hverandre.
undervarttak 16 december, 2014 20:55 -
Hej Henriette
Vi använder ett köpt mandelmjöl, men det är INTE fettreducerat. Vad är det som blivit tokigt med ditt pepparkaksbakande?
Magnus & Jenny
Henriette 16 december, 2014 22:33 -
Takk for svar!
Ja det var nok det 🙂 Leste litt på nettet om at mandelmel i norske oppskrifter er det fettreduserte, og i svenske og amerikanske oppskrifter brukes begrepet til malte mandler. Skal huske på det til neste gang! De ble hvertfall spiselige..:) Ellers takk for en inspirerende blogg!
undervarttak 19 december, 2014 08:08 -
Hej Henriette
Vad bra, tack för dina fina ord.
Magnus & Jenny
Sabina 24 november, 2016 14:27 -
Hej!
Letar efter ett paleoinspirerat (måste vara åtminstone glutenfritt!) pepparkaksrecept utan mandel eller nötter, Har ni något tips hur man skulle kunna göra? Kanske en annan kakdeg som går att kavla -som man bara tillsätter pepparkakskryddor i?
undervarttak 1 december, 2016 16:34 -
Hej Sabina
Sannolikt så fungerar detta receptet: https://www.paleoskafferiet.se/snabba-paleopepparkakor/ Men byt ut allt mandelmjöl mot en tredjedel kokosmjöl (vi har inte provat själva, och det kommer bli mindre deg men – värt att testa :)).
Magnus & Jenny
Sara 10 oktober, 2018 15:05 -
Hej. Jag klarar inte av kokossmaken. Går det att byta mot annan mjölk ock annat mjöl? 🙂
Mvh Sara
undervarttak 16 oktober, 2018 18:46 -
Hej Sara
Man kan byta ut kokosmjölk mot mandelmjölk, men smak och konsistens kommer förändras i förhållande till grundreceptet. Mjölet anser inte vi ger en tydlig kokossmak och speciellt inte om man byter ut kokosmjölken mot mandelmjölk.
Magnus & Jenny
Charlotte Arvidsson 30 november, 2020 17:55 -
Hej!
Kan jag utesluta kokossockret i dessa paelopepparkakor?
Kämpar med Candida och ska undvika allt som är sött.
undervarttak 30 november, 2020 18:13 -
Hej Charlotte
Om man önskar utesluta kokossocker så går det att göra, det kommer dock att förändra smak och i viss mån även konsistens i förhållande mot originalreceptet. Bara att prova och experimentera för att se vad du tycker.
Magnus & Jenny
Eva 25 november, 2021 13:08 -
Hejsan! Jag gjorde de här för ett par år sedan och minns att de var magiskt goda! Men jag har för mig att receptet då innehöll er egen pepparkakskrydda. Minns jag fel? Men visst har ni ett eget recept på pepparkakskrydda?
undervarttak 25 november, 2021 14:53 -
Hej Eva
Tack snälla, så roligt att du uppskattar vårt recept på pepparkaka!
Nej vi har inget enskilt recept på pepparkakskrydda, men i vårt recept på Mjuk pepparkaka har vi en kryddblandning – kanske är det den du tänker på? Länk här: https://www.paleoskafferiet.se/mjuk-paleopepparkaka/
Magnus & Jenny