Ingredienser

Sötpotatis pommes

för 1 portion

1 stsötpotatis
Efter tycke & smakolivolja
Efter tycke & smakhavssalt

Beräknat på en normalstor (medium) sötpotatis.

Sötpotatis5

Sötpotatis pommes Paleo

Så här gör du
 

  • Skala och skär upp sötpotatisen i stavar, försök skära så lika storlekar som möjligt
  • Häll upp olivolja i en bunke och tillsätt havssalt (båda efter tycke och smak)
  • Lägg ner stavarna av sötpotatisen i bunken och blanda om ordentligt så att de täcks av oljan
  • Ta upp dem och låt dem rinna av innan de placeras på ett galler (ställ ugnsgallret i en plåt så att plåten samlar upp eventuell olja som droppar)
  • Sprid ut dem på gallret så att de inte ligger mot varandra (blir krispigare på detta sätt)
  • Ev. salta lite till på stavarna
  • In i (mitten av) ugnen på 175 grader i c:a 30 – 35 minuter, tiden kan variera mycket beroende på hur tjocka stavarna är – håll koll i slutet och om de inte blir tillräckligt krispiga så höj upp plåten de sista minuterna eller kör på grill

 
Njut av underbara sötpotatis pommes, antingen som en egen rätt eller som ett underbart tillbehör. Titta även in på vår goda hamburgertallrik!
 
Paleo så gott och så enkelt!
Magnus & Jenny sötpotatispommes
 
PS: vissa av ingredienserna är länkade till webbutiken Bodystore.se

Maria 9 mars, 2015 21:39 - Svara

Hej
Först vill jag tacka för er fina sida och alla god recept :)
Sötpotatisen en riktig favorit numera.
Men hur får jag den krispig…? Den blir nästan som kokt i ugnen. Och lite seg. Galler…men ett sådant galler vet jag inte vad det skulle kunna vara då potatisen åker i mellan ner i ugnsformen.
Så tips för krispig sötpotatis :)
// Maria i Alingsås

undervarttak 10 mars, 2015 15:19 - Svara

Hej Maria

Tack snälla för dina fina ord om vår sida, det värmer!

Ja sötpotatis är fantastiskt gott!

För att få den krispig så behöver man skära den tunt och om man lägger den på tvären på gallret (får ej ligga emot varandra) så ramlar den inte igen – det är lite pyssel men blir väldigt bra och gott! Håll koll i ugnen mot slutet och huj gallret de sista minuterna samt starta grillen – OBS håll koll så att de inte bränner!

Stort lycka till.
Magnus & Jenny

Nicke 5 oktober, 2015 18:03 - Svara

Tyckte också dem va goda men saknade det där goa krispet!

undervarttak 20 oktober, 2015 19:42 - Svara

Hej Nicke

Tack, vad härligt att du gillar dem.

Var noga med att göra dem relativt tunna och i samma storlek, låt dem ligga helt separat på gallret i ugnen och kör grill i slutet – OBS ha koll så att de inte bränns.

Magnus & Jenny

undervarttak 6 november, 2015 09:48 - Svara

Hej Nicke

Ja det är lite svårt att jämföra med friterade pommes – men man kan fritera i kokosolja, testa gärna.

Magnus & Jenny

Oscar 13 februari, 2016 15:45 - Svara

Anledningen att de blir sega och ”kokta” är att de innehåller en hel del vätska. Kör dem istället i ca 100-120 grader i 45 minuter så de torkar ut lite innan. Öppna ugnen lite då och då och släpp ut fukten. Ta ut och ha på lite olja och salt och sätt in igen i 225 grader i 15-20 min till önskad färg.

undervarttak 15 februari, 2016 16:59 - Svara

Hej Oscar

Tack för fina tips!

Magnus & Jenny

Magnus Danielsson 5 mars, 2016 19:42 - Svara

Enkelt och hur gott som helst. Tack för bra tips.

undervarttak 11 mars, 2016 09:18 - Svara

Tack snälla Magnus, vad roligt att höra!

Magnus & Jenny

Amanda 9 mars, 2016 19:40 - Svara

Hej Magnus & Jenny
Anledningen vissa av era läsare misslyckas med vissa recept ( e.g. sötpotatis pommes och paleokorvbröd) är att de använder sig av deras ”varmluftsugn funktion” på deras ugn.
Jag misslyckades själv första gången : sötpotatis pommesen blev mjuka och paleokorvbrödet svällde upp med ett tomt skall. Detta eftersom jag använde varmluftsfunktionen på min ugn…av vana.
Nu mera tillagar jag era god recept alltid utan varmluftsfunktionen.
Tack för en riktig bra hemsida

undervarttak 11 mars, 2016 09:12 - Svara

Hej Amanda

Tack snälla för din kommentar och tips – uppskattas!

Magnus & Jenny