Ingredienser

Saffransrutor

Ger 12 rutor

Tillagningstid:

40 minuter

Saffransrutor

Denna ljuvliga kaka smakar fantastiskt gott till en kopp kaffe när man närmar sig jul.
 
Men självklart även annars när man är sugen på något riktigt gott till kaffet. Saffran är ju inte enbart en julkrydda.

Så här gör du

  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Klä formen med bakplåtspapper
  • Smält kokosolja
  • Knäck äggen i en bunke och tillsätt kokossocker
  • Vispa pösigt
  • Tillsätt den smälta kokosoljan
  • Blanda samman de torra ingredienserna i en skål
  • Vispa försiktigt eller vänd ner de torra ingredienserna i äggsmeten
  • Häll smeten i formen med bakplåtspapper

Annons till kokböcker Paleo

  • Hacka pistagenötterna grovt och strö över kakan
  • Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter tills kakan börjar få fin färg och känns torr när du kollar med en provsticka i mitten av kakan
  • Ta ut kakan och låt den svalna
  • Lyft upp kakan på en skärbräda och skär den i fina saffransrutor
  • Ät och Njut!

Här i Paleoskafferiet hittar du mycket gott att baka till kaffet. Låt dig gärna inspireras!
 
Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus Paleo paleorecept bakapaleo paleokaka saffranskaka julkaka sverige glutenfritt mejerifritt paleotips saffran godkaka recept paleosverige
 
PS: vissa av ingredienserna är länkade till webbutiken Svensk Hälsokost och husgeråden är länkade till webbutiken Bagaren & Kocken

Pia Hall 14 december, 2019 15:45 - Svara

Hej! Tack för alla bra recept. Hur stor är ugnsform en till saffransrutor med pistagenötter? Och i brist på kokosolja går det ta lika stor mängd smält smör istället?

undervarttak 15 december, 2019 12:04 - Svara

Hej Pia

Tack snälla för dina fina ord!

Vi har använt en form med storleken 18*24 cm. Man kan sannolikt byta ut mot smör, dock kommer troligen smaken att skilja sig från originalreceptet.

Magnus & Jenny

Annicka Andersson 12 januari, 2020 12:07 - Svara

Så god kaka!!
Har också gjort den med ca msk vallmofrö och rivet skal och saft från en ekologisk citron, ( istället för kardemumma och saffran). Då måste man dock tillsätta lite mer mandelmjöl eller 1-2 msk kokosmjöl. Citronkakan kan man toppa med lite kokosflarn.

Annicka Andersson 12 januari, 2020 12:08 - Svara

3 msk vallmofrön😌

Annicka Andersson 12 januari, 2020 12:17 - Svara

Jag har gjort kakan med kokosolja, smör och en blandning av båda, allt har blivit bra. Om man smaksätter med citron kan man om man tycker öka sötningen ytterligare en matsked. Som sötning har jag använt, kokossocker, honung, björksocker, sötströ. Bara eller blandat med varandra. De olika sötningarna är ju olika ”goda” i mitt tycke. Och innehåller olika mängd kolhydrater om man är inne på den linjen. Pistagenötter har jag sällan hemma så det har blivit; pecan, hasselnötter, valnötter eller inga nötter alls.
Men grundreceptet är som sagt toppen så tack så mycket för det!

undervarttak 12 januari, 2020 12:46 - Svara

Hej Annicka

Tack snälla för fint tips och så roligt att höra!

Magnus & Jenny