Paleoskafferiet

Enkel majonnäs

undervarttak ,

Author: undervarttak

Ingredienser

Majonnäs

Receptet är för ca 7 dl

2 st ägg
2 tsk dijonsenap
1 msk äppelcidervinäger eller nypressad citronsaft
4,5 dl extra mild olivolja
2 krm himalayasalt/havssalt

Tips! Smaksätt med vitlök för att få en härlig Aioli eller lite cayennepeppar för hetta.

OBS! Det måste vara en "Extra mild olivolja", annars kommer majonnäsen smaka beskt.

Majonnäs

Enkel Majonnäs

Så här gör du
 

  • Knäck äggen i en hög, snäv mixerbunke
  • Tillsätt dijonsenapen, och äppelcidervinägern/citronsaften
  • Häll sist på  den extra milda olivoljan och låt de hela stå och vila någon minut så att oljan lägger sig fint över de övriga ingredienserna
  • Mixa med mixerstaven till härlig majonnäs. Sätt mixerstaven i botten och starta mixern, efter några sekunder dra sakta uppåt och för sedan mixerstaven upp och ned några gånger
  • Tillsätt salt och eventuellt annan krydda som ska smaksätta din majonnäs
  • Mixa lite till så att allt blandar sig

 
Majonnäsen är nu klar! Använd den som en härlig sås till salladen, köttet, fisken, skaldjuren, kycklingen eller wrapsen.
 
Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus majonäs Paleo
 
PS: vissa av ingredienserna är länkade till webbutiken Bodystore.se

Caroline 18 september, 2014 21:36 - Svara

Vilket enkelt majonäsrecept, det måste vi pröva!
Hur länge håller den i kylskåp?

undervarttak 19 september, 2014 09:38 - Svara

Hej Caroline

Ja det är verkligen lätt och bra.

Majonnäsen håller sig garanterat i en vecka i kylskåp, men troligen upp till två.

Magnus & Jenny

Annette Ekdala 17 januari, 2015 20:22 - Svara

Hej! Min majonnäs blev besk… Vad kan jag ha gjort för fel?

undervarttak 17 januari, 2015 20:43 - Svara

Hej Anette

Sannolikt så använder du inte en MILD olivolja (står ”Extra mild olivolja” i receptet), man måste ha detta för annars så blir det just beskt.

Magnus & Jenny

Annette Ekdala 17 januari, 2015 21:41 - Svara

Hej! Då ska jag se till att skaffa rätt olja, för annars var majonnäsen lätt att göra och fin i konsistensen.
Gör ett nytt försök!

undervarttak 18 januari, 2015 14:56 - Svara

Hej Anette

Ja det är bara att göra om, kommer bli jättebra.

Magnus & Jenny

Malin 26 januari, 2015 18:58 - Svara

Kan man frysa majonäsen? Den var så himla god men jag gjorde alldeles för mycket!

undervarttak 29 januari, 2015 12:59 - Svara

Hej Malin

Vad roligt att du gillar vår majonnäs.

Vi har aldrig fryst den så kan inte svara på hur resultatet blir. Men den håller länge i kylen, över en vecka.

Magnus & Jenny

Gissell 27 januari, 2015 21:29 - Svara

Det här var för bra för att vara sant!!!!!

Annette, jag tror du kan ha haft för mycket vinäger.

Själv körde jag med en jättefin extra virgin olja (mycket och god smak <3)

5 STJÄRNOR av 5 möjliga!!!!

undervarttak 29 januari, 2015 13:06 - Svara

Men vad roligt att höra Gissell, stort tack!

Magnus & Jenny

Gissell 3 februari, 2015 23:54 - Svara

NEEEJJJJ!!!
Vart helt misslyckad denna gång!!! Precis som med Annette :((
Gjorde den på Änglamarks extra virgin….. BIG NO NO
Nästa gång blir det mild olivolja… Göra om, göra rätt :’(

undervarttak 4 februari, 2015 15:50 - Svara

Aj då Gissell, nä en ”vanlig” olivolja blir inte god här. Man behöver använda en extra mild.

Så gör om gör rätt är på sin plats.

Magnus & Jenny

Gissell 5 februari, 2015 00:21 - Svara

Håller på och blir knäpp bland olivoljedjungeln!!
- Räcker det med MILD eller måste det vara Extra MILD?
- Extra MILD hittar jag bara som raffinerad…. är det verkligen bra?
- På tal om raffinerat… ska man sträva efter raffinerad eller oraffinerad KOKOSolja?

undervarttak 5 februari, 2015 11:01 - Svara

Hej Gissell

Ja du behöver nog en extra mild och du har helt rätt, extra mild är raffinerad och det är inte bästa valet. Tyvärr så har vi inte hittat några bra alternativ här, om du känner till några så tipsa gärna.

När det gäller kokosolja så ska man satsa på en ekologisk och kallpressad, alltså så naturlig som möjligt. Om du enbart använder den till att steka i så kan du köpa en smak och luktfri – men annars så är det en ekologisk och kallpressad som gäller.

Magnus & Jenny

Ia 10 februari, 2015 14:35 - Svara

Jag använder alltid rapsolja då vi inte alls gillar olivoljesmaken oavsett hur mild den är

Ia 10 februari, 2015 14:39 - Svara

Hmm…..skrev ett mycket längre inlägg än vad som blev inlagt….men huvudfrågan var….är drar galet att använda rapsolja som vi tycker smakar bättre???

undervarttak 12 februari, 2015 10:00 - Svara

Hej Ia

Nej det är inte ”galet”. Om du istället ställer frågan om Rapsolja är strikt Paleo så är svaret nej men om du inte tycker om olivolja så får du använda en annan olja – misstänker att ni inte äter majonnäsen varje dag och det är inga mängder man förbrukar. Alltid bra att sätta saker i perspektiv.

Magnus & Jenny

Oskar 3 april, 2015 09:20 - Svara

Hej, tänkte bara lägga till en kommentar angående rapsolja. Ia, jag tycker du ska läsa på lite om tillverkningsprocessen vid framställning av rapsolja. Det är en hel del tveksamheter kring den, utan att säga för mycket kan det vara värt en googling.

Om du inte gillar smaken av olivolja så kanske du skulle prova linfröolja.

Ha en bra dag!

Erika 21 april, 2015 21:31 - Svara

Kanonbra recept enklare än så kan det inte bli o gott oxå!!!

undervarttak 23 april, 2015 15:24 - Svara

Härligt att höra, tack Erika!

Magnus & Jenny

Ellinor Haglund 5 maj, 2015 08:29 - Svara

Hej! Det ska alltså vara hela ägget, inte endast gulan?

Naomi 14 maj, 2015 00:46 - Svara

Måste man ha stavmix eller funkar matberedare, alternativt elvisp? :/

undervarttak 18 maj, 2015 09:59 - Svara

Hej Naomi

Det är bara att prova. Vi misstänker dock att det kan vara svårt i matberedaren, behöver nog vara en snäv och hög mixerkanna för att få fint resultat.

Magnus & Jenny

Gerd Bakken 15 maj, 2015 21:21 - Svara

Så en sexa på en tiogradig skala i fyllighet fungerar inte då eller ? Ekologisk och står att den kan användas i ALL matlagning ! Hmm

undervarttak 18 maj, 2015 10:00 - Svara

Hej Gerd

En 2:a på ”smakskalan” bör det vara för att majonnäsen inte ska få en bitter smak.

Magnus & Jenny

Heidi Fredriksson 25 maj, 2015 11:39 - Svara

Hej Jenny och Magnus!
Gjorde precis er enkla majjonäs. Dundergott! Tack för det enklaste receptet jag kommit över, och det första jag hittills lyckats riktigt bra med!
Så måste jag också tacka er för hela ”Under vårt tak”. Massor med intressant och bra läsning samt era härliga recept!
Idag kickade dag 7 av min ”Whole30″ igång. Känns så skönt. Trots att jag ännu saknar en hel del ur min vanliga diet, främst mjölk i kaffet, så är jag otroligt lättad… Körde lchf länge, men livsstilen bröts av ett överraskningsbarn och den dieten Har varit svår att hitta tillbaka till, även om jag mådde otroligt bra när jag levde enligt den. Sockret ville inte släppa sitt tag, gick i fällan av att tro att det är mig och min självdisiplin det är frågan om… Men nu känner att Paleo väckt kroppen – och hjärnan – till liv igen. Den ständiga matångesten är tutti försvunnen. Och det om nåt känns som en stor vinst, den största nog i själva verket.
Så:
Tack och önskan om en härlig början på sommaren!
:) Heidi

undervarttak 4 juni, 2015 08:54 - Svara

Hej Heidi

Tack snälla för din fina kommentar, vad glada vi blir!

Stort lycka till med din Whole30
Magnus & Jenny

Britt-Louise 24 juli, 2015 09:16 - Svara

Har precis gjort som det står i receptet men den blev ju jätte lös, alltså rinnande! :( Vad har jag då gjort för fel ? Går den att rädda på något sätt?

undervarttak 26 juli, 2015 20:01 - Svara

Hej Britt-Louise

Vad tråkigt att det inte gick bra. Som du säkert förstår så är det väldigt svårt för oss att vet vad som kan ha gått tokigt, detta receptet brukar alltid lyckas.

Man kan använda den som dressing.

Magnus & Jenny

Lena 9 augusti, 2015 16:10 - Svara

Ha ha, måste tala om att jag står här och slickar sleven som man gjorde med sockerkakssmeten som barn, så god är den här majjon. Använder alltid ert receptsom grund, sedan är det ju bara att smaksätta det man behöver till varje måltid. Klockrent

undervarttak 9 augusti, 2015 20:05 - Svara

Haha! Vad roligt att höra Lena, tack snälla!

Magnus & Jenny

Jossan 9 augusti, 2015 17:56 - Svara

Hej! Fin hemsida ni har. Men en fråga, är det verkligen säkert att använda hela ägget inkl äggvitan? Äggvita som inte värms upp har man alltid fått lära sig att den är farlig pga salmonellarisk mm. Vad säger ni? Hälsningar Jossan

undervarttak 9 augusti, 2015 20:07 - Svara

Hej Josefine

Tack för dina fina ord om vår hemsida!

Vi skulle säga att det är säkert och vi äter råa ägg i fler recept, MEN som du förstår så kan inte vi ge dig några garantier.

Magnus & Jenny

Solveig Enger Andersen 16 augusti, 2015 17:07 - Svara

Hei Britt-Louise.
Jeg har opplevd det samme, at den ble som suppe. Jeg tror det skyldtes at jeg brukte egg rett fra kjøleskapet. Har lest at alt bør ha romtemperatur. Har i dag laget majones; Lot alt stå på benken 2 timer, majonesen ble perfekt. Så prøv igjen!

Solveig

undervarttak 17 augusti, 2015 12:50 - Svara

Tack. Alltid roligt när det blir riktigt bra Solveig!

Magnus & Jenny

Therese Stenman 27 augusti, 2015 11:43 - Svara

Hej på er!
Måste testa detta recept!!!
Tack för en fantastisk hemsida. Ni inspirerar verkligen!
Jag och min sambo har kört Paleo nu in snart 3 veckor och vi mår toppen! Inte det minsta svårt att byta ut skafferiet till en hälsooas! Blir lika lycklig varje dag när jag tänker på hur bra vi behandlar våra kroppar mot innan. Man känner sig lättare (både mentalt och på vågen) och i harmoni med kroppen.
Ett långt inlägg för en kort fråga :) Har ni testat detta recept med smakneutral kokosolja? Vi försöker övergå så mycket som möjligt från växtolja till kokos.
Tack för en fantastisk hemsida med goda recept och bra tips! Keep up the good work!
Vänligen, Therese

undervarttak 6 september, 2015 09:59 - Svara

Hej Therese

Tack snälla för dina fina ord om vår blogg och vad roligt att höra om era fina resultat. Paleo har fantastiska hälsofördelar!

Vi har provat med MCT olja och det fungerar fint, men det kan vara så att magen reagerar kraftigt på detta så var försiktiga första gången ni äter det (kanske måste vänja magen…). Vanlig kokosolja är hårt i temperaturer under 25 grader och det blir inte så bra. Vissa blandar MCT och kokosolja (vi har inte provat).

Lycka till!

Magnus & Jenny

Linda 1 september, 2015 16:54 - Svara

Hej hej,

Jag har jättesvårt att hitta en sån olivilja som ni beskriver, en som är EXTRA mild.
Har ni något tips på ett märke eller en butik som ni kan dela med er av?
Det skulle uppskattas! :-)

Tack på förhand!
Och tack för alla bra recept som ni delar!

Med vänliga hälsningar
Linda

undervarttak 6 september, 2015 09:50 - Svara

Hej Linda

Tack för dina fina ord, vad roligt att du tycker om våra recept!

Vi använder ”Zeta Olivolja Extra Mild”, det ska vara smakklass 2. Bara att fråga personalen i butiken efter hjälp.

Magnus & Jenny

Inger Andreasson 15 september, 2015 13:02 - Svara

Har nu gjort majonäsen för andra gången,men den blir inte god !!!! Den blir så fluffig o fin o är så lätt att göra,men den blir så besk. Använder Zeta extra vergine olivolja.
Jag brukar göra en halv sats men det kan väl inte ha någon betydelse för smaken ?
Oljan har 4 på smakskalan.
Mvh Inger

undervarttak 20 september, 2015 16:39 - Svara

Hej Inger

Man behöver ha en olivolja med smakklass 2. Nej att man gör halv sats är inte av någon betydelse för smaken – det beror på olivoljan. Bra att den blir fluffig och fin i alla fall :)

Magnus & Jenny

Jenny 10 januari, 2016 18:45 - Svara

Hej! Idag gjorde jag er majonäs igen, och jag körde mixerstaven under en längre stund i botten, nästan tills allt var blandat. Majonäsen blev väldigt lös denna gång och jag misstänker att det var mixningen som jag gjorde fel.
Med vänlig hälsning, Jenny

undervarttak 11 januari, 2016 12:34 - Svara

Hej Jenny

Ajdå, hoppas det blir bättre nästa gång. Då fick du en dressing denna gång ;)

Magnus & Jenny

Inger 15 januari, 2016 14:03 - Svara

Tack för bra recept.
Blev fluffig och god.
Majonnäsklick på paleoräkpajen blir lunch idag.

Johan 10 februari, 2016 14:44 - Svara

Hej, och tack för ett bra recept! Efter att ha gjort den besk en gång bytte jag till cocosolja. Det funkade fint!

undervarttak 11 februari, 2016 10:54 - Svara

Hej Johan, vad bra att det även fungerar fint med kokosolja.

Ja man måste använda en extra mild olivolja (smakklass 2), annars blir det beskt.

Magnus & Jenny

Christina 15 mars, 2016 18:54 - Svara

Halloj!
Jag brukar köra med macadamiaolja. Den är dyr, men man slipper det raffinerade. Blir väl lite mer ”lyx”-majjo. Den är även neutral i smaken.

undervarttak 16 mars, 2016 19:07 - Svara

Hej Christina

Tack för ditt tips.

Magnus & Jenny

Gunilla 8 augusti, 2016 22:33 - Svara

Vilken god majonäs. Jag har gjort med olivolja förut, när jag inte hade någon rapsolja. Och den smakade så beskt. Men nu har jag gjort på Zetas med smak 2 och det blev kanon, tack för att ni delar med er.

undervarttak 9 augusti, 2016 09:02 - Svara

Hej Gunilla

Bra att du hittade olivolja med smakklass 2. Tack snälla!

Magnus & Jenny

Linda 17 november, 2016 12:37 - Svara

Hej. Jag använde solrosolja och det blev jättebra.

Linda 17 november, 2016 12:40 - Svara

Glömde skriva att jag använde kokosolja också. Häflten av varje. :D

undervarttak 18 november, 2016 12:16 - Svara

Hej Linda

Vad roligt att höra. Majonnäsen är jättegod och passar till så mycket.

Magnus & Jenny

Sofia 31 januari, 2017 13:23 - Svara

Hej,

Jag testade att göra majonäs på kallpressad sesamolja nu, det gick inte alls… :( Det höll sig flytade och ville inte stelna.

Jag tycker inte att majonäsen blir jätte god på olivolja, rappsolja skall man ju hålla sig undan ifrån och avokado olja kostar ju för mycket för att göra ”vardagsmajonäs” på.

Finns det olja med bra literpris som inte är oliv eller rappsolja? Det borde ju finnas en efterfrågan kan man tycka…

MVH Sofia

undervarttak 31 januari, 2017 23:30 - Svara

Hej Sofia

Det bästa alternativet vi har hittat är ”Extra mild olivolja” (smakklass 2), vi tycker det blir gott. Håller med om att avokadoolja är galet dyr…

Magnus & Jenny

Nathalie 10 februari, 2017 13:37 - Svara

Hej!

Går det att göra hälften så stor sats eller blir det helt knas då?

MVH
Nathalie Forsberg

undervarttak 10 februari, 2017 13:42 - Svara

Hej Nathalie

Det går fint att halvera receptet.

Magnus & Jenny

Michelle 6 juli, 2017 18:36 - Svara

Hej! Underbart recept! Så enkelt och så gott! Det är så skönt att slippa hålla på och droppa olja i en evighet. Jag undrar bara varför inte kallpressad rapsolja är bra? Jag har använt det och det blev jättegott. Tänker att kallpressad rapsolja borde vara nyttigare än raffinerad olivolja?

undervarttak 9 juli, 2017 11:57 - Svara

Tack snälla Michelle, så roligt att höra.

Rapsolja ingår inte i en Paleokost, men vi håller med om att raffinerad olivolja inte är optimalt.

Magnus & Jenny

Margareta thomsen 4 september, 2017 15:22 - Svara

Hej! Låter ni allt bli tjockt innan ni drar staven upp och ner? Maggan

undervarttak 5 september, 2017 16:04 - Svara

Hej Margareta

Nja, vi låter ingredienserna blanda sig något och de blir även lite tjockt då. Sedan drar vi upp och ner stavmixern.

Magnus & Jenny