Ingredienser

Raw Citron och Blåbärstårta

Ger 10-12 bitar

Choklad och nötbotten
15 st dadlar
1 msk smält kokosolja
2 dl mandel
2 msk raw kakao
Dekoration
Efter tycke & smak blåbärspulver
Efter tycke & smak färska blåbär
Efter tycke & smak citronzest
Raw citron och blåbärstårta

Raw Citron och Blåbärstårta

Så här gör du
 

  • Förbered genom att lägga cashewnötterna i blöt, totalt 8 dl, minst 4 timmar före du börjar baka. Går säkert att ha dem liggandes i blöt över natten också, men det är inget vi gjort
  • Häll av vattnet innan du börjar baka!

 
Choklad och nötbotten
 

  • Kärna ur dadlarna och lägg i en matberedare med knivblad
  • Mixa till en kladdig smet
  • Mät upp och tillsätt smält kokosolja, mandel och raw kakao mixa ytterligare tills det går ihop till en deg
  • Klä botten med bakplåtspapper på en springform, för att den lätt ska gå och flytta från formen när den är klar, och tryck ut degen i ett jämt lager på botten
  • Ställ in i frysen

Raw Citron och Blåbärstårta 1

Blåbärsfyllning
 

  • Mät upp och lägg cashewnötterna i en matberedare med knivblad
  • Tillsätt blåbären, kokosmjölken, honungen, äkta vaniljpulver och  smält kokosolja
  • Mixa till en slät smet
  • Ta ut formen med choklad och nötbottnen från frysen
  • Häll över blåbärsfyllningen och se till att den fördelar sig som ett fint lager
  • Ställ tillbaka tårtan i frysen Obs! se till att den står plant

Raw Citron och Blåbärstårta 2

Citronfyllning
 

  • Mät upp och lägg cashewnötterna i en matberedare med knivblad
  • Tillsätt kokosmjölk, honung, zest och saften från citronen och smält kokosolja
  • Mixa till en slät smet
  • Ta ut formen ut frysen (se till att blåbärsfyllningen fått en hård yta)
  • Häll över citronfyllningen och se till att den fördelar sig som ett fint lager
  • Sätt lite folie över formen och ställ tillbaka in i frysen. Obs! se till att den står plant
  • Nu är din tårta klar och kan stå i frysen fram till den dag du ska njuta av den

Raw Citron och Blåbärstårta 3

Om du vill äta tårtan samma dag så låt den stå ca 2 timmar i frysen så att den hinner sätta sig innan du serverar den annars tar du upp den minst två timmar före före servering så den hinner tina.
 
Vid servering pudra över blåbärspulver, lägg på färska blåbär och riv över lite citronzest.
 
Om du tycker om denna härliga tårta kommer du säkert känna samma sak för en underbar Raw Jordgubbstårta eller varför inte en förförisk Raw Chokladtryffeltårta med en touch av lakrits, så goda!
 
Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus Paleorecept Paleo raw rawfood recept sverige
 
PS: vissa av ingredienserna är länkade till webbutiken Bodystore.se

Linda Andersson 26 februari, 2016 09:04 - Svara

Kan man ersätta cashewnötter med något annat till tårtan? Jag reagerar på de flesta nötter med klåda och utslag i mun. Mandel och frön går utmärkt. Det är ofta recept är nötbaserade och det vore roligt att kunna använda något annat i utbyte :-)

undervarttak 29 februari, 2016 12:41 - Svara

Hej Linda

Alltid svårt med allergier, det ställer till problem när man vill göra vissa recept. Det enda tips vi har är om man gör liknande fyllningen i Raw Jordgubbstårta, länk till recept här: http://www.paleoskafferiet.se/raw-jordgubbstarta/

Kanske detta kan vara något.

Magnus & Jenny

Marie 18 mars, 2016 12:58 - Svara

Serveras tårtan kall eller låter ni den stå ute en stund innan?

undervarttak 21 mars, 2016 11:11 - Svara

Hej Marie

Vi plockar fram den ett tag innan den serveras. Alltså inte fryst men kall :)

Magnus & Jenny

Anna 25 mars, 2016 11:08 - Svara

Hej! Jag tänkte göra den idag och servera den imorgon, något som hindrar tror ni?
Glad påsk!
Hälsningar Anna

undervarttak 25 mars, 2016 13:23 - Svara

Hej Anna

Det går toppenbra. Förvara tårtan i frysen och ta upp den någon timme innan den ska serveras.

Stort lycka till!

Magnus & Jenny

Helene 26 mars, 2016 09:47 - Svara

Hej! Har gjort denna tårta o ska bjuda på den till kaffet idag. När man tar fram den ur frysen ska man ställa den i rumstemperatur då eller i kylen fram till servering? Glad påsk! Mvh Helene

undervarttak 26 mars, 2016 10:47 - Svara

Hej Helene

Man ställer tårtan i rumstemperatur. Hoppas nu får en fin kaffestund!

Magnus & Jenny

Catarina 27 mars, 2016 14:50 - Svara

Vad är citronzest för något?

undervarttak 28 mars, 2016 17:34 - Svara

Hej Catarina

Det är rivet skal (det yttersta) från citronen.

Magnus & Jenny

Anneli 8 april, 2016 10:02 - Svara

Tack för receptet, jättegod, tänkte på mandlarna i botten, behöver inte de oxå blötläggas innan?
mvh/anneli

undervarttak 8 april, 2016 14:13 - Svara

Hej Anneli

Vi anser att man alltid bör blötlägga nötter och fröer.

Magnus & Jenny

Sofia 15 april, 2016 20:42 - Svara

Stor risk för att mixern går sönder. Blötlägg alla nötter

undervarttak 15 april, 2016 20:57 - Svara

Hej Sofia, ja nötter är hårda. Man får ta det lite försiktigt. Och precis, man bör alltid blötlägga nötter och fröer.

Magnus & Jenny

Anita 13 april, 2017 18:40 - Svara

Nu ska jag gripa mig an denna läckra kaka/tårta!
Funderar över om det går att ta Mandelmjöl direkt istf mandel som ändå ska malas/hackas??

Anita 13 april, 2017 18:51 - Svara

Nu ska jag gripa mig an denna läckra kaka/tårta!
Funderar över om det går att ta Mandelmjöl direkt istf mandel som ändå ska malas/hackas??

undervarttak 11 maj, 2017 09:34 - Svara

Hej Anita

Det kan fungera, men mängden blir helt annan och konsistensen annorlunda. Du får gärna prova om du önskar.

Magnus & Jenny