
Raw Citron och Blåbärstårta
Så här gör du
- Förbered genom att lägga cashewnötterna i blöt, totalt 8 dl, minst 4 timmar före du börjar baka. Går även att ha dem liggandes i blöt över natten
- Häll av vattnet innan du börjar baka!
- Kärna ur dadlarna och lägg i en matberedare med knivblad
- Mixa till en kladdig smet
- Mät upp och tillsätt smält kokosolja, mandel och raw kakao mixa ytterligare tills det går ihop till en deg
- Klä botten med bakplåtspapper på en springform, för att den lätt ska gå och flytta från formen när den är klar, och tryck ut degen i ett jämt lager på botten
- Ställ in i frysen
Blåbärsfyllning
- Mät upp och lägg cashewnötterna i en matberedare med knivblad
- Tillsätt blåbären, kokosmjölken, honungen, äkta vaniljpulver och smält kokosolja
- Mixa till en slät smet
- Ta ut formen med choklad och nötbottnen från frysen
- Häll över blåbärsfyllningen och se till att den fördelar sig som ett fint lager
- Ställ tillbaka tårtan i frysen Obs! se till att den står plant
Citronfyllning
- Mät upp och lägg cashewnötterna i en matberedare med knivblad
- Tillsätt kokosmjölk, honung, zest och saften från citronen och smält kokosolja
- Mixa till en slät smet
- Ta ut formen ut frysen (se till att blåbärsfyllningen fått en hård yta)
- Häll över citronfyllningen och se till att den fördelar sig som ett fint lager
- Sätt lite folie över formen och ställ tillbaka in i frysen. Obs! se till att den står plant
- Nu är din tårta klar och kan stå i frysen fram till den dag du ska njuta av den
Om du vill äta tårtan samma dag så låt den stå ca 2 timmar i frysen så att den hinner sätta sig innan du serverar den annars tar du upp den minst två timmar före före servering så den hinner tina.
Vid servering pudra över blåbärspulver, lägg på färska blåbär och riv över lite citronzest.
Om du tycker om denna härliga tårta kommer du säkert känna samma sak för en underbar Raw Jordgubbstårta eller varför inte en förförisk Raw Chokladtryffeltårta med en touch av lakrits, så goda!
Paleo så gott och så enkelt!
PS: vissa av ingredienserna är länkade till webbutiken Bodystore, Hemköp och husgeråden är länkade till webbutiken Bagaren & Kocken
Paleorecept Paleo raw rawfood recept sverige
Linda Andersson 26 februari, 2016 09:04 -
Kan man ersätta cashewnötter med något annat till tårtan? Jag reagerar på de flesta nötter med klåda och utslag i mun. Mandel och frön går utmärkt. Det är ofta recept är nötbaserade och det vore roligt att kunna använda något annat i utbyte 🙂
undervarttak 29 februari, 2016 12:41 -
Hej Linda
Alltid svårt med allergier, det ställer till problem när man vill göra vissa recept. Det enda tips vi har är om man gör liknande fyllningen i Raw Jordgubbstårta, länk till recept här: https://www.paleoskafferiet.se/raw-jordgubbstarta/
Kanske detta kan vara något.
Magnus & Jenny
Marie 18 mars, 2016 12:58 -
Serveras tårtan kall eller låter ni den stå ute en stund innan?
undervarttak 21 mars, 2016 11:11 -
Hej Marie
Vi plockar fram den ett tag innan den serveras. Alltså inte fryst men kall 🙂
Magnus & Jenny
Anna 25 mars, 2016 11:08 -
Hej! Jag tänkte göra den idag och servera den imorgon, något som hindrar tror ni?
Glad påsk!
Hälsningar Anna
undervarttak 25 mars, 2016 13:23 -
Hej Anna
Det går toppenbra. Förvara tårtan i frysen och ta upp den någon timme innan den ska serveras.
Stort lycka till!
Magnus & Jenny
Helene 26 mars, 2016 09:47 -
Hej! Har gjort denna tårta o ska bjuda på den till kaffet idag. När man tar fram den ur frysen ska man ställa den i rumstemperatur då eller i kylen fram till servering? Glad påsk! Mvh Helene
undervarttak 26 mars, 2016 10:47 -
Hej Helene
Man ställer tårtan i rumstemperatur. Hoppas nu får en fin kaffestund!
Magnus & Jenny
Catarina 27 mars, 2016 14:50 -
Vad är citronzest för något?
undervarttak 28 mars, 2016 17:34 -
Hej Catarina
Det är rivet skal (det yttersta) från citronen.
Magnus & Jenny
Anneli 8 april, 2016 10:02 -
Tack för receptet, jättegod, tänkte på mandlarna i botten, behöver inte de oxå blötläggas innan?
mvh/anneli
undervarttak 8 april, 2016 14:13 -
Hej Anneli
Vi anser att man alltid bör blötlägga nötter och fröer.
Magnus & Jenny
Sofia 15 april, 2016 20:42 -
Stor risk för att mixern går sönder. Blötlägg alla nötter
undervarttak 15 april, 2016 20:57 -
Hej Sofia, ja nötter är hårda. Man får ta det lite försiktigt. Och precis, man bör alltid blötlägga nötter och fröer.
Magnus & Jenny
Anita 13 april, 2017 18:40 -
Nu ska jag gripa mig an denna läckra kaka/tårta!
Funderar över om det går att ta Mandelmjöl direkt istf mandel som ändå ska malas/hackas??
Anita 13 april, 2017 18:51 -
Nu ska jag gripa mig an denna läckra kaka/tårta!
Funderar över om det går att ta Mandelmjöl direkt istf mandel som ändå ska malas/hackas??
undervarttak 11 maj, 2017 09:34 -
Hej Anita
Det kan fungera, men mängden blir helt annan och konsistensen annorlunda. Du får gärna prova om du önskar.
Magnus & Jenny