Benbuljong

Ingredienser

Benbuljong

För c:a 2 liter

Benbuljong steg 1

3-4 st   
1 msk   
1 msk   
2 liter   
1 st   

*Fyll upp med vatten så att det täcker märgbenen.

Benbuljong steg 2

4-5 st   
3 st   
1 st   
5 st   
0,5 msk   
4 st   
1 st   
0,5 liter   

*Fyll upp med vatten så att det täcker alla ben.

Husgeråd

Benbuljong

Vi använder en Crock-Pot [shoppingcarticon] till detta recept.
 
Så här gör du

Steg 1

  • Lägg märgbenen i grytan och fyll upp med vatten så att benen täcks. Pressa en citron och häll saften i vattnet, lägg i salt och pepparkorn.
  • Låt sjuda försiktigt under c:a 10 timmar.

Benbuljong steg 1

Steg 2

  • Lägg i köttben/benknotor/revben och fyll på med vatten så att alla ben täcks.
  • Skala och dela löken, skala och skiva ner ingefäran, krossa vitlöksklyftorna, hacka persiljan och lägg ner allt i vattnet bland benen.
  • Tillsätt salt och lagerblad.
  • Låt sjuda försiktigt under ytterligare c:a 10 timmar.
  • Stäng av värmen och låt svalna.
  • Sila buljongen.
  • Kyl ner buljongen under (t.ex.) natten – nu kommer fettet att separera och lägga sig som ett lock uppe på buljongen, ta av detta och spara.
  • Sleva upp den ”geléaktiga” buljongen på glasburkar och ställ i kylen.

Benbuljong steg 2

Nu har du underbart fin buljong som kan drickas som den är, användas i soppor, gratänger eller grytor. Buljongen håller i 4 – 5 dagar i kylen, vill du ha längre hållbarhet så frys ner buljongen.
 
Fettet som lägger sig som ett lock över buljongen, när man kylt den första gången, är utmärkt att steka i (även detta går att frysa ner, men det håller sig även betydligt längre i kylen än buljongen).
 
Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus buljong Paleo paleorecept recept Sverige långkok
 
PS: vissa av ingredienserna är länkade till webbutiken Bodystore [shoppingcarticon] och husgeråden är länkade till webbutiken Bagaren & Kocken [shoppingcarticon]