Ingredienser

Gelégodis med jordgubbar

Ger ca 30 stycken

Tillagningstid: 15 minuter*
300 g jordgubbar
1 dl vatten
0,5 dl pressad citron
1 tsk lönnsirap (valfritt)
4 msk gelatinpulver - vi använder Pure Gelatin från nyttoteket

* Tiden det tar för godiset att sätta sig i kylen innan du kan njuta är ej medräknad.

Du behöver:

Pralin- /iskubsformar i silicon alt. en liten form

Nyttigt Gelégodis med jordgubbar

Gelégodis med jordgubbar

Enkelt och gott godis helt utan tillsatser! Detta ljuvliga Gelégodis gjort på jordgubbar smakar underbart gott för både lite och stor.

Jordgubbar

Jordgubbar hör sommaren till och visst är de fantastiskt goda att njuta av precis som de är en varm och härlig sommardag.
 
Man kan också använda jordgubbar i sin matlagning och när man bakar och vi tipsa gärna om goda recept som:

Ett annat gott sätt att njuta av jordgubbar är att göra gelégodis!

Gelégodis på bär och frukt

Det går givetvis också att göra gelégodis med andra bär och frukter än jordgubbar, t.ex. vattenmelon, hallon eller varför inte apelsin. Mängden gelatinpulver i detta recept är till 5 dl vätska.

Så här gör du

  • Rensa och dela jordgubbarna i mindre bitar
  • Lägg ner jordgubbarna i en mixer eller matberedare med knivblad
  • Tillsätt vatten
  • Pressa och tillsätt saften från citron
  • Mixa fint
  • Sila ner i en kastrull, för att ta bort eventuella bitar och kärnor
  • Tillsätt och vispa ner lönnsirap
  • Vispa ner gelatinpulver, lite åt gången
  • Låt koka upp på medelvärme
  • Vispa lite försiktigt då och då
  • Dra bort från spisen när du ser första kokbubblan

Nu är det dax att fylla upp jordgubbsgelén i pralin-/isformar i silicon eller så kan du klär en liten form med bakplåtspapper som du fyller. Om du väljer det sistnämnda får du skära till godisbitar med en kniv efter den stått i kylen och satt sig.

  • Fyll upp de formar du valt med jordgubbsgelén
  • Ställ in i kylen och låt stå i 2 timmar så gelén stelnar/sätter sig
  • Ta ut och lossa från formarna alternativt skär till kuber om du valt en hel form

Enkelt och gott gelégodis gjorda i silikonform

Förvara ditt Gelégodis med jordgubbar i en glasburk i kylen.

Njut av gott Gelégodis gjort på jordgubbar

Paleogodis

Här i Paleoskafferiet hittar du många goda recept på nyttigare alternativ till vanligt godis och vi kan rekommendera:

Tid att njuta!
 
PS: vissa av ingredienserna är länkade till webbutiken Bodystore, Hemköp och husgeråden är länkade till webbutiken Bagaren & Kocken
 
Jenny och Magnus Andersson på Under vårt tak

Paleo glutenfritt mejerifritt utan vitt socker lördagsgodis nyttigt enkelt gott godis recept 

Anna 3 augusti, 2022 21:26 - Svara

Funkar det att byta ut gelatinpulver mot gelatinblad? Isf hur många blad behöver man då? Mvh Anna

undervarttak 5 augusti, 2022 13:12 - Svara

Hej Anna

Ja det bör fungera fint. Vi har dock inte testat själva och vet därmed inte omvandling mellan gelatinpulver och gelatinblad, kanske du finner svaret via Google.

Magnus & Jenny