Ingredienser

Rostade märgben

För 4 personer

Tillagningstid:

25 minuter

4-6 st märgben
3 st vitlöksklyfftor
Efter tycke & smak havssalt
Efter tycke & smak ghee
Rostade märgben med vitlök och havssalt

Rostade märgben med vitlök och havssalt

Rostade märgben är verkligen superfood för din kropp! Proppade med nyttigheter som kollagen, vitaminer, mineraler, antioxidanter och olika antiinflammatoriska ämnen gör det så mycket gott för kroppen.
 
Många tänker kanske att märgben är något som enbart används när man kokar härlig Benbuljong. Men att rosta dem ger en koncentrerad och härlig smak, här med vitlök och havssalt.
 
Gör även ett besök och läs mer om våra tankar kring receptet Rostade märgben på bloggen.

Så här gör du

  • Sätt ugnen på 200 grader
  • Lägg märgbenen med snittsidan uppåt i en ugnssäker form eller på en plåt

Annons för kokböckerna Ren och naturlig mat och Nyttigare gott

  • Strö lite havssalt över hålet där märgen sitter
  • Pressa en halv vitlöksklyfta över varje märgben
  • Lägg till sist på en liten klick ghee

Märgben redo för att rostas i ugnen

  • Rosta mitt i ugnen i 15-20 minuter tills märgen börjar släppa från benet

Nu är dina Rostade märgben klara att avnjutas!
 
De märgben som eventuellt blir över tar du bara och gräver ut märgen ur och förvarar i en tätsluten burk i kylen. Sedan kan du med fördel blanda ner lite märg i förslagsvis köttfärssåsen, köttgrytan eller omeletten.
 
Superfood för hela kroppen!

Rostade märgben

Tips! Att servera rostade märgben som en liten förrätt eller tillbehör på tallriken när man har vänner på besök ger garanterat ett spännande och nyfiket samtal runt bordet.
 
Tid att njuta!
 
PS: vissa av ingredienserna är länkade till webbutiken Bodystore, Hemköp och husgeråden är länkade till webbutiken Bagaren & Kocken
 
Signaturbild på Jenny & Magnus

 Paleo nyttigt nyttig mat hälsa måbra ibs aip maghälsa mage tarm Sverige hälsosamt läkande kost under vårt tak

Sara Sundin 27 november, 2020 17:59 - Svara

Detta är ju så vansinnigt gott! Å helt oväntat 😅 kunde jag vel aldrig tro att jag skulle vräka i mig märgben som godis 😅

undervarttak 30 november, 2020 18:08 - Svara

Så fantastiskt kul att höra Sara, tack snälla för dina fina ord om receptet!

Magnus & Jenny

Birgitta Swahn 23 oktober, 2021 14:38 - Svara

För 80 år sedan när jag var barn, lagade pappa (norrlänning) märgben.Märgen breddes ut på hårt knäckebröd och saltades. och vad jag njöt. I går hittade jag märgben i affären och i dag ditt recept. Tack, för jag fick aldrig veta hur han gjorde, men nu vet jag, En gammal tant som är 13 å räkna bakåt från 100.

undervarttak 24 oktober, 2021 23:51 - Svara

Hej Birgitta

Tack snälla för ditt fina meddelande och så glada vi blir att just du funnit vårt recept på märgben!

Magnus & Jenny