Paleoskafferiet

Stekt lever

undervarttak ,

Author: undervarttak

Ingredienser

Stekt lever

Receptet är för 4 personer

500g kalvlever
Efter tycke & smak havssalt/himalayasalt
Efter tycke & smak svartpeppar
Efter tycke & smak paprika pulver

Ghee, animaliskt fett eller kokosolja att steka i.

Vid AIP, uteslut paprikapulver.

Stekt lever

Så här gör du
 

  • Lägg levern i kallt vatten i ca 15 minuter, för att skölja/dra ut överflödigt blod
  • Ta upp levern och torka av lätt med lite hushållspapper
  • Skär levern i ca 1 cm tjocka skivor
  • Krydda skivorna med havssalt/himalayasalt, svartpeppar och lite paprikapulver
  • Stek i 5-6 minuter på varje sida i t.ex. ghee tills levern är genomstekt
  • Kontrollera genom att skära ett snitt och se så att den inte är blodig i mitten
  • Nu är levern klar att servera!

Stekt lever 1

Ät och Njut tillsammans med ugnsrostade rotfrukter, Paleoskafferiets lingonsylt och en enkel sallad.
 
Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus
 
PS: vissa av ingredienserna är länkade till webbutiken Bodystore.se

Sten R 19 mars, 2015 09:16 - Svara

Hej!
Jag har som ni fått prova mig fram i vuxen ålder om hur man tillagar lever på bästa sätt.
Annars var ju matminnena avseende lever rätt växlande under uppväxten.

Så till ert recept. Jag är med så långt som till stektiden. Har ni provat med att inte genomsteka levern helt?
Ju längre man steker desto närmare skosula blir det.

undervarttak 22 mars, 2015 16:11 - Svara

Hej Sten

Ja alla har vi olika upplevelser av inälvsmat 🙂

Vår lever blev väldigt fin och inte seg alls, vi hade en väldigt fin bit och smaken var underbar!

Magnus & Jenny

Gäst 24 mars, 2015 18:39 - Svara

Mitt minne av lever är gott sen barnsben. Lever, gräddsås, “potatis”, saltgurka och lingon. I mitt vuxna LCHF-liv, 10 år, har jag tillagat lever då och då. Helst kalvlever. Även kycklinglever är ok och då gärna med bacon. Jättegott utan potatis, men med t ex blomkålsmos alternativt broccolimos eller bara diverse grönsaker.

MEN att lägga i vatten har jag aldrig gjort! Jag brukar använda mjölk! Jag undrar varför?

Det fanns dock ett antal år med galna kosjukan – då blev det ingen inälvsmat och inga märgben till köttsoppan, knappt nötkött.

Karin 28 september, 2016 11:14 - Svara

Mjölken är till för att “slipa av” den starkaste leversmaken. Troligen för att göra den mer barnvänlig. Har aldrig gjort det i vuxen ålder, det är den smaken jag gillar.
Beställde lever på resaurang i Österrike och den serverades mer brynt än genomstekt. Mkt gott!

undervarttak 29 september, 2016 14:38 - Svara

Hej Karin

Tack för ditt tips/info.

Magnus & Jenny

Monica 5 maj, 2018 08:33 - Svara

Hej, älskar smaken av nötlever och kycklinglever. Har aldrig lagt i mjölk eller vatten. Är det för att göra leversmaken mildare eller har att lägga den i kallt vatten ett annat syfte?
Tack! ☺

undervarttak 10 maj, 2018 09:03 - Svara

Hej Monica

Ja visst är lever fantastiskt! När man lägger i blöt så drar man ut lite blod, det är därför vi gör det – kanske även finns andra effekter.

Magnus & Jenny