Ingredienser

Paleolingonsylt

För 1 liten burk

225 gram lingon
1 st äpple (av sötare sort)
3 msk vatten

Man kan självklart avända köpta kravmärkta frysta lingon.

Man kan (om man önskar) använda 2 msk kokossocker istället för ett äpple. Då utesluter man äpplet och vattnet och kokar helt enkelt ihop lingonen tillsammans med kokossockret.

Paleolingonsylt

Enkel och jättegod lingonsylt på helt naturliga råvaror!
 
Perfekt att göra en omgång närhelst man önskar – det går snabbt och är gott.

Så här gör du

  • Skala, kärna ur och dela äpplet i små bitar
  • Lägg bitarna i en liten kastrull
  • Häll på vattnet och låt det koka upp
  • Koka äppelbitarna tills de blivit mjuka och mosa dem sedan till mos
  • Häll i lingonen
  • Blanda äppelmoset och lingonen
  • Låt lingonen och äppelmoset koka ihop tills det tjocknar (ca 10 minuter)
  • Dra bort från spisen och kyl lingonsylten före servering

Paleolingonsylt
Njut av god och hemmagjord Paleolingonsylt!
 
Paleo så gott och så enkelt!
 
PS: vissa av ingredienserna är länkade till webbutiken Hemköp och husgeråden är länkade till webbutiken Bagaren & Kocken
 
Signaturbild på Jenny & Magnus

Paleo paleorecept recept Sverige paleoblogg lingon lingonsylt

Erica 2 september, 2014 18:58 - Svara

Hejsan! Undrar hur länge ni beräknar att lingonsylten är hållbar?

undervarttak 4 september, 2014 10:43 - Svara

Hej Erica

Den håller säkert en vecka i kylskåp, problemet här hemma är att den tar slut för fort…

Magnus & Jenny

undervarttak 18 september, 2014 18:32 - Svara

Härligt Lina! Underbart med ren och naturlig mat!

Magnus & Jenny

Sussi 27 april, 2016 22:09 - Svara

Är nybörjare med paleo. Vill gärna göra denna lingonsylt. Men undrar detta med kokossocker, höjer den blodsockret? Är det kanske bättre med sötströ eller liknande om man vill ha lite sötma i den? Försöker bli av med sötsug, och därför utesluter socker.

undervarttak 28 april, 2016 19:54 - Svara

Hej Sussi

Ja kokossocker höjer blodsockret (som all annan sötning – även sötströ). Vi använder äpple i receptet och det är bättre med tanke på din fråga – MEN självklart går det att utesluta “sötning” och enbart koka lingonen, blir lite surt men väldigt gott 🙂

Magnus & Jenny

Sturek 30 januari, 2017 14:18 - Svara

Hej Jenny&Magnus, om man väljer bort gris och bacon, vad förslår ni i stället i såfall?

Anders 4 januari, 2021 16:08 - Svara

Hej, jag råkade hamna här på er sida då jag sökte efter AIP kålpudding. Vet att detta är en ganska gammal tråd men kunde inte låta bli att kommentera på sötströ. Sötströ höjer INTE blodsockret. Det finns säkert andra saker med det som inte är bra för hälsan men blodsockret påverkas inte. Har en dotter med diabetes och ibland använder vi sötströ och liknande just för att blodsockret inte ska påverkas.

Mvh Anders

undervarttak 4 januari, 2021 16:40 - Svara

Tack för din input Anders.

Magnus & Jenny

Carina Dahl 9 december, 2021 11:11 - Svara

Är så bra med era recept för de är ju bra att fantisera vidare på i köket. Gjorde först Lingonsylten och använde kokossocker men tyckte den fick ett uns beska.
Idag blandade jag bara hallon, blåbär och rivet äpple och fick en jättegod sylt att ha till pannkakor etc.
Jag använder era kokböcker som bas, sen hittar jag egna vägar. Tack.

undervarttak 15 december, 2021 14:02 - Svara

Så fantastiskt fint att höra Carina, tack!

Och vilket fint tips med din sylt.

Magnus & Jenny

Ylva 6 mars, 2022 11:24 - Svara

Jag gör alltid äppelmos med bara äpplen, fryser in i småförpackningar och kan sedan använda som sötning i allt möjligt. Till detta till exempel. Tack för det ni gör!

undervarttak 6 mars, 2022 11:38 - Svara

Hej Ylva

Låter fantastiskt fint och gott, bra tips!

Och tack snälla för dina fina ord.

Magnus & Jenny