Paleoskafferiet

Fänkålsgratäng

undervarttak ,

Author: undervarttak

Ingredienser

Fänkålsgratäng

För 4 personer

500 gram fänkål
200 gram purjolök
10 st soltorkade tomater
1 st vitlöksklyfta
Efter tycke & smak persilja
Efter tycke & smak grovmalen svartpeppar
Efter tycke & smak havssalt/himalayasalt
3 dl kokosmjölk

Använd animaliskt fett, ghee eller kokosolja att bryna i.

Vid AIP, uteslut soltorkade tomater.

Fänkålsgratäng

Fänkålsgratäng

Så här gör du
 

  • Sätt ugnen på 200 grader
  • Skölj och skär purjolöken i ca 1 cm breda slantar
  • Klicka lite kokosolja i en gryta och bryn purjolöken lätt
  • Strimla Fänkålen och de soltorkade tomaterna
  • Rör ner fänkålen och de soltorkade tomaterna med purjolöken
  • Skala och pressa ner vitlöksklyftan
  • Smaka av med lite pepparmix, salt och persilja
  • Rör om och låt allt bryna ihop några minuter
  • Häll på kokosmjölken och låt koka sakta i ca 5 minuter
  • Häll Blandningen i en ugnssäker form och grädda mitt i ugnen i 20 minuter
  • Låt gratängen stå och vila några minuter innan du serverar

Fänkålsgratäng 3

Fänkålsgratäng 2

Ät och Njut av god och naturlig mat, en härlig Fänkålsgratäng.
 
Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus Paleo paleorecept recept paleoblogg Sverige gratäng fänkål färnkål färnkålsgratäng
 
PS: vissa av ingredienserna är länkade till webbutiken Bodystore.se

Johanna 19 augusti, 2015 10:15 - Svara

Hej
Undrar ifall ni vet om man kan utesluta tomaterna helt? Alternativt om ni har nåt tips vad man skulle kunna byta ut de mot? / Johanna

undervarttak 19 augusti, 2015 12:09 - Svara

Hej Johanna

Det går bra att utesluta tomaterna, dock kommer smaken på den färdiga gratängen att förändras.

Magnus & Jenny

Lena 21 september, 2015 23:22 - Svara

Jag tog med en röd paprika istf soltorkade tomater. Gratängen var supergod men jag vet förstås inte hur den skulle ha smakat med tomaterna. Nästa gång ( ja så klart det blir en sån) kommer jag ha med chilli också

undervarttak 29 september, 2015 10:04 - Svara

Hej Lena

Härligt när man kan ”ta vad man har”, misstänker att det var toppengott!

Magnus & Jenny

Kattizzz 6 januari, 2016 21:18 - Svara

Detta är en av mina favoritgratänger. Idag tog jag dock curry dijonsenap färsk gurkmeja chili istället för de solltorkade tomaterna då jag glömde köpa sådana

undervarttak 11 januari, 2016 12:30 - Svara

Härligt när man kan variera recepten Katrinka. Tack!

Magnus & Jenny

Maria 5 april, 2016 20:59 - Svara

Från början var jag skeptisk till detta recept med fänkål i, men oj så gott det blev!! God smak och krämig :)

undervarttak 6 april, 2016 10:23 - Svara

Vad härligt att höra Maria!

Magnus & Jenny

Maria 15 april, 2016 18:19 - Svara

Åååh så gott! Älskar ju krämiga gratänger så denna var perfekt, och kan ju utökas med andra gottigheter i det oändliga mums:)

undervarttak 15 april, 2016 20:52 - Svara

Tack snälla Maria, vad roligt att höra.

Magnus & Jenny

Laila Braun 3 juni, 2016 17:11 - Svara

Helt otroligt!

Det tog mig 56år att våga släppa in fänkål i min kost och det här receptet är orsaken.
Ska verkligen ge paleo en chans, vem kan motstå dessa goda rätter.
Tack för att ni tagit mig till en värld med ren o pur njutning.

undervarttak 7 juni, 2016 18:03 - Svara

Tack snälla Laila för din fina kommentar, och vad roligt att det var just vår gratäng som fick dig att testa Fänkål!

Magnus & Jenny