Semmelrulltårta

Semmelrulltårta

Ingredienser

Semmelrulltårta

Ger 1 rulltårta, 8-10 bitar

Baktid:

35 minuter

4 st   
4 msk   
1 dl   
2 msk   
1 msk   
2 tsk   
1 tsk   
1 nypa   

Att vända upp kakan på

Vi använde en bakplåt/stekplåt med måttet 25x34 cm

Husgeråd

Allergiinformation: Receptet innehåller ägg och mandel.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore, Hemköp och Bagaren & Kocken.

Semmelrulltårta

Älskar du semlor? Då är denna ljuvligt goda Semmelrulltårta ett recept för dig!

Med sin förföriskt goda smak av kardemumma och mandel blir denna härliga Semmelrulltårta snabbt en favorit som bara smakar bara mer.

Naturligt glutenfria och mejerifria

Inom Paleo så utesluter man bl.a. spannmål och mejerier i kosten och försöker undvika tillsatser i den mån som det går.

Vi använder heller inga färdiga glutenfria mjölmixer som finns att köpa i butik utan alla vår recept är helt naturligt fria från gluten men också mejerier.

Detta är till stor glädje för alla som vill äta enligt Paleo men även för alla som vill undvika eller inte tål gluten, laktos och mjölkprotein.

Semmeltårta eller semmelbakelse

Denna Semmelrulltårta kan man servera både som en hel tårta eller skära i skivor och servera som små semmelbakelser. Den är också god att äta precis som den är helt utan kokosgrädde.

Baka och njut av denna ljuvliga Semmelrulltårta!

Så här gör du

  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Klä en bakplåt med bakplåtspapper
  • Smöra bakplåtspappret med lite ghee alt. kokosolja
  • Knäck ner äggen i bunke
  • Tillsätt kokossockret
  • Vispa samman några minuter tills det blir pösigt
  • Mät upp och blanda samman de torra ingredienserna i en skål
  • Vänd försiktigt ner blandningen i äggsmeten, med hjälp av en slickepott, tills allt blandat sig väl.
  • Häll ut smeten på bakplåten med bakplåtspappret
  • Fördela smeten över plåten
  • Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter

Medan kakan står i ugnen

  • Ta fram ett nytt bakplåtspapper och lägg på bänken
  • Pudra lite tapiokamjöl över ytan och strö över 1/2 tsk med mortlade kardemummakärnor

När kakan är klar

  • Kolla med en provsticka så kakan känns torr innan du tar ut den.
  • Låt kakan svalna någon minut på bakplåten och vänd sedan upp den på bakplåtspappret som du förberett med tapiokamjöl och mortlade kardemummakärnor
  • Dra bort det övre bakplåtspappret, som kakan gräddats på och låt kakan svalna helt

Gör fyllningen

  • Mät upp och rör samman ingredienserna till fyllningen i en skål till en bredbar smet

Montering

  • Bred ut fyllningen i ett jämnt lager över kakan
  • Rulla ihop kakan till en rulle, ta hjälp av bakplåtspappret som den ligger på
  • Rulla från kortända till kortända
  • När du fått en rulle, placera den på ett fat med skarven nedåt och låt den vila en stund innan du serverar den

Tips! Semmelrulltårtan går bra att göra dagen innan man ska avnjuta den om man önskar.

Vi tog lite folie över och lät den stå i rumstemperatur över natten innan vi åt den men du kan givetvis äta den samma dag också.

Vid servering

  • Vispa upp lite kokosgrädde och bred antingen på toppen av hela rulltårtan (om du vill servera den som en tårta) eller skär i bitar och servera kokosgrädden till som en liten bakelse
  • Strö lite rostade mandelflan på toppen

Ät och njut!

Glutenfri semmelrulltårta

Recept på semlor

Vi älskar semlor här hemma under vårt tak och i vår receptbank Paleoskafferiet hittar du flera goda recept på semlor och vi kan varmt rekommendera:

Tid att njuta!

PS: vissa av ingredienserna är länkade till webbutiken Bodystore, Hemköp och husgeråden är länkade till webbutiken Bagaren & Kocken

Jenny och Magnus Andersson på Under vårt tak