Paleoskafferiet

Ghee

undervarttak ,

Author: undervarttak

Ingredienser

Ghee

Ger ca 1,8 liter

Tillagningstid:

6 timmar

Husgeråd
Crock-Pot (långtidskokare)
Tratt
Flergångsfilter
Tätslutande glasburkar
Soppslev

Ghee

Ghee, klarifierat smör, smör olja, det handlar om en och samma sak – smör utan mjölkprotein. Du gör enkelt ditt eget Ghee, antingen i en Crock-Pot (långtidskokare) som i receptet här nedan men man kan även göra det i en kastrull på spisen eller vattenbad i ugnen.

Receptet innehåller köplänkar.

Ghee är fantastiskt att steka i eller använda när du bakar eller lagar mat.

Köp Crock Pot

Så här gör du

  • Lägg ner smöret i din Crock-Pot

ghee 6 2

  • Sätt Crock-Poten på low i 6 timmar
  • Smöret har nu siktat sig och mjölkproteinet har lagt sig på botten
  • På ytan har det bildats ett skum
  • Stäng av din Crock-Pot
  • Ta fram Glasburkarna, tratten och flergånsfiltret
  • Ta bort skummet på ytan med hjälp av en sked

ghee 5 2

  • Ös upp ditt ghee med hjälp av en soppslev och filtrera ner i burk genom flergångsfiltret som du placerat i tratten

ghee 4 2

  • Ös försiktigt så du inte rör upp mjölkproteinet som ligger på botten

ghee 3 2

  • När du är klar så ställ dina burkar med ghee åt sidan och låt svalna innan du ställer in dem i kylskåpet

ghee 1 2

Nu är det bara att använda och njuta av fantastiskt ghee!

Ghee är ett av alla de fetter som vi använder i vår matlagning och när vi bakar, andra fetter är kokosolja, olivolja, avokadoolja, MCT-olja och animaliskt fett (vilket t.ex. kan vara det som bildas när man gör benbuljong).

Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus Paleo paleorecept paleotips sverige nyttigmat naturligmat recept mat inspiration matglädje nyttigt paleoblogg matblogg

Mari 26 november, 2018 12:28 - Svara

Hej! Vad använder ni för flergångsfilter?

undervarttak 26 november, 2018 12:33 - Svara

Hej

Vi har köpt ett flergångsfilter som egentligen är till kaffekokning, fungerar fint och finns i helt vanliga matbutiker.

Magnus & Jenny

Katarina 9 april, 2019 13:45 - Svara

Ghee kan man väl förvara i rumstemp? Funkar det med engångskaffefilter? Satte på crock potten nu men kom på att vi inte har något flergångsfilter.

undervarttak 13 april, 2019 11:15 - Svara

Hej Katarina!

Ja, man kan förvara ghee i rumstemperatur men vi brukar förvara vår i kylskåpet. Vi har enbart använt oss av flergångsfilter så vi kan inte svara på hur det fungerar med engångsfilter.

/Jenny & Magnus

Zanna 11 april, 2019 10:10 - Svara

Hej, har ni locket på crock-poten under tillagningstiden?

undervarttak 13 april, 2019 11:03 - Svara

Hej Zanna!

Ja, man har locket på under hela tillagningstiden.

/Jenny & Magnus

Monica 16 maj, 2019 14:36 - Svara

Jag vill bara fråga om mängden smör, är det verkligen 2 kg i receptet? Två paket är ju bara 2×500 g, alltså 1 kg.
Tack för en trevlig blogg!

undervarttak 24 maj, 2019 14:47 - Svara

Hej Monica och tack för dina fina ord om vår blogg.

Stämmer fint att det är 2 kg smör i receptet.

Magnus & Jenny