Paleoskafferiet

Ghee

undervarttak ,

Author: undervarttak

Ingredienser

Ghee

Ger ca 1,8 liter

Tillagningstid:

6 timmar

Husgeråd
Crock-Pot (långtidskokare)
Tratt
Flergångsfilter
Tätslutande glasburkar
Soppslev

Ghee

Ghee, klarifierat smör, smör olja, det handlar om en och samma sak – smör utan mjölkprotein. Du gör enkelt ditt eget Ghee, antingen i en Crock-Pot (långtidskokare) som i receptet här nedan men man kan även göra det i en kastrull på spisen eller vattenbad i ugnen.

Receptet innehåller köplänkar.

Ghee är fantastiskt att steka i eller använda när du bakar eller lagar mat.

Köp Crock Pot

Så här gör du

  • Lägg ner smöret i din Crock-Pot

ghee 6 2

  • Sätt Crock-Poten på low i 6 timmar
  • Smöret har nu siktat sig och mjölkproteinet har lagt sig på botten
  • På ytan har det bildats ett skum
  • Stäng av din Crock-Pot
  • Ta fram Glasburkarna, tratten och flergånsfiltret
  • Ta bort skummet på ytan med hjälp av en sked

ghee 5 2

  • Ös upp ditt ghee med hjälp av en soppslev och filtrera ner i burk genom flergångsfiltret som du placerat i tratten

ghee 4 2

  • Ös försiktigt så du inte rör upp mjölkproteinet som ligger på botten

ghee 3 2

  • När du är klar så ställ dina burkar med ghee åt sidan och låt svalna innan du ställer in dem i kylskåpet

ghee 1 2

Nu är det bara att använda och njuta av fantastiskt ghee!

Ghee är ett av alla de fetter som vi använder i vår matlagning och när vi bakar, andra fetter är kokosolja, olivolja, avokadoolja, MCT-olja och animaliskt fett (vilket t.ex. kan vara det som bildas när man gör benbuljong).

Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus Paleo paleorecept paleotips sverige nyttigmat naturligmat recept mat inspiration matglädje nyttigt paleoblogg matblogg

Mari 26 november, 2018 12:28 - Svara

Hej! Vad använder ni för flergångsfilter?

undervarttak 26 november, 2018 12:33 - Svara

Hej

Vi har köpt ett flergångsfilter som egentligen är till kaffekokning, fungerar fint och finns i helt vanliga matbutiker.

Magnus & Jenny

Katarina 9 april, 2019 13:45 - Svara

Ghee kan man väl förvara i rumstemp? Funkar det med engångskaffefilter? Satte på crock potten nu men kom på att vi inte har något flergångsfilter.

undervarttak 13 april, 2019 11:15 - Svara

Hej Katarina!

Ja, man kan förvara ghee i rumstemperatur men vi brukar förvara vår i kylskåpet. Vi har enbart använt oss av flergångsfilter så vi kan inte svara på hur det fungerar med engångsfilter.

/Jenny & Magnus

Zanna 11 april, 2019 10:10 - Svara

Hej, har ni locket på crock-poten under tillagningstiden?

undervarttak 13 april, 2019 11:03 - Svara

Hej Zanna!

Ja, man har locket på under hela tillagningstiden.

/Jenny & Magnus

Monica 16 maj, 2019 14:36 - Svara

Jag vill bara fråga om mängden smör, är det verkligen 2 kg i receptet? Två paket är ju bara 2×500 g, alltså 1 kg.
Tack för en trevlig blogg!

undervarttak 24 maj, 2019 14:47 - Svara

Hej Monica och tack för dina fina ord om vår blogg.

Stämmer fint att det är 2 kg smör i receptet.

Magnus & Jenny

Monica 24 september, 2019 13:19 - Svara

Gjorde Ghee för första gången nu i helgen. Följde ert recept och i Crock-Pot. Det blev lite grynigt men smaken är det inget fel på. Ska det vara grynigt? Har aldrig använt ghee?

undervarttak 2 oktober, 2019 19:49 - Svara

Hej Monica

Så roligt att du provat göra Ghee! Nej Ghee ska inte vara grynig. Väldigt svårt dock för oss att svara på vad som kan vara fel.

Magnus & Jenny

Lina 7 november, 2019 23:36 - Svara

Hej!

Jag vill gärna testa att göra ghee men vilken typ av smör använder ni?
Helst vill man kanske ha ekologiskt och osaltat men det är svårt att hitta i affärerna. Tack för inspiration!

undervarttak 11 november, 2019 13:20 - Svara

Hej Lina

Så roligt att du vill prova att gör Ghee!

Vi håller med, ekologiskt osaltat smör är väldigt svårt att hitta. Vi använder ekologiskt saltat smör, dock så tror vi att det mesta av saltet sjunker till botten i processen och hamnar därmed inte i det färdiga resultatet.

Magnus & Jenny