Kycklingwok från Paleoskafferiet

Kycklingwok

Denna Kycklingwok är fantastik! Enkel att laga och fylld med härliga smaker.

Wok till middag förr och nu

På 90-talet så lagade vi ofta någon god wok till middag men sedan dess har det lite kommit av sig och det har blivit annan mat som varit i fokus.

 

Detta var långt innan vi började med Paleo och det var smidigt att köpa någon färdig wokmix i frysdisken och någon tillhörande sås, vars innehåll vi knappt vågar tänka på men som vi då tyckte smakade fantastiskt.

 

Men kan man göra en wok helt Paleo utan gluten, mejerier, vitt socker och konstiga tillsatser?

 

Svaret är JA! Visst kan man det och denna ljuvliga Kycklingwok fyller alla våra önskningar!

Coconut Aminos

Soja är något som man ofta använder när man wokar. Detta är dock inget vi använder nu när vi äter enligt Paleo på grund av att soja är gjord på sojabönor. Samt att det ofta framställs med hjälp av vete eller majsmjöl, vilket ingetdera ingår i en Paleokost.

 

Idag använder vi Coconut Aminos istället för soja när vi wokar eller vill få fram smaken som soja ger. Coconut Aminos framställs från nektarn/saven från kokosblomman.

 

 

Gör gärna ett besök på vår Blogg och läs vår artikel om Coconut Aminos för mycket mer information, tips och annat matnyttigt.

Coconut Aminos - Renée Voltaire

Så plocka nu fram din wokpanna och njut av en god kycklingwok till middag!

Så här gör du

  • Skär kycklingfilén i mindre bitar på ca 2×2 cm
  • Lägg kycklingen i en bunke
  • Blanda samman ingredienserna till marinaden
  • Häll marinaden över kycklingen
  • Rör om så att det blandar sig och att alla bitar får marinad på sig

Kyckling i marinad till kycklingwok

  • Ställ in kycklingen i kylen medans du förbereder grönsakerna
  • Skala och skär moroten i sneda slantar, ca 0,5 cm tjocka
  • Dela och kärna ur paprikan
  • Skär i tunnare strimlor
  • Skala och skiva vitlöksklyftorna tunt
  • Kärna ur och skiva chilin
  • kala och hacka ingefäran fint
  • Skiva salladslöken

OBS! Ställ undan lite av det grönaste på salladslöken för garnera vid servering

Uppskurna grönsaker redo för wok

  • Skölj av citronen och riv zest
  • Blanda samman ingredienserna till woksåsen i skål och ställ åt sidan
  • Ta ut kycklingen från kylen
  • Ta fram en stekpanna och klicka i lite ghee
  • När pannan är varm så lägg ner kycklingbitarna
  • Fördela till ett lager i pannan
  • Stek i 3 minuter innan du vänder på bitarna, de har då fått lite färg
  • Vänd på kycklingbitarna och stek ytterligare 2-3 minuter tills bitarna är genomstekta
  • Lägg över kycklingen på ett fat och täck så det håller sig varmt

Nu är det dax att woka!

  • Ta fram en wokpanna eller stekpanna med höga kanter
  • Sätt på spisen på relativt hög värme, vi använde 6-7 i en gradskala på 1-9
  • När pannan är varm tillsätt olivolja i pannan
  • Häll ner morötterna och paprikan
  • Woka samman i ca 3 minuter
  • Tillsätt vitlök, chili och ingefäran ner i pannan med någon nypa havssalt och stek med helt kort, ha koll så att kryddorna inte bränns
  • Tillsätt salladslök, babyspenat, citronzest och svartpeppar
  • Woka ihop någon minut tills babyspenaten mjuknat
  • Tillsätt den stekta kycklingen
  • Rör om helt kort i woksåsen och häll i denna också
  • Rör ihop tills det blandat sig med woken
  • Vänd ner cashewnötterna

Strö den sparade gröna salladslöken över din kycklingwok och servera!

Kycklingwok redo att avnjutas

Goda recept med kyckling

Det här med kyckling är ofta en het fråga i olika medier både när det gäller djurhållning och kvalitet. När vi lagar kyckling använder vi oss av ekologisk och kravmärkt Reko kyckling.

 

Vill du ta del av fler goda recept på kyckling så kan vi tipsa om följande recept från vår receptbank Paleoskafferiet.

Tid att njuta!

 

PS: vissa av ingredienserna är länkade till webbutiken Gröna gårdar, Bodystore, Apohem, Hemköp och husgeråden är länkade till webbutiken Bagaren & Kocken

 

Jenny och Magnus Andersson på Under vårt tak

Paleo mat kost inspiration nyttig glutenfritt mejerifritt middagstips