Ingredienser

Räktårta

Ger 8-10 bitar

Tillagningstid:

45 minuter*

Gelatinblandning
1,5 msk vatten
1,5 tsk gelatinpulver**

*De 4 timmar den behöver i kylen för att sätta sig är inte medräknad samt tiden för granering

**Vi använde Pure Gelatin från Nyttoteket

Räktårta

Räktårta

Gör det extra festligt med denna krämigt goda Räktårta! Med sin goda fröbotten, krämiga fyllning och lyxiga topping blir denna tårtan garanterat en succé.

Tårtor fyllda med läckerheter från havet

Räkor och skaldjur överlag samt andra läckerheter från havet förknippas oftast med den där extra festliga och lyxiga känslan.
 
Här i Sverige är vi som tokiga våra räktårtor, laxtårtor och silltårtor, särskilt vid olika högtider som Påsk, Midsommar och Nyår.

Fröbotten istället för kavring

Det vanligaste är att man i dessa goda tårtor, med fyllningar från havet, har en botten som är gjord på kavring.
 
Inom Paleo utesluter vi spannmål i kosten så den traditionella kavringen går bort men vi har sett och låtit oss inspireras av olika recept där man gjort en botten på fröer istället för kavring.
 
Genom att använda klassiska brödkryddor för att förhöja smaken får vår fröbotten den där extra god smaken som man vill ha i dessa härliga tårtor.

Kokosyoghurt 

För att få den krämiga och goda fyllningen har vi använt oss av kokosyoghurt istället för de klassiska mejerier som man brukar använda i dessa tårtor.
 
Men smakar det inte kokos kanske du undrar nu och svaret är nej. Eftersom vi använder citron tillsammans med kokosyoghurten så neutraliserar detta nästan helt smaken av kokos.

Blindtest

För att vara extra säkra på att smaken av kokos inte känns av så lät vi några vänner smaka, som inte är så vana vid smaken av kokos som vi, utan att berätta var Räktårtan innehöll.
 
De blev överraskade av att den innehöll kokosyoghurt då de inte alls kände smaken av kokos.
 
Låt dig inspireras av detta goda recept och njut av en god Räktårta!

Så här gör du

  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på springformen
  • Smält ghee
  • Mixa sesamfrön, linfrön, pumpakärnor och solroskärnor i en matberedare med knivblad till ett grovt mjöl
  • Tillsätt psyllium, brödkrydda, havssalt och mixa lite till
  • Tillsätt smält ghee och ägget och mixa till en smulig deg
  • Tryck ut smuldegen till ett jämnt lager i botten på springformen
  • Grädda mitt i ugnen i 10 minuter
  • Ta ut och låt svalna
Gör fyllningen
  • Skala räkorna
  • Skala och hacka rödlöken fint
  • Strimla och hacka salladslöken fint, vi använde det gröna på salladslöken
  • Mät upp kokosyoghurten och häll ner i en bunke
  • Tillsätt den hackade rödlöken och salladslöken
  • Hacka och tillsätt dillen
  • Riv zest från citronen
  • Tillsätt zest och pressad citronsaft
  • Blanda samman
  • Hacka de skalade räkorna grovt och vänd ner
  • Smaka av med havssalt och nymald svartpeppar
  • Mät upp vattnet till gelantinpulvret i en skål
  • Tillsätt gelantinpulvret i vattnet
  • Låt svälla några minuter
  • Ställ ner skålen med gelatinet i ett varmt vattenbad så att gelatinet smälter
  • När gelatinet smält lyft upp skålen från vattenbadet och låt svalna
  • Bland ner det smälta gelatinet med räkröran i bunken, se till att det blandar sig väl
  • Fördela räkröran i ett jämnt lager över fröbottnen i springformen
  • Täck formen och ställ in i kylen och låt stå i 4 timmar för att sätta sig

OBS! Du kan med fördel göra tårtan dagen innan du ska servera den.

Garnering

Förbered

  • Skölj och bryt av det hårda längst ner på sparrisen
  • Koka upp lättsaltat vatten
  • Lägg ner sparrisen och låt koka i ca 3 minuter
  • Häll av vattnet och lägg ner sparrisen i kallt vatten så den håller sin spänst och färg

Dekorera

  • Ta ut räktårtan ur kylen
  • Lossa försiktigt kantringen runt springformen
  • Lyft upp tårtan och dra försiktigt bort bakplåtspappret
  • Ställ tårtan på det fat eller bricka du ska servera den på
  • Dekorera räktårtan på valfritt önskat sätt med sparris, stenbitsrom, dill, salladslök och räkor
  • Riv lite zest från citron över på slutet (Detta var något vi missade innan vi fotograferade, vilket den uppmärksamme kan se)

Räktårtan håller sig 2-3 dagar i kylen.
 
Ät och njut av denna lyxigt goda Räktårta som förslagsvis som förrätt när du bjuder in till fest eller på buffébordet till Påsk, Midsommar eller Nyår.

Räktårta - Festlig och god!

Räktårta -Krämig och god på fröbotten

Fler goda recept med räkor

Vill du njuta av fler goda recept med räkor så kan vi rekommendera följande goda recept här från Paleoskafferiet:

Tid att njuta!
 
PS: vissa av ingredienserna är länkade till webbutiken Bodystore, Hemköp och husgeråden är länkade till webbutiken Bagaren & Kocken
 
Jenny och Magnus Andersson på Under vårt tak

Paleo mejerifritt glutenfritt mejerifri glutenfri kost mat nyttig nyttigt kokosgurt naturlig matglädje

Sharon 15 maj, 2022 13:45 - Svara

Det var en super recept !