
Vitlök och chilimajonnäs
Så här gör du
- Knäck äggen i en hög, snäv mixerbunke
- Tillsätt dijonsenap, och äppelcidervinäger/pressad citron
- Häll sist på olivoljan (alt. avokadoolja) och låt de hela stå och vila någon minut så att oljan lägger sig fint över de övriga ingredienserna
- Mixa med mixerstaven till härlig majonnäs. Sätt mixerstaven i botten och starta stavmixern, efter några sekunder dra sakta uppåt och för sedan mixerstaven upp och ned några gånger
- Tillsätt havssalt
- Pressa i vitlöksklyftorna
- Rensa och hacka chilin fint och tillsätt även denna
- Häll i persilja
- Mixa ihop
Nu har du en underbar Vitlök och chilimajonnäs med persilja som passar till så mycket. Till kött, fågel, fisk, grillat eller en sallad.
Det går utmärkt att halvera receptet om man önskar en mindre mängd majonnäs, det blir då ca 3,5 dl.
Paleo så gott och så enkelt!
PS: vissa av ingredienserna är länkade till webbutiken Bodystore, Hemköp och husgeråden är länkade till webbutiken Bagaren & Kocken
Tips om majonnäsen skulle skära sig, bli rinnig.
För att rädda en majonnäs som skurit sig och blivit rinnig kan du testa att göra detta för att den ska gå ihop sig:
- Ta en ny torr mixerkanna
- Häll ner en (1) msk iskallt vatten i kannan
- Sätt ner stavmixern i botten
- Starta mixern och tillsätt den skurna majonnäsen sakta, sakta samtidigt som du mixar
- När den börja tjockna dra mixerstaven försiktigt upp och ner
Lycka till!
Paleo paleorecept recept
Emma 6 augusti, 2014 20:58 -
Vi håller på att göra denna majonäsen nu men den blir väldigt rinnig och helt gul och den skär sig. På bilden tycker jag att den ser vit och lite mer fast ut. Vad kan vi ha gjort för fel?
undervarttak 8 augusti, 2014 18:57 -
Hej Emma
Vad tråkigt att det inte lyckas. Ja vår är lite vitare och relativt fast. Väldigt svårt att veta vad du kan gjort fel, använder du stavmixer?
Hoppas att det går bättre nästa gång.
Magnus & Jenny
Cissi 30 augusti, 2014 11:35 -
Jag misslyckades också med denna ett par gånger innan jag lärde mig knepet: Lägg alla ingredienserna i en hög, smal bägare. Ställ ner stavmixern på botten och sätt på. Stå still med mixern några sekunder och börja sedan vicka fram och tillbaka tills all olja blandats i. En del säger att alla ingredienser måste ha samma temperatur, men för mig blir det bra bara jag gör som ovan, spelar ingen roll att en del grejer är kylda och en del har rumstemperatur.
Tack Magnus & Jenny för en jättebra sida med många bra recept!
undervarttak 31 augusti, 2014 18:34 -
Hej Cissi!
Vad roligt att du tycker om vår sida och våra recept! Det betyder mycket för oss. Tack för din fina beskrivning på hur du gör din majonnäs. Vi kör också med olika temperaturer på ingredienserna när vi gör majonnäs och det fungerar utmärkt varje gång.
Ha det gott!
Jenny & Magnus
Therese 12 september, 2014 11:23 -
Tack för en suverän hemsida. 🙂
Hur länge håller sig majonäsen i kylskåp?
Kicki 28 oktober, 2014 08:57 -
Hej,
Vilket märke på olivoljan använder ni? Den jag gjorde på blev sån otrolig besk smak på majonnäsen så den inte går att äta. Så tar tacksamt emot tips på en bra olivolja som inte ger någon konstig bismak 🙂
undervarttak 29 oktober, 2014 11:06 -
Hej Kicki
Vi använder en “Extra mild” olivolja, annars blir det precis som du säger – oerhört beskt. Zeta har en Extra mild olivolja.
Magnus & Jenny
Lotte 29 oktober, 2014 20:38 -
Hvordan og hvor lenge lagrer dere majonesen?? :):)
undervarttak 30 oktober, 2014 13:34 -
Hej Lotta
Vi förvarar vår majonnäs i kylskåp och den håller minst en vecka.
Magnus & Jenny
Paula 11 december, 2014 19:11 -
Hej!
Går det att ta vitvinsvinäger istället? Har sett det i ett annat recept och maken tål inte äpple. Borde det inte bli mindre bekymmer med besk smak om man tar rapsolja? Eller är det ngt som talar för/emot rapsolja vs olivolja?
Med vänlig hälsning,
Paula
undervarttak 12 december, 2014 14:54 -
Hej Paula
Man kan ersätta äppelcidervinäger med lite pressad citron. Rapsolja anses inte vara Paleo.
Magnus & Jenny
Paula 14 december, 2014 19:57 -
Tack för snabbt svar!
Josefina 8 januari, 2015 09:59 -
Men, så god den blev!! Både make och barnen tyckte om den! De som brukar vara lite skeptiska till mina “matvarianter” då jag försöker byta bort hel- halvfabrikat och snabba kolhydrater. Jag själv kryddade med lite mer senap och vinäger än det står i receptet. Burken står i kylskåpet och väntar på att öppnas snart igen!
Tack också för ett superenkelt sätt att göra majonnäs!!!
undervarttak 9 januari, 2015 11:10 -
Tack snälla, vad roligt att höra Josefina!
Magnus & Jenny
Erika 8 januari, 2015 19:48 -
Är det väsentligt att ha stavmixer? Jag körde i matberedaren och den blev rinnig och gul. Vände det genom att göra en god salladsdressing av det, turligt nog.
undervarttak 9 januari, 2015 11:13 -
Hej Erika
Bra att du kunde använda “dressingen” i alla fall! Tror det är väsentligt att göra den i en hög mixerkanna och inte i en vid mixer (om man inte vispar den “för hand”).
Magnus & Jenny
Johannes 11 januari, 2015 21:12 -
Wow! den låter jättegod! har letat efter bra paleo “såser” skall göra den imorgon! För övrigt tycker jag er hemsida och blogg är fantastiskt bra, både i stil, innehåll och design! Tack för det!
undervarttak 12 januari, 2015 19:25 -
Tack snälla för dina fina ord Johannes, så roligt att höra!
Magnus & Jenny
Simon Eriksson 12 januari, 2015 22:19 -
Mycket gott recept, vi äter jättemånga av era recept men vi kör med rapsolja
Vi kallar det lite skämtsamt för raps-paleo,☺☺
även om vi äter rapsolja, mår vi båda mycket bättre av denna kost än vad vi gjorde innan.
Kanske vi tar steget och äter paleo fullt ut
Tack också för att ni lägger ut så mycket goa recept
Hälsningar
Simon
undervarttak 13 januari, 2015 22:20 -
Hej Simon
Tack för dina fina ord och härligt att ni mår bättre av er kost! Alltid roligt att höra!
Magnus & Jenny
Karin Backström 27 januari, 2015 02:02 -
Hej!
För första gången någonsin har jag lyckats få till en majonnäs som blev tjock och fast. Tack för det!
Tyvärr hade jag inte den extramilda olivoljan så majonnäsen blev lite besk men jag tyckte även att det var för mycket dijonsenap för min smak.
Kan jag minska till 1 tsk senap? Påverkar minskningen konsistensen?
Tack för bra recept och fiffiga tips!
undervarttak 29 januari, 2015 13:02 -
Hej Karin
Vad roligt att det blev bra! Ja den blir besk med “vanlig” olivolja, man behöver ha en mild för att få en riktigt god smak. Går utmärkt att minska på senapen.
Magnus & Jenny
sara 19 februari, 2015 13:42 -
Olivoljan skall tillföras i en väldigt tunn fin stråle under ständig vispning (Jag använder elvisp) annars skär den sig 🙂 bara ett tips!
Eva Åkeblom 26 februari, 2015 14:03 -
Ett tips när en ska göra majonäs el aioli är att låta alla ingredienser ha samma temperatur. Tack för en mycket vacker och inspirerande hemsida. Jag är ny i “Paleo världen” men har efter strikt kost och livsmönster tillfrisknat med en kraft jag aldrig tidigare upplevt. Jag får avstå lite ytterligare pga en autoimmun sjukdom. Men allt går fantastiskt lätt ändå.
undervarttak 1 mars, 2015 16:23 -
Hej Eva
Tack snälla för dina fina ord och så härligt att du fått hälsovinster av Paleo kosten, riktigt roligt att höra!
Tack för ditt tips om Majonnäsen. Detta behöver man dock inte oroa sig för om man följer vårt recept – har provat en rad olika möjligheter och det lyckas alltid om man följer instruktionerna 🙂
Magnus & Jenny
Camilla 18 mars, 2015 18:49 -
Wow så god! Blev perfekt på första försöket:-) kommer bli en riktig favorit.
Tack för all härlig inspiration & goda recept!
//Camilla
Tuula 22 mars, 2015 10:58 -
Hej.
Här inne är jag och läser, använder recepten så gott som dagligen och har gjort det ganska länge nu. Helt underbara recept och tack för alla tipps.
Nu undrar jag om detta med majonnäsen. Om man gör en stor sats på 7 dl hur länge står den sig i kylen?
Med vänlig hälsning Tuula
undervarttak 24 mars, 2015 16:34 -
Vad roligt att du tycker om våra recept Tuula, Tack!
Majonnäsen håller sig i omkring en vecka i kylen.
Magnus & Jenny
Tuula 26 mars, 2015 15:22 -
Tack för svaret.
/Tuula
Helen Olsson 6 april, 2015 14:25 -
Är extra vergine det samma som extra mild olivolja?
undervarttak 20 april, 2015 15:17 -
Hej Helen
Nej, Extra Virgin innebär att det är första pressningen av oliven. Extra mild innebär att smaken är just mild (vi använder smakklass 2).
Magnus & Jenny
Marie 21 april, 2015 00:24 -
Vilken dijonsenap brukar ni använda?
Har ni tips på annan smak än med vitlök och chili om man inte kan äta det? //Marie
undervarttak 23 april, 2015 15:22 -
Hej Marie
Vi brukar använda Kung Markattas. I princip kan du smaksätta med vad du vill – använd dina favoritkryddor/örter och experimentera dig fram.
Magnus & Jenny
B 23 juli, 2015 14:28 -
Funkar det att göra en halv sats av den här?
Lina 3 oktober, 2015 13:09 -
Vill bara säga TACK för det här receptet, den här majonnäsen blir verkligen helt otroligt god och passar till sååå himla mycket (kött, fisk, korv, tacos, grillat, kyckling, köttbullar, pulled pork, som dip osv). Gillar att den går att variera också. Har följt Cissis (som kommenterade 30 augusti -14) beskrivning sen jag gjorde den första gången och har hittills aldrig misslyckats med den (brukar göra en halv sats åt gången och det funkar fint). En supersås!
undervarttak 20 oktober, 2015 19:46 -
Underbart att höra, tack snälla Linda!
Magnus & Jenny
katja 14 februari, 2016 15:31 -
Sååå gott till allt. Verkligen lyckat
undervarttak 15 februari, 2016 17:00 -
Vad kul att höra Katja, tack snälla!
Magnus & Jenny
Dulce 22 augusti, 2016 18:40 -
Tack för recepten! Gjorde den precis och det blev jättegott. Hade den till kyckling och till stekpannebrödet. Underbart!
undervarttak 21 september, 2016 12:42 -
Härligt Dulce, tack!
Magnus & Jenny
Gisella Werner 20 september, 2016 17:30 -
Hej!
Jag gjorde majonnäsen precis, men den blev också helt rinnig och gul pga att jag inte gjorde som det stod…..
Då tog jag ett till ägg och körde med mixern som det står i receptet. Och det funkade!! Plötsligt bara välde den där fina vita röran upp och blandade sig fint!
Mums! Hade dock inte olivoljan som behövdes så det fick bli en blandning av raps och solros istället. Ska köpa mild olivolja till nästa gång.
Tack!
Jag är nybörjare på paleo så det här blir första middagen: panerad fisk med stekpannebröd och coleslaw. 🙂
Med vänliga hälsningar
Gisella
undervarttak 21 september, 2016 12:21 -
Toppen, så bra att majonnäsen gick att rädda Gisella!
Magnus & Jenny
Nina 1 oktober, 2016 19:37 -
Tack för en jättegod och enkel majonnäs, hur lätt som helst att göra.
undervarttak 2 oktober, 2016 17:51 -
Tack snälla Nina, så roligt att höra!
Magnus & Jenny
Martin 21 november, 2016 20:25 -
Hej! Testade vitlök och chilimajonnäsen och den blev toppen! Ville ha sås till maten som var entrecote och sötpotatisklyftor i ugn. Kul sida med massor av inspiration! Tack för allt jobb ni lägger ner!
undervarttak 22 november, 2016 09:56 -
Hej Martin
Tack snälla för dina fina ord, vad glada vi blir. Härligt att du tycker om majonnäsen, den passar till mycket!
Magnus & Jenny
Martina 15 december, 2016 19:32 -
Misslyckats några gånger, tror de berott på att oljan stått utanför kylen och då fått en annan temperatur jämför med övriga ingredienser men då har den funkat som dressing på salladen. Bästa majjon, funkar till typ ALLT! Tack för alla bra recept! 🙂
undervarttak 20 december, 2016 15:26 -
Hej Martina
Så roligt att du tycker om vår majonnäs, tack snälla!
Magnus & Jenny
Anja 29 januari, 2017 19:17 -
Skal jag bruka hele egget eller kun det gule?
undervarttak 30 januari, 2017 14:36 -
Hej Anja
Vi använder hela ägget.
Magnus & Jenny
Kerstin 17 april, 2017 13:22 -
Hej! Har precis gjort majonäsen men tycker den är besk. Har använt zeta olivolja för matlagning, mild. Kan det vara så att den är för kraftig? Hittar ingen smakkkass 2 märkning på den. Tips på vad ni använder vore bra.
undervarttak 11 maj, 2017 09:30 -
Hej Kerstin
Vi använder oftast “Zeta Extra Mild Olivolja”, den finns i många olika butiker, fråga gärna personalen i butiken där du handlar om hjälp. Det viktiga är som sagt att det är smakklass 2.
Magnus & Jenny
Anna 9 juni, 2017 18:19 -
Hur god majonnäs som helst! Äntligen, med era tips känner jag mig trygg med att lyckas varje gång.
undervarttak 12 juni, 2017 09:20 -
Tack snälla Anna, så glada vi blir!
Magnus & Jenny
Marie 11 september, 2017 21:48 -
Jag följde receptet punkt för punkt och vips så blev det majonnäs. Lätt o gott! Så skönt att veta vad som är i och utan tillsatser.
undervarttak 12 september, 2017 13:47 -
Underbart att höra Marie, tack snälla!
Magnus & Jenny
Maria Eneman 14 maj, 2019 09:31 -
Hur länge vispar man? Jag har provat flera gånger i smal bägare som kom med stavmixern men lyckas ändå inte? Den blir rinnig. Har hastigheten på vispningen betydelse? Med vänlig hälsning, Maria
undervarttak 24 maj, 2019 14:46 -
Hej Maria
Så tråkigt att du inte får till majonnäsen. Om man följer receptet så brukar det alltid fungera, vi kör med en handmixer i en hög bägare.
Magnus & Jenny
Jacob Hägglund 30 juli, 2019 17:56 -
Blev helt OK tyckte jag!
Jag körde ekologisk kallpressad rapsolja istället för olivolja, annars samma.
Rapsen slog igenom lite men den var å andra sidan lättgjord och lätt att smaksätta.
Nästa batch blir med mild olivolja och mer chili!
undervarttak 2 augusti, 2019 18:54 -
Hej Jacob!
Vad roligt att du du tyckte om majonnäsen. Tänk på att olivoljan ska vara extra mild annars kommer du känna precis som med rapsoljan att smaken slår igenom och även har en tendens att bli bitter i smaken. Lycka till!
Jenny & Magnus
Katarina Kemi Lindgren 4 februari, 2020 18:59 -
Håller med övriga. Kämpar med denna majonnäs nu ikväll. Har tyvärr ingen stavmixer (ska köpa en)men provat i mixer plus med elvisp. Satt i mera ägg. Men bara som en soppa och gulaktig.. Låter så gott och vill ju lyckas….
undervarttak 10 februari, 2020 16:58 -
Hej Katarina
För att lyckas med detta recept tror vi tyvärr man behöver en stavmixer och en snäv hög bunke, precis som det står i beskrivningen – följer man sedan ingredienslistan samt beskrivningen helt så bör det fungera fint och utan problem varje gång.
Magnus & Jenny
Charlotte Arvidsson 3 januari, 2021 18:47 -
Hej!
Vill tacka för alla underbara recept🤗gjorde denna majonnäs i dag,första gången jag gjorde majonnäs.
Åh den blev ju supergod.
Blev så snopen att det gick så snabbt.
Jättegod🤗
undervarttak 4 januari, 2021 12:28 -
Så härligt att höra Charlotte, stort tack!
Magnus & Jenny
Monica 30 augusti, 2021 15:29 -
Uppskattar era recept, har testat flera och de är väldigt goda! En fråga på denna majonäs är om ni har någon ide på hur man kan förbättra majonäsen ifall man nu råkat få den besk? Tack på förhand!
undervarttak 6 september, 2021 17:46 -
Hej Monica
Tack snälla för dina fina ord om våra recept.
Om man använder en olivolja som inte har smakklass 2 så kommer den tyvärr bli besk, har inga tips på hur detta skulle kunna räddas.
Magnus & Jenny