Ingredienser

Helstekt sidfläsk

Receptet är för 5-6 portioner.

Husgeråd
Kniv
Ugnsform

Helstekt sidfläsk

Gör så här
 

  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Ta din bit med sidfläsk och skär försiktigt bort svålen (Vi har testat att behålla svålen på men den blev så hård att det var risk att förstöra tänderna)
  • Skär ränder i fettet på ovansidan av sidfläsket
  • Gnid in kryddor och salt runt hela biten med sidfläsk, se till att det även kommer i ränderna på ovansidan
  • Lägg sidfläsket i en ugnssäker form  och låt det stekas mitt i ugnen i 1 timme och 45 minuter
  • När sidfläsket är klart skär du det i skivor innan servering

Helstekt sidfläsk 1

Ät gärna ditt Helstekta sidfläsk med Morotsraggmunk och Paleolingonsylt eller som en rätt på buffébordet, så gott!
 
Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus fläsk stekfläsk Paleo paleorecept
 
PS: vissa av ingredienserna är länkade till webbutiken Bodystore.se

marie 5 januari, 2015 20:41 - Svara

Vill bara hälsa att helstekt sidfläsk var så gott så man nästintill blev gråtfärdig! Fantastiskt gott!

undervarttak 6 januari, 2015 11:18 - Svara

Tack snälla! Underbar kommentar Marie!

Magnus & Jenny

Anna 8 januari, 2015 15:03 - Svara

Väldigt sugen på att prova! Tror ni det funkar med mindre bit sidfläsk?

undervarttak 9 januari, 2015 11:11 - Svara

Hej Anna

Ja det är otroligt gott. Fungerar säkert men kanske lite kortare tid i ugnen om biten är liten.

Magnus & Jenny

Sabina 11 januari, 2015 21:19 - Svara

Jag undrar vad det heter i affären när man ska köpa, färskt sidfläsk?
Och kan man handla det i någon av “de vanliga” matvarubutikerna?

Tack för en härlig hemsida!

undervarttak 12 januari, 2015 19:27 - Svara

Hej Sabina

Det är fläskkött och heter “Sidfläsk” (kanske “Sidfläsk på bit”) och ja det finns i vanliga butiker. Bara att fråga personalen.

Magnus & Jenny

Sabina 15 januari, 2015 12:20 - Svara

Jag fick detta svar utav Willys, att de har rökt sidfläsk på bit från Fåddman.
Ska den vara rökt?

undervarttak 15 januari, 2015 18:27 - Svara

Hej Sabina

Nej det ska vara färsk sidfläsk.

Magnus & Jenny

Stenis 12 januari, 2015 19:14 - Svara

Hej! Undrar bara om sidfläsket ska vara rimmat? Är så sugen på att prova. 🙂

undervarttak 12 januari, 2015 19:35 - Svara

Hej

Nej, köttet ska INTE vara rimmat. Det är jättegott – självklart ska du prova!

Magnus & Jenny

Lena 27 januari, 2015 19:00 - Svara

Hej. Jag gjorde tidigare mycket nyttiga smoothies till mig och barnen, men efter larmet om läckande gifter från stavmixrar har jag slutat. På affärerna vet personalen inte vilka som är “giftfria” eller inte. Har ni någon aning om någon mixer alternativt blender som man törs använda? Tack för en inspirerande sida! Hälsningar/Lena

undervarttak 29 januari, 2015 13:06 - Svara

Hej Lena

Är lite osäker på vilket “larm” du avser men misstänker att det är om BPA (Bisfenol A). Om man använder en stavmixet med rostfri stav så bör man slippa detta.

Magnus & Jenny

Sofia 2 februari, 2015 20:40 - Svara

Hej! När ni köper sidfläsk i butik – köper ni då ekologiskt eller vanligt? Har ni nåt tips på nåt bra utan tillsatser?:)

undervarttak 2 februari, 2015 21:13 - Svara

Hej Sofia

Vi har tur med en butik som satsar mycket på kött och har en egen styckmästare. Det är inte ekologiskt men helt tillsatsfritt. Är det tillsatser i färskt sidfläsk som du sett i butiken (det ska alltså inte vara rimmat, rökt eller liknande)?

Magnus & Jenny

sofia 5 februari, 2015 23:22 - Svara

Får man fråga vad den butiken heter/ligger? 🙂 Nja bacon generellt brukar ju ha massa tillsatser, bor i Norge så skall leta i Sverige när jag ska hem i helgen men brukar vara svårt att hitta tycker jag!

Lena 8 februari, 2015 21:50 - Svara

Så fantastiskt gott!!!

Lena 8 februari, 2015 21:52 - Svara

Mycket fett men antar att det är ok att inte skära bort något, utan sluka allt!? 😉

undervarttak 12 februari, 2015 09:53 - Svara

Tack snälla Lena, vad roligt att höra!

Magnus & Jenny

Pirjo Holmberg 2 april, 2015 09:30 - Svara

Det här är en av favoriterna och skall tillagas till påsk. Rekommenderar verkligen och kan rekommendera att krydda med Cajubmix som ger härlig hetta till fläskköttet.

Pirjo Holmberg 2 april, 2015 09:32 - Svara

Det ska givetvis stå Cajunmix, rätta gärna.

undervarttak 20 april, 2015 15:21 - Svara

Hej Pirjo

Vad roligt att detta är en favorit. Tack för tipset!

Magnus & Jenny

Stina 16 maj, 2015 16:32 - Svara

Ung hur mkt salt till 1 kg?

undervarttak 18 maj, 2015 10:03 - Svara

Hej Stina

Man saltar efter tycke och smak, vi använder inga mått utan “strör” över salt på hela steken.

Magnus & Jenny

Cissi 23 oktober, 2015 13:17 - Svara

Måste ha svålen kvar 🙂 Salt og pepra dagen före. Ni ruter svålen upp i ca. 1-2 cm stora rutor. Legger den med svålen ner i en långpanne med lite vatten . Täcker till den med folie och stäker på 225 grader i 20 min. Vänd den och legg den på en rist med långpannan under. Stek på ca. 160 grader till den bene slipper. Ca. 1 timme pr kilo. Jag bruker sette en liten tallrik under midten av den så fettet rinner av.
Sen för att blåsa upp svålen. Så kan ni setta på grillen och sette den under med öppen dörr. Se lite vart den blåser bäst upp och vända lite på den för att få det jämt. Blir det några ställer det är svårt att få upp det , så ta en stekspada t.e.x och lyft det området lite högre upp mot grillen. Om ni vill se hur den ska se ut. Så googla på Norsk juleribbe 🙂

undervarttak 6 november, 2015 09:44 - Svara

Tack snälla Cissi för ditt fina tips!

Magnus & Jenny

Kerstin 9 januari, 2016 00:56 - Svara

Denna har verkligen blivit en storfavorit hos oss, och vi serverar den oftast med sötpotatisstrips 🙂
Tack för en jättebra blogg och underbara recept!

undervarttak 11 januari, 2016 12:32 - Svara

Tack snälla Kerstin, vad roligt att höra – ja Helstekt sidfläsk är underbart gott!

Magnus & Jenny

Matilda 20 januari, 2016 17:00 - Svara

Hej! Har någon testat att göra sidfläsk i varmluftsugn? Blev väldigt sugen på detta men är osäker på hur det blir i min ugn.
/ Matilda

undervarttak 30 januari, 2016 19:37 - Svara

Hej Matilda

Det är bara att “köra” utan varmluft i din ugn så blir det som i receptet. Om du absolut vill ha med varmluft så misstänker vi att man behöver sänka värmen med omkring 20 grader och hålla lite koll mot slutet.

Magnus & Jenny

Pernilla 6 april, 2017 15:21 - Svara

Som jag har letat efter sidfläsk som inte är rimmat! Tills igår när jag kikade i charkdisken. BINGO! Köpte en stooor bit. Det är ju såå gott! Tack för alla härliga recept 🙂

undervarttak 11 maj, 2017 09:03 - Svara

Underbart att höra Pernilla!

Magnus & Jenny

Katarina 7 april, 2017 09:37 - Svara

Hej underbart med ett recept på sidfläsk! Har dock en fundering. Jag har flera sidfläsk bitar med ben så det är svårt att beräkna tid i ugnen då benen väger en del. Har försökt söka på nätet och i mina kokböcker men kan inte hitta innertemperatur på sidfläsk, speciellt inte med ben. har du något tips? vill helst inte skära i den i onödan. tror de flesta bitarna väger ca 1.7 kg med ben rå. tacksam för svar.

mvh Katarina

undervarttak 11 maj, 2017 09:38 - Svara

Hej Katarina

Vi kan tyvärr inte ge något svar på din fråga.

Magnus & Jenny

Johan 4 november, 2017 16:19 - Svara

Hej!
Detta smakade verkligen underbart!
Måste man skära bort svålet? Skulle va skönt att slippa det momentet. Kan väl bara slänga det efter tillagningen istället?
Tack för allt ni gör!

undervarttak 7 november, 2017 00:28 - Svara

Hej Johan

Så roligt att du tycker om receptet, det är en favorit här hemma!

Nej man “måste” inte skära bort svålen innan, men vi upplever att kryddningen (smaken) blir finare om svålen är borta innan. Fast naturligtvis går det att göra efter tillagning.

Magnus & Jenny

Lena Andersson 29 november, 2017 23:08 - Svara

Hej! Svålen är väldigt god och knisprig om man vänder köttet med svålsidan ned i en traktörpanna med kokande vatten. Låt sjuda i 15 min, vänd och krydda med favoriterna. Låt köttet gå något kortare i ungen.

Johan 7 februari, 2018 15:36 - Svara

Hej!
Någon som vet hur jag gör denna rätt när köttet legat i frysen? Amatör här 🙂

undervarttak 7 februari, 2018 17:03 - Svara

Hej Johan

Helstekt sidfläsk är underbart gott! Du låt sidfläsket tina upp sedan är det bara till att följa receptet.

Magnus & Jenny

Tony 25 februari, 2018 18:20 - Svara

Hej !
Helt fantastisk gott !
Salt, torkad timjan, och 2st krossade enbär använde vi

Tack för erat recept !
Hälsning Tony

undervarttak 4 mars, 2018 12:52 - Svara

Hej Tony

Tack snälla, så roligt att höra! Javisst är det underbart gott.

Magnus & Jenny