Kryddig Lammgryta

Ingredienser

Kryddig Lammgryta

För 4-6 personer

1 kg   
2 st   
5 st   
1 msk   
1 msk   
2 st   
2-3 dl   
1 st   
1 msk   
4 st   
1 tsk   
1 tsk   
Några kvistar   
2 st   
1 st   
Efter tycke och smak   

Bryn i animaliskt fett, ghee eller kokosolja

Vid AIP, uteslut chili, svartpepparkorn och tomatpuré.

Kryddig Lammgryta

Detta härliga långkok kan du laga i en stekgryta [shoppingcarticon] som vi gjort i detta recept, här nedan. Du kan även använda dig av en Crock-Pot [shoppingcarticon] och då lägger du alla ingredienser (förutom arrowrot) i potten och tillagar på ”low” under sju timmar, sedan tillsätter du arrowroten och kokar i ytterligare 30 minuter.

Köp Crock Pot
En underbart god Lammgryta!

Så här gör du

  • Bryn grytbitarna snabbt i en stekpanna och krydda med lite himalayasalt/havsalt och svartpeppar
  • Lägg över grytbitarna i en stekgryta
  • Skala och dela löken i mindre delar
  • Bryn i stekpannan till den blivit något mjuk och fått lite färg
  • Tillsätt pressad vitlök, nyriven ingefära, hackad chili och kanelstängerna och bryn snabbt ihop med löken
  • Häll över i stekgrytan
  • Fyll på med vatten, ska precis täcka köttet
  • Tillsätt zest från citron, tomatpuré, lagerblad, himalayasalt/havssalt, svartpepparkorn och kvistarna av rosmarin
  • Rör om lite lätt och låt småkoka på låg värme i 1 timme
  • Kolla efter halva tiden så att inte grytan kokar i torrt, fyll då på med lite vatten
  • Efter 1 timme är det dax att tillsätta morot och sötpotatis
  • Skala och dela morötterna och sötpotatisen i mindre bitar
  • Blanda försiktigt ner i grytan, om du känner att du behöver fylla på med ytterligare lite vatten så gör det
  • Låt grytan småkoka ytterligare 30 minuter på låg värme tills morötterna och sötpotatisen känns mjuka
  • Dra av grytan från värmen och ”fiska upp” lagerblad, svartpepparkorn och eventuella hårda kvistar från rosmarinen
  • Smaka av med eventuellt lite salt och peppar
  • Nu kan du välja att reda din gryta med lite arrowrot om du önskar
  • Ställ tillbaka grytan på spisvärmen och pudra över lite arrowrot.
  • Rör om lite lätt och låt koka upp så att den tjocknar något

Nu är din Lammgryta klar att avnjutas! Servera tillsammans med Ugnsrostade rotfrukter eller enbart en stor och härlig sallad.
 
Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus Paleo sverige fårgryta lammrecept Paleorecept Paleoblogg matblogg Glutenfritt mejerifritt mjölkfritt recept långkok
 
PS: vissa av ingredienserna är länkade till webbutiken Bodystore.se [shoppingcarticon] och husgeråden är länkade till webbutiken Bagaren & Kocken [shoppingcarticon]