Ingredienser

Grönkålspesto

Ger ca 3 dl

Tillagningstid:

15 minuter

70 g grönkål
0,5 dl rostade solroskärnor
0,5 dl rostade mandel*
1-2 st vitlöksklyftor, beroende på tycke och smak
1 msk pressad citron
1,5 dl olivolja
himalayasalt
svartpeppar

* Mandeln går bra att byta ut mot solroskärnor vid allergi

Grönkålspesto upplagt i en skål

Grönkålspesto

Grönkål är något som vi äter mycket av under höst och vinter här hemma och det kan vara allt från att blanda ner det i salladen, använda i pajen eller i gratängen.
 
I Paleoskafferit hittar du redan många goda recept med grönkål. Gör gärna et besök och låt dig inspireras!

Nyplockad grönkål i korg

Olika sorter pesto

När man pratar om pesto så kanske man framförallt tänker basilika, vitlök, pinjenötter, parmesan och olivolja. Men det går ju att göra så många goda varianter på pesto.
 
Ramslökspesto är en favorit när man plockar ramslök färsk på våren (lokalt fridlyst i Blekinge) och under vintern gör vi gärna vår pesto på grönkål.
 
Rör ner lite pesto i din zucchinipasta, använd när du lagar vår fiskgratäng med pesto eller goda tomatpaj. Ät tillsammans med din råkostsallad eller servera som en god röra till din ugnsgrillade kyckling, så gott!

En bra mixer

När man gör pesto är det alltid bra att ha en bra och stark mixer. Denna fina mixer från Wilfa tar sig enkelt igenom nötter, frön, is m.m – perfekt när du gör en härlig pesto men även när du gör smoothie.
 
Smidigt, enkelt och snabbt!
 
Köp din mixer här: Wilfa Blender Power Fuel BPF-1200S
 
Njut av god Grönkålspesto!

Så här gör du

  • Rosta solroskärnor och mandel i en torr stekpanna
  • Skölj och riv bort stammen på grönkålen, även den hårdare delen på bladen. Det ska återstå 70 g fina blad grönkål
  • Lägg ner grönkål, solroskärnor och mandel i en mixer
  • Pressa ner vitlöksklyftorna
  • Tillsätt pressad citron och olivolja
  • Mixa till en slät pesto
  • Smaka av med lite himalayasalt och svartpeppar

Förvara din pesto i en lufttät burk i kylen.

Zucchininudlar med pesto och räkor från kokboken Ren & Naturlig Mat

Receptet på Zucchininudlar med räkor och pesto från vår kokbok Ren & Naturlig Mat går också att göra med Grönkålspesto.

Använd pesto i din matlagning

Gör nu en härlig Grönkålspesto. Hur du använder den är det bara fantasin som sätter gränser för.
 
Använd Paleoskafferiet och vår kokbok Ren & Naturlig mat som inspiration till din kreativitet och glöm inte att njuta!
 
PS: vissa av ingredienserna är länkade till webbutiken Bodystore, Hemköp och husgeråden är länkade till webbutiken Bagaren & Kocken, Cervera
 
Signaturbild på Jenny & Magnus

Paleo Under vårt tak matinspiration mattips sås röra glutenfritt vego vegetariskt grön gott enkelt snabb sverige recept mejerifritt nyttigt nyttig mat

Sandra 29 maj, 2021 14:56 - Svara

Hej!

Tänkte prova denna men hur gör jag med det som blir över om jag gör en större sats, hur förvarar jag den bäst och hur länge kan den då hålla?
Är det samma för olika typer av pesto eller bara för denna? Det är denna jag tänker på i första hand 🙂

/Sandra

undervarttak 4 juni, 2021 17:45 - Svara

Hej Sandra

I en lufttät burk i kylen håller peston ungefär 2 veckor. Önskar man ha längre tid så kanske det fungerar att frysa.

Magnus & Jenny